Görüş Bildir
Haberler
Oğuzhan Aygören Yazio: Büyük İkramiyeyi Kazanmanın Yöntemleri

etiket Oğuzhan Aygören Yazio: Büyük İkramiyeyi Kazanmanın Yöntemleri

Dr.Oğuzhan Aygören
30.11.2020 - 13:17 Son Güncelleme: 06.12.2020 - 15:00

Aklınıza hemen şans oyunları ve piyango geldi muhtemelen. Bilet alıp da “ya tutarsa” dediğiniz. “Almazsan çıkmaz” sözünü işittiğiniz. Kazandığınız büyük ikramiyenin hayallerini kurduğunuz. “Ah bir çıksa da hayatım hemen hızlıca değişse” dediğiniz. Ama ne yazık ki hayatı piyangodan değişen bir insanla karşılaşmadım. Büyük çoğunluk piyangoya yatırdığı paraların geri dönüşünü alamadı. Zaten nasıl alsın ki? Kazanma şansı milyarda ya da trilyonda bir. Bugün okuduğum bir habere göre 28 haftadır devreden bir ikramiye söz konusu. Hatta üst üste haftalarda aynı rakamlara çıkan piyango gibi şaibeye işaret eden birçok haber de mevcut. Öte yandan araştırmalara göre kazananların çok büyük çoğunluğu kazandıkları paranın tümünü kısa süre içinde tüketip piyango öncesi durumlarına dönüyorlar. Çünkü parayı nasıl yöneteceğini bilmiyorlar. Sonuçta hep kasa kazanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tabi ikramiye büyüdükçe insanlar için ilgi ve cazibe de artıyor. Ancak insanlar kazanamayacak olsa bile gözden çıkardığı küçük paralar ile neden şans oyunlarına yöneliyorlar peki?

İnsanlara sorsak cevap olarak “fakirin ekmeği umut” derler ama bence cevap çaresizlik ve kolaycılık zihniyeti. Çünkü insanoğlu, kolay olanı ve hemen geleni seviyor. Fazla emek harcamadan çıkar elde etmek istiyor. Tıpkı istediği zaman istediğini yiyerek kilo vermeyi ve fazla yorulmadan güzel bir vücuda sahip olmayı istedikleri gibi.  

Piyango da tam olarak bunu vaad ediyor. İnsanlara tek yapması gerekenin bir bilet almak olduğunu söyleyerek kolaycılığı satıyor. Ama kolay gelen kolay gidiyor. Yıllar boyu her hafta şans oyunu oynayan bir kişi rahatlıkla bir servet biriktirme imkanını heba ediyor. 

O sebeple ben size piyangodan daha garantili bir kazanma yönteminden bahsetmek istiyorum. Baştan söyleyeyim. Yapmanız gerekenler sadece bir bilet almaktan daha zor. Ama kazanma ihtimaliniz çok çok çok daha yüksek. Hatta yeterince sabreder ve öğrenirseniz neredeyse garanti. Hem de sınırını sizin belirlediğiniz şekilde.

Bu yöntemin adı “Girişimcilik”. Bunun için şu aşamaları takip edebilirsiniz:

1. Hayattan ne istediğinizi ve hayata nasıl değer katmak istediğinizi hayal edin.  

2. Kaybetmeyi göze aldığınız miktarı belirleyin. Bu sizin yatırım sermayeniz olacak. 

3. Belirlediğiniz limitlerin içinde ufak denemeler yapın. Midyeci Ahmet’ten Girişimcilik Dersleri yazımda bu konuya değinmiştim.     

4. Bir topluluk inşa edin ve onlarla ilişki kurun. Sizi sosyal medyadan takip edenler olsun. Bu kitleyi büyütün ve onlara gözünüz gibi bakın. 

5. Para kazanmaya değil bu topluluğun problemlerinin çözümüne odaklanın. 

6. Siz problemlerini çözdükçe bir süre sonra bu topluluk size geri kazandırmaya başlayacak. 

Günümüzde bunun birçok örneğini görüyoruz. Instagram’da ilgi çekici paylaşımlar yapan bir hesap, Youtube’da özgün içerikler yayınlayan bir kanal, Whatsapp’da ilgi çekici bir grup. Basit bir şekilde kendi e-ticaret sitesini kurup zamanla onu büyütmeye çalışan biri. Ya da belki çevresine sattığı el işi ürünlerle başlayan bir ticaret macerası. 

Bu hikayelerin hepsi gerçek ve her gün artıyor. Denemelerin sonunda başarısız olsanız da kazanmak garanti. Çünkü büyük ikramiye her zaman para değil. Bilgi, tecrübe, dostluklar, zekâ, çevre, ün gibi birçok kazanım mutlaka ve mutlaka bu işin getirisi. O sebeple girişimciliğin en büyük kazancı işin kendisine ait deneyim.

Denediği işlerde başarısız olmuş birçok girişimci de yaşadığı deneyimi hiçbir şeye değişmeyeceğini ifade ediyor. Çünkü deneyimler bizi biz yapıyor ve bir sonraki yapacağımız işi belirliyor.

O zaman bir sonraki sefer kendinizi bir şans oyunu oynamaya kalkarken yakalarsanız sorun: Geleceğimi, kazanma ihtimalimin imkansıza yakın olduğu ve kontrolü elimde olmayan bir oyuna teslim edip kolaycılık bağımlısı mı olmak istiyorum yoksa beni bekleyen büyük ikramiyeyi ve hakkımdaki nasibi aramak üzere kontrolü büyük ölçüde benim elimde olan ve şanstan çok daha büyük ihtimale sahip olan kazanma imkânı için özgürlüğümü elime alıp çalışmak mı istiyorum? 

Niyeti, öğrenmek, heyecan duymak ve deneyim yaşamak olan biri için her çıktı büyük bir ikramiyedir. Böylece para kazanıldığında sadece para olarak gelmez. Nasıl yönetileceği bilgisi ile beraber gelir. Bu da sizi yalnızca bir girişimci değil aynı zamanda bir yatırımcı yapar. Peki yatırım ile harcama arasındaki fark nedir ve ufak paralarla nasıl yatırım yapılır? Bu da bir sonraki yazının konusu 😉

Twitter

Instagram

YouTube

LinkedIn

Medium

Facebook

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
4
4
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın