Görüş Bildir
Haberler
Mutlaka İzlenmesi Gereken 1950 Öncesi 15 Siyah-Beyaz Film

Mutlaka İzlenmesi Gereken 1950 Öncesi 15 Siyah-Beyaz Film

Siyah-Beyaz film severler için 1950 yılı öncesi çekilmiş en güzel filmleri derledim, iyi seyirler...

Not: Sıralama IMDb puanlarına göre yapılmıştır. Film özetleri sinemalar.com adresinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Rebecca (1940)

Türü: Dram, Gerilim

IMDb: 8,2

Rebecca, 1940 yılı yapımı Oscar ödüllü bir psikolojik gerilim filmidir. 

Alfred Hitchcock tarafından yönetilmiştir. 

Uzun konusuna rağmen sıkılmaya fırsat bulamayacağınız film, Yeşilçam'daki kıskanç kadın rollerinin esin kaynağıdır.

2. Gone with the Wind (1939)

Türü: Dram, Romantik, Savaş

IMDb: 8,2

Güneyli güzel Scarlett O'Hara üç evliliği,iç savaş ve Güneyin yeniden inşaa edilmesi sürecinde zenginlikten fakirliğe düşüşünü, sonra yeniden zenginliğe kavuşmasını anlatır.

Film 14 dalda Oscar'a aday olmuş ve 10 dalda bu ödülü kazanmıştır.

Zamanında Türkiye sinemalarında da gösterime girmiş, defalarca televizyonlarda oynamıştır.

1993 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından 'kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli' filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

3. Mr. Smith Goes to Washington (1939)

Türü: Dram, Komedi

IMDb: 8,2

Washington’da bir senatörün ölmesinin haberi tüm eyalette yayılmıştır ve Senator Joseph Paine’in medya patronu Jim Taylor‘dan istediği geçici göreve gelecek kişi için işlerine pek karışamayacak birini bulmasıdır. Jefferson Smith Boy Rangers’ın başkanı, dürüst ve idealleri olan biridir ve bu istek için biçilmiş kaftandır. Ne var ki, Washington entrikaları içinde Jefferson’ın dürüstlüğü ve kendini insanlara adaması bazı değişimlere sebep olur.

Film 11 Oscar adaylığı getirmiştir.En İyi Özgün Senaryo ödülünü kazanmıştır. Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi filmi kültürel, tarihi ve estetik açıdan önemli olarak nitelendirip ABD Ulusal Film Arşivi'ne eklemiştir.

4. The Third Man (1949)

Türü: Kara Film, Gerilim, Psikolojik, Soğuk Savaş

IMDb: 8,3

Film, II. Dünya Savaşı'nın hemen sonrasında, Amerikalı üçüncü sınıf ucuz roman yazarı Holly Martins'in bir iş teklifini değerlendirmek üzere Avusturya'nın bölünmüş kenti Viyana'ya gelmesi ile başlar. Kente gelir gelmez arkadaşının esrarengiz bir şekilde öldüğü haberini alan Martins araştırmaları sonucunda sefalet ve karaborsanın kol gezdiği, çeşitli uluslardan insanların bir arada yaşadığı bu şehirde birçok şeyin göründüğü gibi olmadığını keşfeder.

Filmin karamsar ve melankolik havasına katkısı olan en önemli etmenlerden biri Anton Karas'ın film için bestelediği ve zither'i (kanuna benzer bir çalgı) ile seslendirdiği filmin unutulmaz tema müziğidir.

5. The Treasure of the Sierra Madre (1948)

Türü: Western, Aksiyon, Dram

IMDb: 8,3

'The Treasure of the Sierra Madre', 1990 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından 'kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli' filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ladri di Biciclette (1948)

Türü: Dram, Suç

IMDb: 8,3

Bisiklet Hırsızları 1948 İtalyan yapımı drama filmidir. Film gerek yapım tekniği, gerekse de sinema estetiği açısından Yeni-Gerçekçilik akımının simgesi olarak kabul edilir.

7. Metropolis (1927)

Türü: Bilim Kurgu, Dram

IMDb: 8,3

Metropolis, Avusturyalı-Alman yönetmen Fritz Lang'ın çektiği sessiz bilim kurgu filmidir. 

Fütüristik bir distopya ortamında geçen film, sık rastlanan bir bilim kurgu temasını anlatır: kapitalist bir düzende işçiler ile işverenler arasında yaşanan sosyal krizi anlatmaktadır

8. Double Indemnity (1944)

Türü: Dram, Gerilim

IMDb: 8,4

Kocasını öldürüp sigorta parasını elde etmeye çalışan bir kadının sigorta şirketi çalışanı bir adamı da oyununa alet etmesi ile gelişen olayları anlatır. Karakterler ve diyaloglar açısından çoğu sinemasever tarafından övgüye layık görülmüştür.

