Görüş Bildir
Haberler
Maksimum Vade Sınırları Nedir? Hangi Kredide Ne Kadar Maksimum Vade Uygulanır?

etiket Maksimum Vade Sınırları Nedir? Hangi Kredide Ne Kadar Maksimum Vade Uygulanır?

Merlot Vinho
17.01.2023 - 14:11

Günümüzde kredi; ev veya taşıt almak, alışveriş yapmak ve tatile çıkmak gibi sayısız avantajıyla ön planda olan bir seçenek. Ancak kredi opsiyonlarındaki maksimum tutar ile vade düzenli olarak BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tedbirleriyle yeniden yapılandırılıyor.

 Finansal istikrar sağlamak adına tüketici kredilerinde yapılan son değişiklikleri sizler için derledik!

İşte detaylar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çekilen kredi türüne göre sunulan vade sayısı değişir.

Çekilen kredi türüne göre sunulan vade sayısı değişir.

Bankalarca sunulan kredi ürünleri, çekilen ana paranın belirli bir faiz oranına göre ve sınırlı vadeler halinde ödenmesine olanak tanır. Kendi içinde çok çeşitli türleri bulunan krediler; evlilik, girişimcilik, ihtiyaç ve yatırım gibi farklı amaçlarla çekilebilir. Bu aşamada çekilen kredinin türü kullanım amacına göre belirlenmekle birlikte vade sayısını da etkiler.

Kredilerdeki vade sayısı ise özerk bir kamu kurumu olan BDDK tarafından belirlenir. Türkiye'de faaliyet gösteren finans kurumlarını denetleyen BDDK'nın sorumlulukları arasında krediler de bulunur. Dolayısıyla kredi nezdinde bireyleri ilgilendiren vade değişiklikleri BDDK tarafından yapılan açıklamalar ile duyurulur.

İhtiyaç kredilerindeki vade süresi kısaltıldı.

İhtiyaç kredilerindeki vade süresi kısaltıldı.

Geçtiğimiz dönemde BDDK tüketici kredilerindeki vade sayısı ve asgari ödeme tutarlarında yeni bir düzenleme yaptı. Buna göre, bireylerin borcunu kapatmak için ödeme yapabileceği süre azaltıldı ve kredilere vade sınırı getirildi. Artık tüketiciler;

  • 50 - 100 bin TL arası ihtiyaç kredilerinde maksimum 24 ay,

  • 100 bin TL üzerindeki ihtiyaç kredilerinde ise maksimum 12 ay

vade opsiyonuna sahip olacak.

Yapılan vade güncellemeleri kredi kartı asgari ödeme tutarlarını da etkiledi.

Yapılan vade güncellemeleri kredi kartı asgari ödeme tutarlarını da etkiledi.

Bu açıklama sonrası kredi kartlarının asgari ödeme tutarı da güncellenmiş oldu ve limiti 25 bin TL ve üzeri olan kredi kartlarında, asgari ödeme tutarı dönem borcunun %40'ı olarak belirlendi. Daha düşük limitli kredi kartları için ise asgari ödeme tutarı %20 olarak açıklandı.

Kredi çekmeden önce farklı banka opsiyonlarını değerlendirmekte fayda var.

Kredi çekmeden önce farklı banka opsiyonlarını değerlendirmekte fayda var.

Yakın zamanda yapılan güncellemeler özellikle ihtiyaç kredisi çekecekler için taksit ödeme yöntemlerini bir daha düşünme gereksinimi doğurdu. Genel olarak kredi çekmeyi düşünüyorsanız, farklı bankalardaki kampanyaları takip etmek ve size özel avantajlardan faydalanmak mantıklı bir seçenek olabilir. Çünkü çoğu banka müşterileri için taksit erteleme veya erken dönem ödeme indirimi gibi fırsatlar sunar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Konut ve taşıt kredisindeki vade sayısı da eskiye oranlar düşürüldü.

Konut ve taşıt kredisindeki vade sayısı da eskiye oranlar düşürüldü.

İhtiyaç kredisinde vade sayısının düşürülmesi aslında ödeme açısından fazlasıyla avantajlı. Çünkü bu sisteme göre artık çektiğiniz krediyi kısa sürede kapatma avantajı elde ederken aynı zamanda ödediğiniz faiz tutarını da sınırlandırabilirsiniz. Eğer ihtiyacınız olan konut veya taşıt kredisiyse bu ikisinde de benzer bir durum söz konusu. Güncel verilere göre konut kredisinde 120 ay, taşıt kredisinde ise 48 aya kadar vade opsiyonu mevcut.

Kredi ödeme günlerinin iyi ayarlanması kredi notunu etkiler.

Kredi ödeme günlerinin iyi ayarlanması kredi notunu etkiler.

Ayrıca kredi çekerken ödeme miktarının bütçenizi aşmamasına ve taksitlerin makul aralıkta olmasına da ayrıca özen göstermeniz gerekir. Bu şekilde bir yandan kredi notunuzu yükseltirken bir yandan da ihtiyaçlarınızı kolayca karşılarsınız. Kredi ödeme gününü maaş gününüzle aynı güne getirerek de mevcut riskleri minimuma indirgeyebilirsiniz. 😎

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın