Küresel Isınma Hakkında Duyunca Apışıp Kalacağınız 21 İlginç Bilgi
Keşke Orada Olsaydık! Yeni Zelanda Hakkında Aklınızı Yerinden Oynatacak 17 Gerçek
Dünyanın Çivisini Çıkarttık! İnsanlık Bir Anda Dünya'dan Yok Olsa Ne Olurdu?
İklim değişikliğinin yaratacağı tehlikeleri önleyebilmek adına imzalanan Paris Anlaşması şöyle dursun, bu değişimin yavaş yavaş gerçekleşiyor olması küresel ısınmanın etkilerini hafife almamıza yol açmasın.
Sadece birkaç yıl sonra, ciddi bir kriz kapımızda olabilir ve bu krize dair bir öngörüde bulunalım, 'sadece' birkaç derecenin nasıl etkisi olacağını, geleceği anlatan şu haritanın ışığında görelim.
Dünya eğer 4°C daha sıcak olsaydı, haritanın sağ alt kısmında çoğumuzun adını bile bilmediği Mikronezya Federal Devleti okyanusta dalgalar arasında kaybolmuş olacaktı.
Unutmadan, tahminlere göre insanlık olarak yaklaşımımız bu şekilde sürecek olursa 2100 yılında Dünya'nın 4°C daha ısınmış olması bekleniyor.
Avrupa'nın güney kısımları da çöl ikliminden nasibini alırdı tabii, yıllar geçtikçe bu çöl iklimi kuzeye doğru seyahatini gerçekleştirirdi. Aynı enlemdeki ülkelerin bir kısmı da çöl olmaktan ucu ucuna kurtulmuş olacağından 'iklim göçmenleri' olarak sığınabileceğimiz birkaç nokta olacak.
Benzer şekilde Kanada'nın kuzeyi de yaşanabilir sınırlı yerlerden biri olacak. Milyarlarca insan dünyanın bu kısıtlı coğrafi kısmına akın ettiğinde neler olur, onu tahmin etmeyi pek istemiyoruz.
En soğuk derken abartmıyoruz, Antarktika'da -93°C sıcaklık bile ölçüldü.
4°C'lik artışın ardından çölleşen coğrafyaların aksine Antarktika sınırlı yeşil noktalardan biri olacak. Aslında bu tahmin çok da uçuk değil, son elli yıldır küresel ısınma sebebiyle Antarktika iklimi ekstrem noktalardan uzaklaşmaya başlıyor ve önümüzdeki elli yılda da bu kıtada yeşil rengin doğumuna şahit olacağımız tahmin ediliyor.
Zaten bu değişimin sonuçları insanlık olarak 'yuvamıza' sahip çıkamayışımızla ortaya çıksa bile bazı şanslı bölgeler bizlere yaşama ve düzeni yeniden bozabilme imkânı sunacak.
Hem tarım hem de popülasyon açısından farklı bir konuma gelecek diğer bölge Sibirya. Mümbit topraklar güneyden kuzeye taşındıkça en verimli toprakların adı doğal olarak değişecek.
Neredeyse tüm tarımsal üretim Sibirya, Kanada, Yeni Zelanda'dan sağlanacak.
O zamanlar bu planlar 'çirkinliğin tezahürü' olarak adlandırılmıştı. Dünya 4°C daha sıcak olduğunda Le Corbusier'nin planladığı ve hayal ettiği o gökdelenler dünyası da mecburi olarak hayata geçecek.
Kuzey Rusya, İngiltere, İskandinavya ve Grönland milyarları bulabilecek popülasyonu barındırabilmek adına gökdelenlerle kaplı olacak.
Avrupa'nın toplam nüfusunun birkaç katını barındıran, hatta Dünya nüfusunun büyük kısmının yaşadığı Pakistan, Hindistan yaşanılabilir olmaktan çıkacağı için terk edilen bölgelerden biri olacak.
antartika değil 50 yıl 1 milyon yıl geçse yeşil olmayacak siz ne sanıyorsunuz bunu astronomik ölçeklerle kıçı kırık insan ömrü arasında kıyas yapıp sallamayın. ama 1m yıl çok kısa bir süre astronomik ölçekte
ne kadar cahilsiniz. :) küresel ısınmanın sonu buz devridir. kutuplardan eriyen buzlar denizi soğutur, sıcak soğuk su akıntıları ekvatordan kutuplara kadar geniş iken çok dar bir alana sıkışır. su havayı soğutur havada bizi. kutuplardaki depolanmış soğuk buzların erimesiyle ortaya doğru gelecek diyom.
Her yere çam ağacı yerine incir ağacı ekin, bizim komşunuun 3 katlı apartmanını incir ağacı aldı götürüyor, her sene kökünden kesiyoruz yine filizleniyor, bizim eve doğruda geliyor, kova kova tuzlu su, çamaşır suları, en az 30 şişe tuz ruhu döktük bana mısın demiyor, çöllere incir ağacı dikin çölleşme sorunu ortadan kalkar.
Ocağıma incir ağacaı diktin demişler, çam ağacı değil, Dünyayı incir ağacı kurtarırsa kurtarır, başka birşey değil. İncirin üstüne bir varil benzin dök, yanmaz. Ama çam ağacına çakmak, kibrit çak benzin gibi yanar, zeytin ağacıda yanar, çam ağacı ekmek toprağa bir varil benzin ekmektir.
Düşünün! 14 milyar yıl önce evren yoktan bir patlamayla oluşuyor ve milyarlarca gezegen tam olması gerektiği yerde durup, dönüyor, kendine yörünge belirliyor vs.. Normalde patlamalar dengesizdir, ortalığı dağıtır ve parçalar ama böyle bir şey olmuyor, tam aksine düzen oluşuyor, matematiksel hesaplamalar çok hassas dengelere sahip, dahası bu gezegenler 14 milyar yıldır çekim kuvvetiyle havada asılı şekilde kendilerine has hızlaryla dönüyorlar ve hiç çarpışmıyorlar. Dünyamız güneşin etrafında saatte 108.000 km hızla dönüyor ama hiç farketmiyoruz. En hızlı araba saatte 500 km yapsın, en hızlı uçak 1000 km yaspsın, bir mermi hızı 1500 km olsun, dünyanın hızını ve dengesini düşünebiliyormuyuz? Eğer güneşin çekim gücünde hafif bir azalma olsaydı, dünya bu hızla uzay boşluğuna savrulurdu. Tam tersinde de güneşe doğru çekilirdik. Sizce bu çok ince hesaplamalar rastgele mi oluyor yoksa üstün bir akıl sayesinde mi devam ediyor. Elbette bu düzeni planlayan tasarlayan yüce Allah'tır.
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın