Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Tüylü Dostlarımız Köpekler Neden Sahiplerini Yalarlar?
Eğer bir köpek sahibiyseniz sık sık yalanmalara maruz kalıyor olabilirsiniz. Köpek olduğu için normal olduğunu ve bir anlama gelmediğini düşünebilirsiniz ama aslında sevimli dostunuz size pek çok şey anlatmaya çalışıyor! Köpeğiniz size ne söylemek istiyormuş gelin bir bakalım. 👇
1. Köpekler dilleriyle hayatı keşfederler.
Bize biraz mide bulandırıcı gelse de köpekler zaten işin tat kısmıyla ilgilenmiyor.
Keskin koku alma duyularından farklı olarak, köpeklerin dilinde yaklaşık bin 700 civarında tat tomurcuğu vardır, ki insanlarda bu sayı 9 bindir. Bu demek oluyor ki köpeklerin tat alma duyusu bizimkinin altıda biri kadar güçlü. Üzerinize sinen yemek kokularının peşinde gitmeleri de bir diğer ihtimal tabii.
2. İçgüdüsel olarak yavrularını ve birbirlerini yalarlar.
Kendini temizlemek için daha çok bir kedi davranışı olsa da, yeni doğum yapan dişi köpekler yavruları temiz tutmak için onları sık sık yalar. Aynı zamanda yalama sayesinde anne köpek ve yavruları arasında bir bağ oluşur.
Peki o zaman köpeğiniz sizi neden yalıyor?
Yapılan bir araştırmaya göre, bir anne köpeğin yavrularını yalaması, yavrularında dopamin ve endorfin salgıladığını söylüyor. Ayrıca yavruların rahat, sakin ve mutlu hissetmelerine yardımcı oluyor. Yani bizleri yalamalarının nedeni de yavruyken hissettikleri bu rahatlık ile bağlantılı olabilir.
3. Size sevgisini göstermek ve dikkatinizi çekmek için yalıyor olabilir.
Bu yalamalar esasında köpek öpücükleridir ve köpeğiniz verdiğiniz tüm sevgi, yemek, ödüller ve yürüyüşler karşılığında size gerçekten sevgisini gösterir. Ancak aynı zamanda yalama, köpeğinizin dikkatinizi çekme yolu olabilir. Köpeğiniz sizi yaladığınızda siz de onu okşar ve seversiniz değil mi? O da muhtemelen sizi daha fazla yalarlar ve siz onları daha çok seversiniz. Köpeğiniz bunu hatırlar ve tekrar bu ilgiyi ve sevgiyi istediğinden, dikkatinizi çekmek için sizi yalayacaktır.
Köpekler ayrıca üzgün veya sinirli olduğunuzu anlayacak kadar akıllıdır.
Johns Hopkins Üniversitesi'nin 2018'de yaptığı 'Köpeklerde empati ve sosyal yardımlaşma' başlıklı bir araştırmasına göre, köpeklerin yalnızca sahiplerinin ne hissettiğini algılamakla kalmayıp, aynı zamanda onlara yardım sağlamak için elinden geleni yapacaklarını buldu. Yani sevimli dostunuz siz kendinizi kötü hissettiğiniz için sizi yalıyor olabilir.
4. Aç oldukları için sizi yalayabilirler.
Vahşi doğada, genç köpekler avdan döndüklerinde aç olduklarını göstermek için annelerinin dudaklarını yalayabilirler. Bu içgüdü, köpeğinizin davranışına bağlıdır ve acıktıklarını size bildirmek için sizi yalayabilirler.
5. Bunların dışında köpeğinizin yalaması bir soruna da işaret ediyor olabilir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, yalama köpekler için içgüdüseldir ve bu onların iletişim kurmalarının bir yoludur. Ancak yalama hep iyi anlama gelmeyebilir. Köpeğiniz gergin, stresli ve hatta endişeli olduklarında sizi yalayabilir. Sizi yalamak onları sakinleştirir ve rahatlatır.
Köpeğinizin ağzınızı yalamasına izin vermemeniz ise sizin için daha iyi olabilir çünkü köpekler yaladığı yerlerden aldığı bakterileri size bulaştırabilir.
Köpeklerin dillerinin kürklerini temizleyen bazı antibakteriyel özellikler içerebilir ancak antiseptik değildir yani bakterileri yok etme gibi bir özelliği yoktur. Ayrıca, yalama durumu köpeğinize de bağlıdır çünkü bazı köpeklerin çok yalarken, bazıları bunu yapmaz. Ancak köpeğiniz aniden sizi çok fazla yalamaya başlarsa, alerji, yaralanma ve hatta artrit (eklemlerde iltihaplanma) gibi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Köpeğinizin sizi çok fazla yalamaya başladığını fark ettiğinizde veterinerinizle konuşmayı ihmal etmeyin.
Eğer davranışsal olarak yalıyor ise eğitimle bunu yapmamasını öğretebilirsiniz.
Köpeğinizin sizi yalamasını durdurmak istiyorsanız, istenmeyen davranışlar için kullanılan eğitim yöntemlerinden bazılarını kullanabilirsiniz.
Köpeğinize sert bir sesle 'Hayır' deyin.
Elinizi (veya vücudunuzun yalanan bir kısmını) çekerek istemediğinizi gösterin.
Yalamaya başladığında köpeğinizi sizden uzaklaştırın.
Sizi yalamaya başladığında, başka bir şeyi yalamaya yönlendirmek için bir oyuncağına yönlendirin.
İstediğinizi yaptığında köpeğinizi ödüllendirmeyi unutmayın.
Ellerinizi düzenli olarak yıkayın ve elinize sinmiş olabilecek yemek kokusundan kurtulmaya çalışın.
En önemlisi, eğitiminizde tutarlı olun.
Yorum Yazın
Köpekler kadar olmasada insanların ağzındada bakteri var kimseyle öpüşmeyin o zaman 😅 aşıları ve bakımları tam olduğu sürece bir sorun olmaz ayrıca köpeğin s... Devamını Gör
Güzel yazılmış.