Köpek Fobisi Kinofobi Nedir ve Yenmek Mümkün mü? Korkunuzu Yenmenize Yardımcı Olacak Öneriler
Deniz fobisi, karanlık, kapalı alan ya da palyaço fobisi gibi bilinen fobileri mutlaka duymuşsunuzdur. Bu içeriğimizde bahsettiğimiz fobiye sahip kişiler ise pek çok insanın aslında çok sevdiği bir canlıdan korkuyor: Köpekler! Ancak tabii ki hiçbir fobi sebepsiz yere oluşmuyor. Köpek fobisine neden olan durumlara ve çözümlerine gelin birlikte bakalım.
Köpekler sevimlilikleri ve son derece akıllı oluşlarıyla kalbimizi çalan canlılardır. Çok iyi bir dost olduklarını da eklemek lazım.
Kinofobi, "köpek" (cyno) ve "korku" (fobi) anlamına gelen Yunanca kelimelerden geliyor.
Uzmanlar fobilerin genetik, kişisel geçmiş ve çevresel faktörlerin karışımından meydana geldiğini düşünüyor.
Kinofobinin belirtileri nelerdir?
Bir de duygusal semptomlara bakalım.
panik veya anksiyete atakları
korkuyu tetikleyen durumlardan kaçmak için yoğun ihtiyaç
kendinden kopuk hissetmek
kontrol kaybı
bayılabileceğinizi veya ölebileceğinizi hissetmek
korkunuzu asla yenemeyeceğinizi düşünmek
Çocukların da belirli semptomları vardır. Köpekten korkan bir çocuğun gösterebileceği semptomlar ise şunlardır:
sinir krizi geçirmek
yanındaki büyüğüne sarılmak
ağlama krizleri
Peki kinofobiniz olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Kinofobi gibi bir fobinin resmi olarak teşhis edilmesi için, semptomlarınızı altı ay veya daha uzun süredir yaşamış olmanız gerekir. Köpek korkunuzun günlük hayatınızı etkilemeye başladığını fark ettiyseniz ve yukarıdaki semptomları yaşıyorsanız, doktorunuzla paylaşmak için yaşadıklarınızı not edebilirsiniz.
Şu dört soru da yardımcı olabilir:
Köpeklerin etrafında olacağım durumlar için önceden panikliyor muyum?
Köpeklerin yanındayken ya da köpeklerin yanında olduğumu düşündüğüm anda hemen korku mu hissediyorum ya da panik atak geçiriyor muyum?
Köpek korkumun şiddetli olduğunun farkında mıyım?
Köpeklerle karşılaşabileceğim durumlardan kaçınıyor muyum?
Bu korkunuzu yenmek ise tabii ki mümkün.
On yıllardır araştırmalar, Bilişsel Davranışçı Terapinin (BPT) ve özellikle Maruz Bırakarak Tepki Önleme (MBTÖ) adı verilen bir tekniğin, fobiler gibi anksiyete bozukluklarını tedavi etmek için en etkili terapi olduğunu gösteriyor.
Bir korkunun artık kişinin günlük aktivitelerini etkilemediği bir duruma ulaşmak için, korkutucu olan her şeyle eninde sonunda "yüzleşmek" önemlidir.
BPT, korku ve kaygıyı sürdüren düşünce ve davranışları ele alır çünkü sonuçta her korkunun arkasında, korkulan durumların veya şeylerin oluşturduğu tehlikelerin olasılığı veya ciddiyetine ilişkin inançlar vardır. BPT'ye benzer bir tedavi olan MBTÖ tedavisi de giderek daha az yoğun hale gelene kadar bir korkuyla yavaşça yüzleşmeyi içerir. Gevşeme teknikleri ve meditasyon da Kinofobisi olan insanlar için faydalıdır.
Terapi, korkuya tepkinizi kontrol etmeyi öğrenmenize ve köpekler hakkında farklı bir şekilde düşünmenize yardımcı olabilir.
Davranışçı terapi gibi tedaviler genellikle ne kadar erken başlarsanız o kadar etkilidir. Tedavi olmadığınız takdirde fobileriniz daha ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Sokakta köpek olmaz!
Başıboş köpek olmaz!