onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kurdeşen Bulaşıcı Mıdır? Kurdeşene Ne İyi Gelir?

Kurdeşen Bulaşıcı Mıdır? Kurdeşene Ne İyi Gelir?

Şebnem Sucu
12.10.2021 - 10:27

Cilt üzerinde kaşıntı ve kabarma gibi tipik belirtilere sahip olan kurdeşen, toplumda yaygın görülen bir cilt hastalığıdır. Pek çok faktör kurdeşeni tetikleyebilmektedir. Döküntülere neden olan ve şiddetini arttıran etkenlerden kaçınmak kurdeşen tedavisinde önemli rol oynar. Bununla birlikte kronik kurdeşenin semptomları çoğu zaman daha ağrılıdır. Tedavisi belirtileri hafifletemeye yönelik olan kurdeşen rahatsızlığı bazen ev ilaçları ile de ortadan kaybolabilir. Peki, kurdeşen bulaşıcı mıdır? Kurdeşene ne iyi gelir? İşte tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Tıbbi adı ürtiker olan kurdeşen, kimi zaman alerjenlerden kaynaklı kabarık, kırmızı, kaşıntılı deri döküntüsüdür. Pek çok kişide görülmesine rağmen sebepleri belirsizdir. Kimi zaman ısı, güneş ışığı ve soğuk gibi çevresel etkenlerin direkt olarak fiziksel uyarılması ile meydana gelebilir. Bu cilt rahatsızlığında tedavi planı ihtiyaca göre şekillenir. Peki, kurdeşen bulaşıcı mıdır? Kurdeşene ne iyi gelir? İşte bu gibi soruların yanıtları…

Kurdeşen Nedir?

Kurdeşen Nedir?

Ürtiker yani kurdeşen; deride kızarıklık, kaşıntılı ve kabarıklık gibi tipik belirtilere sahip olan bir cilt hastalığıdır. Boyutları değişiklik gösteren kurdeşen yüz, dil, dudaklar, kulaklar ya da boğaz da olmak üzere vücudun hemen hemen yerinde yayılım gösterebilir. 

Çoğu zaman kurdeşen 24 saat içinde ya da daha kısa zamanda kendiliğinden kaybolma eğilimi gösterir. Ancak bazıları 6 haftadan uzun devam edebilir. Bu durum 6 aydan uzun görüldüğünde ve sürekli tekrarladığında kronik ürtiker olarak tanı konabilir. Gündelik yaşamı olumuz etkileyen kurdeşenin pek çok nedeni olduğu gibi tedavisi de farklılık göstermektedir.

Kurdeşen Neden Olur?

Kurdeşen Neden Olur?

Kurdeşen vücudun bir alerjene tepki göstermesi ve diğer kimyasal maddeleri yaydığında gelişir. Ciltte biriken sıvı döküntülere neden olur. Kurdeşeni tetikleyen sebepler şunlardır;

• Enfeksiyon

Ağrı kesici kullanımı

• Parazitler ya da böcekler

• Bazı besin çeşitleri

• Egzersiz

Alkol 

• Cilt üzerine baskı uygulanması

• Güneş ışığı, yüksek ısı ve soğuğun yanı sıra streste kurdeşeni tetikleyen nedenler arasında yer alır.

Kurdeşen Bulaşıcı mıdır?

Kurdeşen Bulaşıcı mıdır?

Birçok cilt rahatsızlığında durumun bulaşıcılık mevzusu ilk merak edilenlerden biridir. Peki, Kurdeşen bulaşıcı mıdır? Bu sorunun cevabı hayırdır. Kurdeşen bulaşıcı bir hastalık değildir. Döküntüler kişiden kişiye hiçbir yolla geçmemektedir.

Kurdeşene Ne İyi Gelir?

Kurdeşene Ne İyi Gelir?

Kurdeşen tedavisinde alınabilecek basit önlemler meydana gelen cilt reaksiyonlarının azalmasını ve yatışmasını sağlar. Ancak bazen bu basit tedaviler hastalığın şiddetini azaltmaya yetmeyebilir. Özellikle kronik kurdeşen durumunda bağışıklık baskılayıcı ya da antienflamasyon gibi çeşitli ilaçlar hastalığın tedavisinde başarılı sonuçlar sağlar. Ev tedavileri ile kurdeşeni rahatlamak isteyenler aşağıdaki uygulamaları deneyebilirler;

Soğuk Kompres Uygulaması

İlgili bölgeye nemli ve soğuk bir bez uygulanabilir. Soğuk kompres kaşıntıyı azaltabileceği gibi olası iltihaplanmanın önüne geçer. Soğuk kompresler etkilenen bölgeye 15-20 dakika kadar uygun dozlarla yapılmalıdır.

Aloe Vera Sürmek

Yüksek E vitamini içeriği ile cilde önemli katkıları bulunan aloe vera jeli, kurdeşen nedeniyle tahriş olan bölgenin rahatlamasına yardımcı olur. 

Greyfurt

Zengin bir C vitamini kaynağı olan greyfurt, kurdeşen için tüketilmesi önerilen yiyeceklerden biridir. Düzenli tükettiğinizde faydasını görebilirsiniz. Ancak greyfurt bazı ilaçlarla etkileşeme girdiğinden yan etkilere sebep olabilir. Bu sebeple doktorunuzun görüşlerini aldıktan sonra tüketmeniz faydalı olur.

Kaşıntı Önleyici Solüsyonlar

Karbonat ve yulaf ezmesi ile yapılan banyolar deride oluşan reaksiyonları yatıştırmaya yardımcı olur.

Tahriş edici Etkenlerden Kaçınma

Kokulu sabunlar, parfümler ya da nemlendiriciler kurdeşen semptomlarını arttırabilir. Kişiler kurdeşeni tetikleyen fındık, fıstık benzeri kuruyemişlerden kaçınmalıdır. Ayrıca ıspanak, patlıcan, mantar ve turşular ile birlikte muz, kivi ve çilek gibi çeşitli meyveleri mümkün olduğu kadar azalmalıdır.

Rahat ve bol giysiler giyinmek, güneşe çıkmadan önce güneş koruyucu kullanmak ve sert sabunlardan uzak durmak önemlidir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
6
2
2
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın