Lavrov: 'Türk Gözlemciler Dağlık Karabağ'a Girmeyecek'
Rus ve yabancı medya kuruluşlarının temsilcilerine demeç veren Lavrov, 'Merkez, İHA'lar ve sahadaki özellikle de tüm temas hattındaki durumu tespit etme imkanı sunan diğer teknolojiler de dahil teknik objektif izleme araçlarını kullanarak uzaktan çalışacak ve hangi tarafın ateşkese uyduğunu, hangisinin ateşkesin ve tüm askeri faaliyetlerin koşullarını ihlal ettiğini belirleyecek' dedi.
Lavrov, Türk gözlemcilerin hareket alanının Rus-Türk gözlem merkezinin konuşlandırılması için belirlenecek Azerbaycan topraklarındaki coğrafi koordinatlarla sınırlı olacağını ve merkezin Dağlık Karabağ'da çatışmaların yaşandığı bölgeye uzak bir noktada bulunacağını belirtti.
Rusya Dışişleri Bakanı, Türk barış gücü birliklerinin Dağlık Karabağ'a girmeyeceğinin ve bu hususun Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin imzaladığı anlaşma metninde açık şekilde yer aldığının altını çizdi.
"Son anlaşma gerçek gözlem mekanizması sunması bakımından öncekilerden farklı"
Bu arada Lavrov, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin imzaladığı anlaşmanın öncekilerden farklı olduğunu, zira bu anlaşmanın bölgedeki durumun gözlenmesine yönelik gerçek bir mekanizma öngördüğünü kaydetti.
Rus barış gücü birliğinin görev yapacağı 5 yıllık dönemin en azından çözüm yolunda ilerleme kaydedilmesi için sağlam temeller atma imkanı sunacağını umduğunu söyleyen Lavrov, tarafların Rus barış gücünün bölgeye girmesine ilgi gösterdiğini belirterek Dağlık Karabağ'ın tamamında barışçıl yaşamın tesisi için bu zor ve önemli görevin yerine getirilmesinde Rus barış gücüne destek verilmesi çağrısında bulundu.
Rusya Dışişleri Bakanı, ABD'li ve Fransız heyetlerin Dağlık Karabağ'la ilgili anlaşmanın uygulanmasını istişare etmek üzere önümüzdeki günlerde Moskova'yı ziyaret edeceğini ekledi.
Peskov: "Türkiye ile işbirliğimiz Azerbaycan topraklarında"
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün yaptığı değerlendirmede, çatışmaların sonlandırılması için yürütülen görüşmelerde Karabağ’a Rus-Türk barış güçlerinin beraber konuşlandırılması konusunun hiç ele alınmadığını söylemişti.
Peskov kendisine yöneltilen soru üzerine, “Hayır, (Rus-Türk) ortak barış güçlerinden bahsedilmedi. Bu konu hiçbir zaman ele alınmadı. (Türkiye ile) ortak işbirliği bölgemiz Karabağ’da yer almayacak, Azerbaycan topraklarında yer alacak, burada bir izleme merkezi oluşturulması söz konusu” demişti.
Çavuşoğlu: "Rusya ile mutabakata vardık"
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki temaslarının ardından basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Rusya'nın Dağlık Karabağ krizinde oynadığı rolü önemsediklerinin belirten Çavuşoğlu, 'Diyalog devam etti ve her iki tarafında da rızası olduğu için bu anlaşma imzalandı. Önemli olan bundan sonra atılacak adımlar. Bu anlaşmanın 5. maddesi gereği biz de Rusya ile ortak gözlem ve denetim merkezi ile şubelerinin açılması konusunda mutabakata vardık' dedi.
Yarın Rusya'dan gelecek heyetle bu konunun detaylarını konuşacaklarını aktaran Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
'(Denetim ve gözetleme merkezi) Azerbaycan topraklarında, Azerbaycan'ın uygun gördüğü yerlerde olacaktır. Bu merkez önemli işlevler görecek. Mutabakatı ihlal eden eylemlerini tespit edecek. Tespit, gözlem, İHA ve diğer unsurlarla bölgeyi denetleyecek. Şikayet ve ihlaller olduğu zaman inceler. Ateşkes ihlalini engellemeye yönelik tedbirler alır. Bunun oluşum ve çalışma esaslarını ortak çalışma grubu belirleyecek. Ama burada en önemlisi ev sahibi ülkenin verdiği yetkiler ve gösterdiği yerler, diğer detaylar kardeş Azerbaycan'la belirlenecek.'
"Rusya'nın rolü neyse Türkiye'nin de rolü o olacak"
Anlaşmada Nahçıvan'a kara yolu açılmasına ilişkin maddenin de bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, bu koridordan Ermenistan dahil tüm bölge ülkelerinin faydalanacağını, Ermenistan'ın kavga yerine bölgenin refah ve istikrarını düşünmesinin önemine vurgu yaptı.
Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya'nın ortak Denetim ve Gözetleme Merkeziyle ilgili, 'Burada Rusya'nın rolü neyse Türkiye'nin de rolü o olacak' ifadesini kullandı.
Azerbaycan'a Türk askeri gönderilmesi yönündeki soruları da yanıtlayan Çavuşoğlu, 'İhtiyaç duyulursa tezkere meclisten geçer. Söz konusu Azerbaycan olduktan sonra Gazi Meclisimizin de böyle bir talebi şevkle destekleyeceğini düşünüyorum' dedi.
Sputnik, DHA ve AA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Rus Barış gücü Karabağ'a girecek oraya Türkler kara yolundan sokulmayacak ama Ruslar'ın rolü ne ise Türklerin de rolü o diyor. Bayağı ilginç bir eşitlik anla... Devamını Gör
Rusya istediğini aldıktan sonra içerden birisine helikopterini düşürterek Azerbaycanı masada durdurdu. Çok açık, yoksa azerbaycan toprakları tümüyle alabilec... Devamını Gör
İçimizden bazılarının hoşuna gitmiş