onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Letoon Antik Kenti: Likya'nın Dini Merkezinde Arkeolojik Kalıntılarla Kültürel Bir Yolculuk Sizleri Bekliyor

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Letoon Antik Kenti: Likya'nın Dini Merkezinde Arkeolojik Kalıntılarla Kültürel Bir Yolculuk Sizleri Bekliyor

Özge Tepe
25.03.2023 - 14:44

Letoon Antik Kenti, Muğla Seydikemer'de yer alan bir dini kalıntı. Likyalılardan günümüze ulaşmış olan bu arkeolojik kalıntılar, 09.12.1988 tarih ve 484 sıra numarasıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kendine yer ediniyor. Bu kent, Likya yürüyüş rotasında bulunuyor. Kaş ve Fethiye gibi çevre turizm merkezlerinden de burası çok sık ziyaret ediliyor. 

Bu içeriğimizde Letoon Antik Kentinin tarihini, efsanesini öğrenebilir; buraya nasıl ulaşabileceğiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Letoon Antik Kenti Hakkında Bilgi

Letoon Antik Kenti Hakkında Bilgi

Letoon Antik Kenti ve Letoon Kutsal Alanı, Muğla Seydikemer'de yer alan bir antik kent. Kentte en eski yerleşim izleri MÖ 7. yüzyıla kadar gidiyor. Bugüne kadar ele geçirilen kalıntılar ve harabeler, buranın bir dini merkez olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda buranın politik bir alan olduğu da ifade ediliyor.

Letoon Antik Kenti Örenyeri merkezinde yan yana üç adet tapınak yer alıyor. En kuzeydeki Leto'ya, ortadaki Artemis'e ve güneydeki ise Apollon'a adanmış. Bu tapınakların güneybatısında ise bir çeşme var. Aynı zamanda hemen doğuda da bir kilise bulunuyor. Kentin kuzeyinde Helenistik Dönem'e ait bir tiyatro da var.

Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmış olan en büyük tapınak civarında Grekçe, Aramice ve Likçe yazılmış bir kitabe bulunmuş ve bu kitabe Fethiye Müzesinde sergileniyor. Doğuda yer alan Dor tarzında yapılmış olan Apollo Tapınağı, Leto'ya göre daha az korunmuş durumda. En küçük olan ise Artemis Tapınağı. 

Letoon, Milattan Sonra 7. yüzyılda terk edilmiş bir alan. Burası hemen yakınında yer alan Xanthos ile birlikte Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı- UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine alınmış. Bu yönüyle de turistler tarafından yılın her döneminde ziyaret ediliyor.

Letoon Antik Kenti Efsanesi

Letoon Antik Kenti Efsanesi

Ülkemizdeki birçok tarihi alanla ilgili günümüzde efsaneler var. Letoon Antik Kenti efsanesi ise şu şekilde dile getiriliyor:

'Bu efsaneye göre, Tanrılar tanrısı Zeus, Titanlardan Kios ile Phoibe’nin, güzel saçlı kızı Leto’ya gönlünü kaptırır. Diğer sevdikleri gibi Leto’ya sahip olur ve Leto hamile kalır. Çapkın Zeus’un kıskanç karısı Tanrıça Hera Leto’yu adım adım takip ettirerek onun Zeus’tan olacak çocuklarını da doğurmasına mani olmaya çalışır. Nihayet Leto Anadolu’daki Lykia’ya kaçar ve Hera’dan kurtulur ve Çocukları Artemis ve Apollon’u Delos Adası’nda doğurduğu söylenirse de bir efsanaye göre Apollon’u Patara’da doğurur. Günümüzde Letoon Antik Kenti’nin bulunduğu noktaya geldiğinde, burada bulunan suda çocuklarını yıkamak ister. Fakat tanrıça Hera’dan korkan halk Leto’yu burada istemez. Leto ise sinirlenir ve yörenin halkını kurbağaya çevirir. MÖ 7. yüzyıldan itibaren bu kutsal su kaynağının etrafında sunak kurulur ve Likya dilinde ‘Elyana’ adıyla bilinen su perilerine adanır.'

Letoon Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Letoon Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Letoon, Fethiye-Kaş karayolu üzerindeki Kumluova Köyünün yakınlarında yer alıyor. Buraya toplu taşıma ile gelmek mümkün. Kumluova’dan kalkan minibüs veya otobüslerle antik kente ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda dilerseniz aşağıdaki konumdan hareketle özel aracınızla ve taksiyle de buraya gelebilirsiniz.

Adres: Kumluova, 48370 Seydikemer/Muğla

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Letoon Antik Kenti Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Letoon Antik Kenti Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Fethiye Letoon Örenyeri için giriş ücreti 2022 yılı itibariyle 25 TL'dir. Buraya Müze Kart ile de giriş yapabilirsiniz.

Fethiye Letoon Örenyeri, her gün açık. Açılış kapanış saatleri bilgisi ise şu şekilde:

Açılış Saati: 08.30

Kapanış Saati: 19.30

Gişe Kapanış Saati: 19.00

NOT: Giriş saatleri ve ücretleri değişkenlik gösterebileceğinden mutlaka internet sitesinden veya telefon yoluyla bilgi almanızı öneririz.

Telefon: 02526141150

Bilgi Alabileceğiniz Web Siteleri: 

Letoon Antik Kentinde Görülecek Yerler

Letoon Antik Kentinde Görülecek Yerler

Letoon Antik Kenti içerisindeki kalıntılar, geçmişte yaşayan insanların burada neler yaptığına ilişkin bilgiler veriyor. Burada göreceğiniz yapılar ise şu şekilde:

  • Tiyatro: Bu tiyatro yaklaşık 7.800 kişi kapasiteli. Milattan Önce 2. yüzyılda inşa edilmiş.

  • Teraslar ve Duvarlar: Teraslar ve duvarların Helenistik Dönemde yapıldığı ifade ediliyor. Bunlar üç kat olarak inşa edilmiş durumda.

  • Temenos: Temenos, Antik Çağ’da etrafı duvarlarla çevrili kutsal alanlardır. Letoon’daki Temenos’ta da üç tapınak var. Erken Bizans dönemine kadar ayakta kalan bu tapınaklar da Letoon da görülecek bazı yapılardan.

  • Leto: Leto Tapınağı, günümüze kadar ulaşmış en iyi durumdaki tapınaklardan biri. Bu, kutsal su kaynağına en yakın noktada.

  • Artemis: Zarif ve ustalıklı taş işçiliği ile dikkat çeken tapınaktır.

  • Apollon: Apollon Tapınağı, üç bölümlü taban mozaiği ile dikkat çekiyor.

  • Üç Dilli Kitabe: Bu, Likya Uygarlığının en önemli yazılı eseridir. Bu kitabe günümüzde Fethiye Müzesinde sergileniyor. Oraya yolunuz düşerse mutlaka incelemelisiniz.

  • Bizans Kilisesi: Milattan Sonra 6. yüzyılda yapıldığı düşünülen bu yapı, kutsal kaynağın üzerine yerleşen manastırın bir parçası.

Letoon Antik Kentine Gelmişken Gezilecek Yerler

Letoon Antik Kentine Gelmişken Gezilecek Yerler

Letoon Antik Kenti çevresine gelmişken burada gezebileceğiniz diğer yerler şu şekilde:

  • Saklıkent Milli Parkı

  • Tlos Antik Kenti

  • Gizlikent Şelalesi

  • Xanthos Antik Kenti

  • Pınara Antik Kenti

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
5
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın