Maaş Müşterisini Ek Limitte Bile Zorluyorlar: Bankalar İhtiyaç Kredisinin Nereye Harcanacağını Bilmek İstiyor!
Maaş Müşterisini Ek Limitte Bile Zorluyorlar: Bankalar İhtiyaç Kredisinin Nereye Harcanacağını Bilmek İstiyor!
Son günlerde çokça tartışılan krediler, kredilerimiz. Enflasyon, tüm dünyada henüz artışa geçmemiş ama trendlerin ve göstergelerin sinyaller verdiği bir dönemde bizim parasal gevşeme adına yani piyasalarda bol para bulunmasıyla ekonominin canlı kalmasını istememizle Merkez Bankası'nın başlattığı Eylül 2021 faiz indirimleri ve bugün geldiğimiz nokta.
Kredilerin artması amacıyla yapılan faiz indirimleri harcama ve yatırıma yönelikti. Sonrasındaysa kredi faizlerinde istenilen kadar olmasa da düşüşle birlikte talepteki artış enflasyonda yükselişi körükleyince önüne geçebilmek için bazı tedbirler alındı. Kimileri mikro kimileri makro olan önlemler çoğunlukla duyumda kaldı. Sanayicilerin ticari kredilerde başlayan şikayetleriyle de ayyuka çıktı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Konut kredilerinde ev fiyatlarındaki yükselişle kredi talebinde meblağlar yükselince bankalar mikro önlemlerle bunu sınırlamaya girişmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ticari kredilerde BDDK devreye girdi: 24 Haziran'da getirilen döviz pozisyonuna yönelik TL kredi kısıtlaması dolar/TL'de 2 günlük bir gerileme yaratırken, şirketleri de alternatif çözüm arayışına itmişti.
Sonrasında da ticari kredilerde sorunlar dile getirilmeye başlandı.
Sıra ihtiyaç kredilerinde mi?
Halk arasında "ek limit, eksi hesap" gibi de telaffuz edilen kredili mevduat hesabı (KMH) limit artırımları da kontrol altında tutularak döviz, altın veya kripto işlemi yapılmayacağına dair imzalı beyan istenebiliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İhtiyaç kredilerinin faiz oranları diğer kredilere oranla yüksek olurken, enflasyon, alım gücü, yaz mevsimi gibi değişkenlerle kredi talebinde artış hız kesmiyor.
2022 Nisan ayı başında (13 haftalık yıllıklandırılmış büyümesi) yüzde 14 seviyesinde olan tüketici kredileri, temmuz ilk haftasındaysa korkutucu bir şekilde yüzde 67,1'e yükselmişti.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Enflasyon Raporu sunumunda ticari ve bireysel kredilerin büyüme hızlarının bir miktar yavaşladığının gözlendiğini belirterek şunları söylemişti:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın