onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Mikroskopla Görüntülenen İnsan Vücudundan Sanat Eseri Tadında 10 İlginç Fotoğraf

Mikroskopla Görüntülenen İnsan Vücudundan Sanat Eseri Tadında 10 İlginç Fotoğraf

cakyz
23.08.2015 - 17:56

Colin Salter'ın yeni kitabı 'Science is Beautiful', insan vücudunun mikroskop altında nasıl göründüğünü gözler önüne seriyor. Sonradan renklendirilen bu fotoğraflar görenlere, insan vücudunun gerçekten de bir sanat eseri gibi muhteşem ve bir o kadar da kompleks bir yapı olduğunu düşündürüyor. İşte o 10 fotoğraf:

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Kan üreten kemik iliği

1. Kan üreten kemik iliği

Kemik iliğinde bulunan kök hücreler, bölünüp dönüşerek kan hücrelerini oluştururlar. Bu, devamlı işleyen bir süreçtir çünkü kan hücreleri çok uzun ömürlü değildirler. Kırmızı kan hücreleri ortalama 120 gün, beyaz kan hücrelerinin bazıları ise 3 gün kadar kısa süreli bir ömre sahiptirler.

2. Akciğer Hücrelerimiz

2. Akciğer Hücrelerimiz

Fotoğrafta görülen mavi baloncuklar, hücrelerin genetik bilgisini taşıyan çekirdeklerdir. Onların etrafında bulunan sarı kıvılcımlar ise, hücre için enerji üreten mitokondriyi gözler önüne seriyor.

3. Adrenalin Kristalleri

3. Adrenalin Kristalleri

Adrenalin üreten bezler, beyinde içgüdü ve duygularımızdan sorumlu kısım olan Hipotalamus tarafından kontrol edilir. Kanımızda daima, az miktarda da olsa adrenalin bulunur ve gerilimli zamanlarda bu miktar artar. Bu durumda ciğerlere giden hava yolları genişler ve küçük kan damarları büzülür. Bu da kaslarımızın daha sıkı çalışmasına ve vücutta 'savaş ya da kaç' tepkisinin oluşmasına yol açar.

4. Serotonin Kristalleri

4. Serotonin Kristalleri

Vücudumuzda bulunan serotoninin %90'ı karın bölgemizdedir (tüm sindirim sistemi ve bağırsaklarımızda). Genellikle mutluluk hormonu olarak adlandırılan bu hormon, aslında çok daha karmaşıktır. Çünkü bu hormon aynı zamanda hafıza, öğrenme kabiliyeti, iştah ve uyku konusunda da çok etkilidir. Bir diğer yandan, mutluluğun da tüm bu konular üzerinde etki sahibi olduğunu söyleyebiliriz.

5. İç kulakta bulunan denge taşı

5. İç kulakta bulunan denge taşı

Her iki kulağımızın da içinde, vücudun dengesinden sorumlu birer taş bulunur. Bu taşlar, kütleçekime ve hız değişimlerine karşı duyarlı olan duyu kıllarına bağlıdırlar. Örneğin kafamızı yan yatırdığımızda, duyu kılları beynimize sinir sinyalleri göndererek dengede kalmamızı sağlarlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. İnsülin kristalleri

6. İnsülin kristalleri

İnsülin, pankreasta üretilir ve fonksiyonu da kan şekeri seviyesini dengelemektir. Eğer vücutlarımızda yeteri kadar insülin üretilmezse, kandaki glikoz miktarı aşırı yükselir ve diyabete sebep olabilir. Kimi zaman ise vücudunuz normal bir biçimde insülin üretiyor olsa da, eğer hücreleriniz buna cevap vermiyorsa diyabete yakalanabilirsiniz.

7. İnsan derisi

7. İnsan derisi

Fotoğrafın üst yarısında görülen, derinin en üst katmanı epidermis, aşağıdaki katman tarafından devamlı yenilenen ölü hücrelerden oluşur. Fotoğraftaki sarı kısımlar, cildimizi su geçirmez ve güçlü bir hale getirerek iç organlarımızın zarar görmesini engelleyen keratin proteinini; siyah kısımlar ise kıl köklerini gösteriyor.

8. Melatonin

8. Melatonin

Etraf karanlık olduğunda gözlerimiz, melatonin üreten beze sinyaller gönderir. Bu hormon uyku ve güvenlik hissi ile ilişkilidir. Orta yaşlarda, vücudun melatonin salgılaması azalır ve bu durum da yaşlılıkta sıkça görülen uykusuzluğa ve sinirliliğe sebep olabilir.

9. İçleri boşalmış yağ hücreleri

9. İçleri boşalmış yağ hücreleri

Yağ hücreleri, insan vücudundaki en büyük hücrelerdendir. Derimizin altında bulunan kalın yağ tabakası, dışarıya karşı tampon görevi görür ve enerjiyi depolar. Yukarıdaki fotoğrafta, yağ hücrelerinin içlerinde biriken yağlar boşalmış. Kilo aldığımız zamansa bu hücreler içlerine aldıkları yağla şişerler ve daha da ilerleyen zamanda bunlara yeni hücreler eklenmeye başlar.

10. Bakteriyofaj

10. Bakteriyofaj

Bakteriyofajlar, bakterilere hastalık bulaştıran virüslerdir. Fotoğrafta, bir örümceği andıran turuncu şey, virütik DNA'sını bir bakteriye enjekte etmekte olan bir bakteriyofajdır. Üstünde olduğu mavi imaj ise bir bakteri. Bakteriyofajların bacakları şırınga benzeri bir tüptür ve bakteri hücresinin zarını delerek DNA'larını onlara aktarırlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
14
6
2
2
1
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam