Ne Kadar Güvendeyiz? Facebook'un Kullanıcısı Olmayan Kişileri Bile İzlediği İddia Ediliyor
Facebook'un kullanıcıları ile ilgili birçok veriyi topladığı artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Fakat birazdan okuyacaklarınız pek de yaygın bilinen şeyler değil. Brightside'ın derlediği bir habere göre 'Büyük Birader' hesabı olmayan kişileri bile izliyor.
Peki nelere dikkat etmeliyiz?
Peki Facebook bizi neden izliyor ki?
Öncelikle, kullanıcıların hareketlerini gözetlemek çok daha etkili, kişiselleştirilmiş ve hedefe yönelik reklam oluşturulmasına imkan sağlıyor.
Kullanıcının çevrimiçi hareketlerini izlemek, Facebook'a kullanıcının neler tercih ettiği bilgisini veriyor ve kullanıcıların hangi reklam ile daha çok ilgileceği sonuçlarını elde etmiş oluyor.
Peki bizimle ilgili tam olarak neler biliyorlar?
Sandığımızdan çok daha fazla şey, hatta tahmin edebileceğimizden bile çok daha fazla veriye sahipler.
Reklam tercihleriniz, adresiniz, telefon numaranız, eğitim bilgileriniz, geliriniz, evinizin yeri ve değeri sadece arkadaşlarınızın internet aktivite analizinden elde edilebilen bilgiler.
Üstelik Facebook üzerindeki hesabınızı silmek de bu bilgilerin veritabanından silineceği anlamına gelmiyor.
Belçika Gizliliğin Korunması Komisyonu tarafından yapılan bir çalışmaya göre Facebook, hesap sahibi olmayan internet kullanıcılarının ziyaret ettiği siteleri bile takip ediyor.
Bu da 'çerezler ve sosyal medya eklentileri' sayesinde mümkün oluyor. Örneğin çoğu sık kullanılan internet sitesinde gömülü olarak bulunan 'Beğen' butonu.
Öte yandan araştırmacılara göre, veri takibi Facebook'un herhangi bir hizmetiyle herhangi bir etkileşim içine girmek sonucunda başlayabiliyor.
Veri analizi uzmanı Vicky Boykis'e göre Facebook kullanıcılarının dikkat etmesi gereken bazı unsurlar şunlar,
Çok fazla kişisel bilgi paylaşmayın.
Çocuklarınızın ya da rızasını veremeyecek yaştaki gençlerin fotoğraflarını paylaşmayın.
Kullandıktan sonra Facebook'tan mutlaka çıkış yapın ya da farklı internet aktiviteleri farklı tarayıcılar kullanın.
Reklam engelleyiciler kullanın.
Facebook Messenger'ı telefonunuza yüklemeyin. Telefonunuzda mobil uyumlu internet sitesini kullanın.
Business Insider'ın da bütün internet kullanıcılarına bazı tavsiyeleri var.
Chrome tarayıcısında ise, Ayarlar > Gelişmiş Ayarları Göster > Gizlilik tarayıcı trafiğinde 'Takip Etmeyi Bırak' seçeneğini işaretleyin.
Şirketlerin bu kısıtlamalara uymasını gerekli kılan kanunlar henüz yok. Fakat Facebook ve bazı diğer şirketler kullanıcıların takip edilmeme isteğine saygı duyacaklarını belirten bir anlaşma imzaladı.
Yani sonuç olarak internet üzerindeki varlığınızı ve bilgilerinizi korumak tamamen size yani kullanıcıya kalmış bir durum!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
facebook mu ? şaka mısınız ? linux harici işletim sistemi bile kullanmamanız gerekiyor, google, ıphone, samsung vs vs hersey tarafından izleniliyorsu nuz. P... Devamını Gör
sanal dünyada şu bu sebeb le adı sosyal paylaşımlar adı altında özelikle oyunların olduğu sitelerde kimilğinden tut-telefon-kredi kartı ellerinde şu mesaj çı... Devamını Gör
Eee izlesinler yani ne var, böyle büyük şirketlerin sizin kırıklarınızla uğraşacak hali yok ya. Ee ayrıca bazı suçluları da sosyal medya kullanıcısı olduklar... Devamını Gör
Girdiğin siteleri biliyor GİRDİĞİN SİTELERİ BİLİYOR! facebook'um yok ama senin dediğin gibi izleyeceği belli adamın.