Görüş Bildir
Haberler
Lübnan'da Protestolar Büyüyor: Göstericiler Çok Sayıda Bakanlık Binasına Girdi

Lübnan'da Protestolar Büyüyor: Göstericiler Çok Sayıda Bakanlık Binasına Girdi

Lübnanlılar, 4 Ağustos'ta Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamadan sorumlu tuttukları siyasileri protesto ediyor. En az 158 kişinin öldüğü patlamadan dört gün sonra binlerce Lübnanlı 'Öfke günü' ya da 'Hesap günü' olarak adlandırılan protestolar için Şehitler Meydanı'nda toplandı. Güvenlik güçleri göstericilere biber gazı ile müdahale ediyor. Şu ana kadar 230'dan fazla yaralı olduğu bilgisi var. Lübnanlı emekli subayların önderliğindeki bir grup protestocu ise Dışişleri Bakanlığı'na girerek burayı 'devrimin karargahı' ilan etti. Göstericilerin Enerji ve Ekonomi Bakanlıklarına da girdiği belirtiliyor. 

Lübnan Ordusu göstericilere müdahale için sokaklara inerken Beyrut emniyeti, olaylarda bir polis memurunun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Lübnan Başbakanı Diyab, erken seçim isteyeceğini açıklarken, güvenlik güçleri göstericilerin işgal ettiği hükümet binalarında kontrolü yeniden ele aldı. 

Başkentin merkezindeki Şehitler Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi uzun yıllardır yönetimi paylaşan siyasi grupların varlığını koruyan mezhep eksenli yönetim şekli, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve diğer yetkililer aleyhinde sloganlar attı.

Göstericiler meydanda yan yana dizilen temsili darağaçlarına Meclis Başkanı Nebih Berri ile Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın fotoğraflarını astı.

'Sıra öfke patlamasına geldi'

'Sıra öfke patlamasına geldi'

AFP'ye konuşan 29 yaşındaki Fares Halabi, 'Öfke Günü' protestoları öncesi 'Üç gün temizlik yaptıktan, molozları taşıdıktan ve yaralarımızı sardıktan sonra şimdi sıra öfke patlamasına ve onları cezalandırmaya geldi' dedi.

Meclis binasına ilerlemek istediler

Meclis binasına ilerlemek istediler

'Beyrut Limanı'nda hayatını kaybedenler için intikam' ve 'Yönetimin değişmesi için bu fırsatı kaçırmıyoruz' şeklinde slogan atan öfkeli bir grup, ekonomik kriz karşıtı gösteriler nedeniyle aylardır demir ve beton bariyerlerle kapatılan Meclis binasına ilerlemek istedi.

Eylemciler, biber gazı kullanarak kendilerini engelleyen güvenlik güçlerine taşla karşılık verdi.

Bir grup gösterici Dışişleri Bakanlığı binasına girdi

Bir grup gösterici Dışişleri Bakanlığı binasına girdi

Lübnanlı emekli subayların önderliğindeki bir grup protestocu Beyrut'un merkezinde Dışişleri Bakanlığı'na baskın düzenleyerek burayı 'devrimin karargahı' ilan etti.

Emekli subay Sami Ramah, düzinelerce protestocunun binaya girmesinin ardından binanın merdivenlerinde bir açıklama okuyarak 'Bu otorite istifa etmeli,' dedi.

Yaklaşık 200 protestocudan bazıları binaya girdi ve Lübnan Cumhurbaşkanı'nın fotoğraflarını yaktı.

Lübnan Dışişleri Bakanlığı'ndaki göstericiler. 🎥

Göstericilerin arasındaki emekli subaylardan bazıları. 👇

Dışişleri Bakanlığı'nın ardından göstericilerin Ekonomi Bakanlığı'na da girdiği belirtiliyor. Göstericilerin, bastıkları bakanlık binalarının üst katlarına çıkarak resmi evrak ve belgeleri aşağıya attıkları görülüyor.🎥

Göstericilerin girdiği diğer bir bakanlık binası: Enerji Bakanlığı 🎥

3 bakanlığa giren göstericiler Beyrut Belediye binasına da giriyor. 🎥

1 polis hayatını kaybetti

1 polis hayatını kaybetti

Lübnan İç Güvenlik Güçlerinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, başkent Beyrut'ta protestocuların baskın yaptığı bir otelde mahsur kalanları kurtarmaya çalışan bir güvenlik görevlisinin, göstericilerin saldırısına uğraması sonucu hayatını kaybettiği ifade edildi.

Beyrut sokaklarından müdahale görüntüleri. 🎥

Lübnan Ordusu'nun göstericilerle birlikte gazetecilere de sert müdahale ettiği belirtiliyor. 🎥

Göstericilere taş atan Lübnan askerleri. 🎥

Lübnan Kızılhaç'ı gösterilerde 200'den fazla yaralı olduğunu bildiriyor.

