onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Onların da Bir Hakkı Olduğunu Unutmayalım: Sokak Hayvanları İçin Neler Yapabiliriz?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Onların da Bir Hakkı Olduğunu Unutmayalım: Sokak Hayvanları İçin Neler Yapabiliriz?

A Ufuk Işık
03.01.2017 - 13:05

İnsanların hakim olduğu dünyamızda, insan haklarının bile yok sayıldığını düşündüğümüzde hayvan hakları konusunda daha kat edilecek ne kadar uzun bir yol olduğunu sanırım söylememize gerek bile yok.

Evet insanlar için yapılması gereken daha çok şey var. Evet yoksulluk, işsizlik, şiddet, tecavüz, terör gibi büyük sıkıntılarımız var. Peki, bu hayvan haklarının örselenmesinin gerekçesi olabilir mi? Kesinlikle hayır!

Bu yaşanan sıkıntıların hiçbirinin sebebi hayvanlar değilken ve insanlar yaşadığı sürece de insan sorunlarının bitmeyeceği aşikarken hayvan haklarını konuşmak için henüz erken olduğunu söylemek aslında hayvanlara yapılan en büyük haksızlıktır.

İnsanların yaşadığı hiçbir sorun, hayvanların yaşadıkları acıları haklı göstermeye yetmez, yetemez. Bu içerik de bu görüşte olan insanlar için hazırlanmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sokak hayvanlarına ne verilmeli, ne verilmemeli?

Sokak hayvanlarına ne verilmeli, ne verilmemeli?

Onlar aç kalmaz diyenler olsa da aç kalıyorlar maalesef. Sokak hayvanları için hiçbir şey yapamasanız bile artan yiyeceklerinizi onlara verebilirsiniz.

Düzenli olarak sokak hayvanı bakanların imdadına kuru mamalar yetişmekte, özellikle İnternet üzerinden alındığında oldukça uyguna gelen kuru mamalar sayesinde her seferinde ne vereyim diye düşünmeye gerek olmuyor. Ama sadece kuru mama vermek de çok sağlıklı bir seçim değil tabii ki.

Sokak hayvanlarına neler verilebilir?

Sokak hayvanlarına neler verilebilir?

Süt ürünleri

Süt, içerisinde bulunan laktoz sebebiyle sindirimi zor bir besindir. Bununla birlikte sütün fermantasyonuyla elde edilen yoğurt ve kefir, sokak hayvanları için son derece uygun ve sağlıklı seçimlerdir. Sokak hayvanlarına süt yerine yoğurt ya da kefir vermeyi tercih etmekte bu yüzden fayda vardır. Peynir verilecekse tuzsuz olmasına dikkat edilmelidir.

Karbonhidrat

Kediler köpeklere göre daha fazla proteine ihtiyaç duymaktadırlar. Fakat elbette çok sayıda sokak hayvanına bakma çabasındaysanız makarna, pirinç, bulgur, ekmek ile hayvanları beslemeniz kaçınılmazdır.

Makarna, pilav, bulgur, ekmek gibi yiyecekleri veriyorsak bunları yoğurt, kefir, yumurta, tavuk, tavuk suyu, ton balığı konservesi gibi yiyeceklerle ve tereyağıyla karıştırarak verebilirsiniz böylece hem lezzetlerini hem de besin değerlerini arttırmış olursunuz.

Protein

Yumurta hem ucuz olması hem de sağlıklı ve zengin besin içeriğiyle her zaman tercih edilmesi gereken protein kaynaklarının başında gelir. 

Tavuk eti de uygun ve ucuz bir protein kaynağıdır fakat özellikle bazı köpeklerde egzamaya sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Kedi beslemesi deyince akla tavuk ciğeri de gelir fakat uzun vadeli ciğer kullanımı faydadan çok zarar getirir. Haftada 2 günü aşmamaya dikkat etmenizde fayda vardır.

Sebze

Ispanak, kereviz, havuç, patates, sarımsak (abartmamak kaydıyla), tatlı biber gibi sebzeleri de sokak hayvanlarına verebilirsiniz. Makarna yaparken ya da tavuk pişirirken bu sebzelerden de içerisine ekleyebilirsiniz.

Dikkat!

Tavuk kemiği ve balık kılçığı kedi ve köpekler için riskli seçimlerdir. Evet çok severler ama özellikle pişmiş tavuk kemiği iyice kuruyup sertleşir ve ısırıldığında dikine kırılıp yutulur. Sindirim esnasında maalesef hayvan için bu durum çileye dönüşebilir ve sonu ölümle dahi sonuçlanabilir. Balık kılçığı için de durum geçerlidir. Özellikle kedilerde ağız içi enfeksiyonlarına sebebiyet verme olasılığı yüksektir.

Salam, sosis gibi yiyeceklere kedi ve köpekler kolay kolay hayır diyemeseler de sağlıklı olmayan bu yiyecekleri vermemekte fayda vardır.

Çikolata, dondurma, domates, zeytin (tuzdan ötürü), cips (tuz ve baharat) , soğan gibi besinler ise kedi ve köpekler için zararlıdır, verilmemesine dikkat edilmelidir.

Su, her canlı için hayattır!

Su, her canlı için hayattır!

Yazın, eğer her gün sularını değiştirme şansınız varsa, sularına 1 çay kaşığı kadar elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Elma sirkesi hem sudaki mikropları öldürür hem de iyi bir probiyotik kaynağıdır. Üstelik mantar ve parazit mücadelesinde de hayvanlara destek sağlar.

Kışın ise sularının çabuk donmaması için içerisine 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Kısırlaştırma meselesi

Kısırlaştırma meselesi

Kedi köpekler doğaya ait türler değiller. Doğadan koparılan, evcilleştirilen ve evcilleşme sürecinde tabi oldukları yapay seleksiyonlar neticesinde yabanıl formlarından farklılaşan canlıların, dolayısıyla kedi ve köpeklerin, doğal yaşam alanları yok. 

Doğal yaşam alanı olmayan türlerin evlerde, sokaklarda, ormanlarda, bakım evlerinde yaşam mücadelesi verdiğini düşünürsek aslında onları kısırlaştırmanın değil üretmenin doğaya aykırı olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz. Zaten mevcut olanların bile çok azına gerçek manada sahip çıkabiliyoruz. Sahip çıkabildiklerimize de yarın sahip çıkabileceğimizin garantisi yok.

Hayvan hakları nelerdir?

Hayvan hakları nelerdir?

Hayvanları seviyor ve korumak istiyorsak onların haklarını da bilmekzorundayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nu burada madde madde yazmak mümkün olmasa da özünü yazabilirim. 

Hayvanları koruma kanununa göre sokak hayvanları kısırlaştırılmalı, aşılanmalı ve bulundukları yere salınmalılardır. Hayvanların sokaklarda yaşaması bu kanun ile güvence altına alınmıştır. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, aşılanması, hasta yaralı hayvanların bakım ve tedavisinden de belediyeler sorumludur. Her belediyenin bir bakım evi açması esastır. Kısırlaştırılan, aşıları yapılan ve rehabilitasyon süresi dolan hayvanlar alındıkları yere bırakılmalıdır.

Zehirlenmelerde 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu'na ilaveten TCK 181. Maddesi de uygulanabilir.

TCK 181:

Çevrenin kasten kirletilmesi

(1) İlgili kanunlarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Atık veya artıkları izinsiz olarak ülkeye sokan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Atık veya artıkların toprakta, suda veya havada kalıcı özellik göstermesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza iki katı kadar artırılır.

(4) Bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan fiillerin, insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıklarla ilgili olarak işlenmesi halinde, beş yıldan az olmamak üzere hapis cezasına ve bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

(5) Bu maddenin iki, üç ve dördüncü fıkrasındaki fiillerden dolayı tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Hayvanlara yapılan şiddet için nereye başvurabilirim?

Hayvanlara yapılan şiddet için nereye başvurabilirim?

İlinizdeki Orman ve Su İşleri Bakanlığının il şube müdürlüklerine başvurabilirsiniz. Dilekçeyi elden verebileceğiniz gibi doğrudan mail adreslerinden ya da BİMER üzerinden de dilekçenizi yollayabilirsiniz. Yine Orman ve Su İşleri Bakanlığının hayvanhaklari@ormansu.gov.tr adresinden de başvurunuzu yapabilirsiniz. Ayrıca Valiliğe, Kaymakamlığa, Belediyeye de dilekçelerinizi gönderebilirsiniz.

Başvuru Yaparken

Başvuru yaparken en önemli noktalardan biri dilekçenizi doğru kuruma/kurumlara göndermeniz ve delillere dayandırmanızdır. Aksi takdirde iddianız doğru dahi olsa maalesef sonuç alamazsınız. 

Mümkünse dilekçenize hangi gün hangi saatte olayın olduğunu, delil olabilecek fotoğraf ve net bilgileri de eklemeye çalışın. Ayrıca dilekçenize ilgili yasa maddelerini eklerseniz dilekçenin daha fazla dikkate alınacağını da unutmayın.

Çevrenizi de bilgilendirin

Çevrenizi de bilgilendirin

Hayvanları sevmek, korumak maalesef tek başına yeterli olamıyor. Şiddet görmüş bir canlı için elinizden geleni yapmanız sizin iyi bir insan olduğunuzu gösterir fakat asıl başarı bir canlının şiddet görmesine engel olabilmektir. Bunun yolu da başta çocuklar olmak üzerine etrafındaki insanları

bilinçlendirmekten geçer.

Hayvan Hakları Eğitim Videosu

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
240
119
39
4
2
2
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
lxx

Sokaktaki hayvanlara ziyafet çekmek gerçekten çok kolay ve ucuz. 5'i sabit olmak üzere, zaman zaman sayıları 10'u bulan sokak kedilerine uzun zamandır her gü... Devamını Gör

mrycgr

Öncelikle SOKAK HAYVANI YOKTUR! Sokaklar hayvan doğurmaz!Cins merakı yüzünden,yahut;bir heves uğruna alınıp sonra kaderine terkedilen”CANLAR”vardır! Hakların... Devamını Gör

portside

Net söylüyorum. Satın alma sahiplen. Hem sokaktan bir can kurtulsun, sıcak bir yuvaya kavuşssun; hem de sokak hayvanları sorununa bir destek vermiş ol. Yaşad... Devamını Gör