9. M (1931)

Türü: Suç, Gerilim, Kara Film

IMDb: 8,4

M (ya da Bir Şehir Katilini Arıyor)  1931 Almanya yapımı psikolojik gerilim filmidir. Özgün adı M'dir. İngilizce konuşulan ülkelerde 'Fritz Lang's M'in yanı sıra 'Murderers Among Us' adı ile de gösterime sunulmuştu. 

Filmin yönetmeni Fritz Lang'ın ilk sesli filmidir ve kendisinin de tabiriyle filmografisindeki en iyi filmidir. Filmde bir Alman kentinde polisin seri cinayetler işleyen bir çocuk katilini yakalamakta yetersiz kalması üzerine tedirgin olan şehirdeki diğer suçluların da insan avına katılmaları anlatılmaktadır.

10. Citizen Kane (1941)

Türü: Dram, Gizem

IMDb: 8,4

Yönetmen Orson Welles’in ilk uzun metrajlı filmidir ve pek çok eleştirmen tarafından sinema tarihinin en iyi eseri olarak görülmektedir.

1941 yılında gösterime giren film, sinema anlayışına, özellikle montaj, deep focus tekniği ve makyaj bakımdan, birçok yenilikçi katkılarda bulunmuştur. Filmin sinemaya en büyük katkısı alt açının doğru bir biçimde kullanılmaya başlanmasıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Great Dictator (1940)

Türü: Politik, Komedi, Dram

IMDb: 8,5

Büyük Diktatör, Charlie Chaplin'in yönettiği ABD yapımı politik komedi filmidir. Aynı zamanda Chaplin'in ilk sesli filmidir.

Filmde Nazizm ve Chaplin tarafından canlandırılan Adolf Hitler oldukça sert bir şekilde eleştirilmektedir.

12. Modern Times (1936)

Türü: Dram, Komedi, Romantik

IMDb: 8,5

Filmin yapımcısı, senaryo yazarı, yönetmeni ve başrol oyuncusu Charles Chaplin 'dir. Ayrıca filmin müzikleri de Charles Chaplin'e aittir. 

1930'lu yıllarda hüküm süren Büyük Ekonomik Buhran sırasında makineleşmenin de etkisi ile bozulan ekonomik ve toplumsal koşulları, artan işsizlik sorununu dile getiren bu film Charlie Chaplin'in ilk kez 1914 yılında yarattığı Şarlo tiplemesine dayanan son filmdir.

13. It's a Wonderful Life (1946)

Türü: Dram, Aile, Aşk, Fantezi.

IMDb: 8,6

Yönetmen Frank Capra'ın 'en sevdiğim filmim' dediği 'Şahane Hayat', adlı romantik fantezi filminde insan doğasının karanlık yönleri irdelenir. Filmde, iflas etmiş çaresiz bir iş adamının, intiharın eşiğindeyken karşısına çıkan bir melek tarafından, kendisinin hiç yaşamamış olduğu bir dünyanın neye benzeyeceğinin gösterilmesi, bunun sonucunda da iş adamının aslında farkına varmadan Dünyayı olumlu yönde değiştirecek birçok şey yapmış olduğunu anlaması, yani 'şahane bir hayat' yaşamış olduğunun farkına varması anlatılmaktadır.

14. Casablanca (1942)

Türü: Dram, Romantik, Savaş

IMDb: 8,6

Yönetmenliğini Michael Curtiz'in üstlendiği film, ABD Film Enstitüsü tarafından 2002 yılında tüm zamanların en iyi aşk filmi seçilmiştir.

15. City Lights (1931)

Türü: Dram, Komedi

IMDb: 8,6

Charles Chaplin'in yapımcılığını, yönetmenliğini ve başrolünü üstlendiği 1931 yapımı sessiz bir filmdir. Chaplin aynı zamanda filmin müziklerini de bestelemiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
99
38
7
5
5
5
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hoshimi hanaya

Aylardır böyle bir içerik bekliyordum teşekkürler!! Super liste ama bircogunu izledim, izlemediklerimi izlicem kesinlikle. Böyle retro film listeleri arada k... Devamını Gör

ersin

sanki 1950 öncesi renkli film var mk.

Taylan Kahraman

1935 yapımı Becky Sharp ve daha nicesi var

İbrahim Tekin

Chaplin filmlerinin üçü de birbirinden güzel. Özellikle City Lights (Şehir Işıkları) çok keyifli bir film. Gözü görmeyen kızla olan aşk hikayesi oldukça seve... Devamını Gör