Oppenheimer Filmi Tartışmaları Işığında Japonya'ya Atom Bombası Atılmasının 78. Yılında Süreci Anımsıyoruz
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Oppenheimer Filmi Tartışmaları Işığında Japonya'ya Atom Bombası Atılmasının 78. Yılında Süreci Anımsıyoruz
Son günlerde tüm Dünya'da gündemi kasıp kavuran, teorik fizikçi Robert Oppenheimer'in yaşamını ve Atom Bombası'nın yapım sürecini anlatan Oppenheimer filmi, Nükleer Silah tartışmalarını da beraberinde getirdi. 6 ve 9 Ağustos 1945 tarihlerinde Japonya'nın Hiroşima ve Nagasaki şehirlerine atılan iki nükleer bomba sonucunda, 200 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.
Askeri tarihte nükleer silah saldırısı olarak bir ilk olan bu saldırılar, günümüzde de tartışılmaya devam ediyor.
Öyleyse gelin, İkinci Dünya Savaşı'nın son döneminde Pasifik Cephesi'nde neler yaşanmış birlikte inceleyelim...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İkinci Dünya Savaşı'nın Pasifik Cephesi'nde ABD ve Japonya 4 yıla yakın süre birbirleriyle savaştı. Her iki ülkenin müttefiklerinin de dahil olduğu cephelerde yüzlerce çatışmada, on binlerce asker ve sivil yaşamını yitirdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
ABD, Nükleer Silah önlemini Nazilere karşı bir koz olarak görüyordu. Bu doğrultuda Manhattan Projesi adıyla bir çalışma hayata geçirildi. 1939'da başlayan bu proje, zamanla devasa bir çalışma alanı haline geldi.
Bombaların yapımı tamamlandı tamamlanmasına ama kullanılıp kullanılmayacağı bir soru işaretiydi. Nazi tehdidi ortadan kalkmış, Almanya yenilmiş, Japonya yalnız kalmıştı.
6 Ağustos 1945 Pazartesi günü ilk bomba ateşlendi. Japonya'nın Hiroşima kentini hedef alan bu bomba ile 140 bin kişi hayatını kaybetti.
9 Ağustos 1945'te saat 10:58'de ikinci bomba Nagasaki şehrine gönderildi. Burada da 80 bin insan hayatını kaybetti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Japonya için kayıtsız şartsız teslim olmaktan başka bir seçenek kalmamıştı. Nükleer saldırılarla ülke harabeye dönmüş, Japonlar tek başlarına kalmışlardı.
Missouri güvertesinde düzenlenen ve 23 dakika süren teslimiyet töreni dünya çapında radyoyla yayınlandı. ABD ve İngiltere tarafından tutuklu bulunan Japon savaş esirlerinin ülkelerine iade edilmeleri uzun zaman aldı, 1947 yılında tüm esirlerin gönderilmesi tamamlanabildi.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Nedense hep Japonların savaş suçları, savaşı başlatan taraf oldukları, nazilerin müttefiği olduğu vs. göz ardı ediliyor. Ayrıca atom bombaları atılmasa, Japo... Devamını Gör
"Japon İmparatorluğu kavramını ortadan kaldırarak Parlamenter bir Cumhuriyet inşa ettiler." Japonya hala Unitary parliamentary constitutional monarchy olarak... Devamını Gör