Maçka Parkı'nda Koşulu Protesto: 'Bize Nefes Almak İçin Yer Bıraksınlar'
Tünel çalışmaları kapsamında Maçka Parkı’nın bir bölümünün panellerle kapatılması düzenlenen bir koşu ile protesto edildi. Bölge sakinleri parkı 'Çocuklarımızın oynayabildiği, köpeklerimizin gezebildiği, spor yapabildiğimiz, nefes alabildiğimiz yaşam alanımız' olarak tanımlıyor, ayrıca parkın deprem sonrasında yegâne toplanma alanı olduğunu vurguluyor. Talep ise imar planının halka açık bir şekilde tanıtılması. Avukat Ceren Şen, “Bizim istediğimiz şey, mümkünse imar planının halka açık bir şekilde tanıtılmasıdır. Buradaki paravanların sebebini anlamamız gerekiyor” diyor.
İBB, parkın Dolmabahçe- Levazım kara araç tünelleri inşaatı nedeniyle kapatıldığını, amacın "trafiği rahatlatmak olduğunu" açıklamıştı.
“Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri” olarak adlandırılan projenin Beşiktaş’tan Sarıyer’e uzanan tünel projesinin ilk etabı olduğu belirtiliyor.
DHA'dan Ezgi Çapa'nın haberine göre Maçka'da inşaatına başlanan karayolu tüneli, 3. Köprü’ye ve Karadeniz’de sahilinde bulunan Kumköy koyuna kadar uzanıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2015 yılı Faaliyet Raporu sunumunda bu hattaki tünelleri sıralayarak Ayazağa-Çayırbaşı ve Sarıyer-Zekeriyaköy tünellerini de yapmaya başlayacaklarını açıklamıştı.
Etüt çalışmaları devam eden projeye göre Beşiktaş’tan Sarıyer’e kadar aralıklı olarak yer üstünden de ilerleyen tünel hattı, Maden bölgesinden yeniden yer altına girerek Zekeriyaköy’ün altından geçiyor ve 3. Köprü’yle birleşerek yer üstüne çıkıyor.
Hatta Karadeniz sahilinde yer alan Kumköy koyuna da çıkış veriliyor.
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Yıkıcı'nın DHA'ya verdiği bilgiye göre “Bu karayolu yatırımı olan projenin imar planları Büyükşehir Belediyesi’nde askıda ve 6 Şubat’ta askıdan inecek.'
İBB: "102 bin metrekarelik parkta çalışma yapılan alan 3 bin 500 metrekare"
NTV'de yer alan habere göre İBB yapmış olduğu son açıklamada tünel inşaatının henüz başlamadığını açıkladı. Açıklamaya göre tünel inşaatına Maçka Parkı'nın bir bölümü dahil edilecek. 102 bin metrekarelik parkta çalışma yapılan alan 3 bin 500 metrekare. Taşınacak ağaç sayısının 97 olduğunu açıklayan belediye, çalışmalar tamamlandığında nakledilen kadar ağaç ekileceğini de duyurdu. İBB Meclisi'nin CHP'li üyeleri projeye itiraz ediyor ve önümüzdeki günlerde iptali için dava açmaya hazırlanıyor.
"Askıya çıkan proje sebebiyle henüz itiraz süresi dolmadan parkımız çitlerle çevrildi"
Mahalle sakinleri tarafından yapılan çağrıda 'İBB sayfasında askıya çıkan proje sebebiyle henüz itiraz süresi dolmadan parkımız çitlerle çevrildi ve ağaçlar işaretlendi. Deprem sonrasında yegâne toplanma alanımız olan, çocuklarımızın oynayabildiği, köpeklerimizin gezebildiği, spor yapabildiğimiz, nefes alabildiğimiz yaşam alanımızı korumak için herkese çağrıda bulunuyoruz.' denildi.
Yaklaşık 4 kilometre koşan bölge sakinleri, parkuru Maçka Parkı’nın panellerle kapatılan Dolmabahçe girişinde tamamladı.
Burada alkışlar arasında bir basın açıklaması gerçekleştiren Avukat Ceren Şen , “Bizim istediğimiz şey, mümkünse imar planının halka açık bir şekilde tanıtılmasıdır. Buradaki paravanların sebebini anlamamız gerekiyor” diyor.
Kavşağın parkın içinden mi altından mı geçeceğini bilmek istediklerini söyleyen Şen şöyle devam ediyor:
“Bizim bu konuda açık bir şekilde bilgilendirilmemiz gerekiyor. Kavşak tam olarak nereden geçecek. Biz buraya gelerek stres atıyoruz. Ayağımız toprağa değiyor, bizim için 1 metrekare toprak bile önemlidir.'
Peki bölge sakinleri ve parkın müdavimleri ne diyor?
BBC Türkçe'ye konuşan bir vatandaş Maçka Parkı'nda iki tane tünel çıkışının aslında parkın şantiye olarak kullanılması anlamına geldiğini vurguluyor: 'Başka boş alan yok ki. Şantiyeyi nasıl kuracaklar? Parkın içine kuracaklar.'
"Halka hiçbir bilgi vermeden adım atılması halkta tedirginlik ve tepki yaratıyor"
Maçka Parkı’nın müdavimi olduklarını ve spor yapma amacıyla sık sık geldiklerini söyleyen Emre Öztuna düşüncelerini DHA muhabirine şöyle açıklıyor:
'Böyle yerlerin pırlanta gibi korunması lazım. Burada birşey yapılacaksa halka çok net anlatılıp, görüşleri alınıp ondan sonra adım atılması lazım. Halka hiçbir bilgi vermeden adım atılması halkta tedirginlik ve tepki yaratıyor. Burası sadece burayı kullananların değil bütün İstanbulluların. Bu tür çok değerli yerleri koruyalım.'
Yıllardır Maçka Parkı’na geldiğini söyleyen Sara Poyraz ise, “Burası sadece spor yapılan bir alan değil aynı zamanda sosyal iletişim alanı. Bugün buraya ‘Bakın biz burada spor yapıyoruz’ demek ve farkındalık yaratmak için geldik” diyor.
Mahalle halkından Sebahat Ercan da, yaşadıkları çevrede yeşil alan olarak sadece Maçka Parkı'nın olduğunu ifade ederek parktaki ağaçların kesilmesine veya taşınmasına karşı olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Bize nefes almak için yer bıraksınlar.'
Yorum Yazın
O park hem sokak köpeklerine kedilere sahiplik yapıyor oraya bir çok insan kendi hayvanlarıyla geliyor bir sosyal alan yaşanıyor. Orada kaç canlı yardımsever... Devamını Gör
Eğer ki Akpde biraz vizyon olsa o kadar çok imkan var ki İstanbulun çehresini değiştirmek için ama her arazi rant olarak görülüyor.Atatürk havalimanı 2018'de... Devamını Gör
kıme sordu denmıs de - ılk olarak ibb meclıs kararı alınmıs - 2. olarak projeden bı haberız dıyenler - bıldıgım kadarıyla besıktas chp lı baskanı var burda ... Devamını Gör