Başbakan erken seçim çağrısı yapacağını söyledi

Başbakan erken seçim çağrısı yapacağını söyledi

Gösteriler devam ederken kameraların karşısına geçen Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, ülkenin içinde bulunduğu krizden çıkmanın ancak erken genel seçimle mümkün olduğunu söyledi.

'Pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantısında erken seçim yasa tasarısını gündeme getireceğim.' deyen Diyab, ülkenin olağanüstü bir süreçten geçtiğini belirtti.

Tüm siyasi partilere anlaşma çağrısı yapan Diyab, 'Çok vaktimiz yok. Ben, onlar (siyasi partiler) anlaşıncaya kadar 2 ay bu sorumluluğu üstlenmeye hazırım.' dedi.

Lübnan'ı sarsan patlama nasıl gerçekleşti?

Lübnan'ı sarsan patlama nasıl gerçekleşti?

Beyrut Limanı'nda depolanan amonyum nitratın Salı günü patlaması sonucu 5.000'e yakın kişi de yaralanmıştı. Yaklaşık 300.000 kişi de evsiz kaldı.

Lübnan hükümeti ihmalle suçlanıyor

Lübnan hükümeti ihmalle suçlanıyor

Halk, yaşananlarda hükümetin 'ihmali olduğunu' söylüyor ve siyasileri 'yolsuzluk yapmakla' suçluyor.

Kentteki yıkımın havadan görüntüleri 👇

Soruşturma ne aşamada?

Soruşturma ne aşamada?

Lübnan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı, 2.750 ton amonyum nitratın patladığını söyledi. Amonyum nitrat gübre olarak da kullanılıyor, ama bu malzemeden patlayıcı da yapılabiliyor.

Amonyum nitrat 2014'ten bu yana herhangi bir güvenlik önlemi bulunmaksızın limandaki depoda tutuluyordu. Malzemeler MV Rhosus kargo gemisinden çıkarılmıştı.

Bu kadar büyük bir patlayıcı maddenin şehrin merkezine yakın bir depoda bunca zaman tutuluyor olması birçoklarında şüphe ve soru işareti yaratıyor.

Lübnan Cumhurbaşkanı Aoun, Çarşamba günkü açıklamasında Lübnanlı yetkililerin şeffaf bir soruşturma yürütecekleri sözünü verdi ve 'ihmali tespit edilen sorumlulardan hesap sorulacağını ve en ağır cezaya çarptırılacaklarını' söyledi.

Olayla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrıları da yapıldı. Aoun ise Cuma günü bu çağrıları reddedip 'Uluslararası soruşturma açılması çağrılarının amacı gerçeği saptırmak' dedi.

Aoun, hükümetin yürüttüğü soruşturmanın üç ihtimale baktığını söyledi: ihmal, kaza veya 'roket veya bomba veya herhangi başka bir yolla dış müdahale'.

Hangi ihtimal üzerinde duruluyor?

Hangi ihtimal üzerinde duruluyor?

Yetkililer patlamanın 'malzemelerin alev alması' sonucu çıktığı ihtimali üzerinde duruyor ama Aoun'un bahsettiği 'dış müdahaleye' ilişkin henüz bir kanıt yok.

Aoun'un siyasi müttefiki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da patlamayla bir ilgileri olmadığını söyledi ve limanı Hizbullah'ın kontrol etmediğini, limanda herhangi bir silah veya mühimmat depolamadığını söyledi.

Nasrallah, 'Açık ve net olarka bu depodaki patlama olayıyla hiçbir ilgimiz olmadığını ilan ediyorum. Füze, amonyum nitrat, mermi, yok böyle şeyler. Şimdi de yok, geçmişte de yoktu. Soruşturmayla açığa çıkacak. Eğer askeri bir eylemse soruşturma bunu ortaya koyar' dedi.

BBC Türkçe, AA, Euronews ve Sputnik

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
68
13
9
9
8
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Valla arap vs diye küçümsüyoruz ya bu kadar milleti bizim burda saraya yürütemezsin, zamanında yürüyebilenler ya öldürüldü, ya silivriye atıldı yada pislikle... Devamını Gör

Ancient Guy

Tamamen yöneticilerin ihmalinden kaynaklı bir olay. Bizeki Sakarya patlamasının daha büyük çaplı versiyonu. Ama gelin görün ki bu ölçekte bir olay burada ger... Devamını Gör

Son Mühendis

Lübnan halkı yönetimden çok şikayetçiydi. Yönetim resmen tarikatlara teslim edilmiş sadece sembolik bir devlet var. Resmen bizdeki FETÖ gibi. Yönetim tarikat... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Cok guzel bir ulke insanlari cok iyi niyetli ve kardesce yasiyor tum din mensuplari , boyle gormek cok uzucu , hukumetleriyle benzer taraflarimiz var yinede ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

kardeş sen gerizekalı mısın, Lübnan iç savaşından da mı haberin yok