onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kokuseverlerin Dikkatine! Kokuların İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri Nedir?

Kokuseverlerin Dikkatine! Kokuların İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri Nedir?

Gizem Beşe
30.10.2021 - 07:00

Günlük yaşantımızda hepimiz parfüm sıkıyoruz, deodorant sıkıyoruz ve bir şeyleri kokluyoruz.

Kokuların insanlar üzerinde tedavi etkisi bile vardır. Kokuların üzerimizdeki etkilerine gelin beraber bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Kokuların insanlar üzerindeki etkileri

1. Kokuların insanlar üzerindeki etkileri

Kokular yıllardır insanların tedavilerinde kullanılıyor. Aromaterapi koku üzerinden bir tedavi yöntemidir. Kokular tedavi haricinde bilinçaltını da etkiliyor. Kokular insanlar üzerinde öğrenme, hatıra ve deneyimler üzerinde etkisi vardır. Duygusal hatıraları çağrıştırabilen kokular insanlarda kötü etkiler de yaratabiliyor.

2. Kokular para harcama davranışımızı etkiler.

Kokular bize ürün satın aldırabiliyor. Chicago Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, güzel kokular insanların ürünleri %84 oranında daha çekici bulmalarını sağlıyor. Bazı markalar özellikle ürünlerine etkili parfümler sıkıyor ki o ürün satılabilsin.

3. Yasemin

3. Yasemin

Yasemin kokusu insanlar üzerinde güzel hisler bırakabiliyor. İnsanlar stresli ve endişeli olduğunda psikolojik olarak rahatlamış ve sakinleşmiş hissediyor. Böylece insanlar daha huzurlu ve mutlu hissediyor. Bazı insanlar üzerinde alerjik etkisi olan yasemin o insanlar için huzursuzluk kaynağı oluyor.

4. Lavanta

4. Lavanta

Lavanta kokusunun insanın uykusunu getirdiğini biliyor muydunuz? Lavanta ayrıca aromaterapi üzerinde de kullanılıyor. İnsanlar üzerinde ayrıca stres, depresyon ve kas ağrısı gibi sorunlara da çare oluyor.

5. Çam ağacı kokusu

5. Çam ağacı kokusu

Çam ormanlarında bir süre vakit geçirdiğinizde kendinizi daha iyi hissediyorsunuz dimi? Çam ağacı insanlar üzerinde antidepresan bir etkiye sahiptir. Çam kokusu temiz bir zihin oluşturarak odaklanmayı da artırır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Köpek ve kedi maması

6. Köpek ve kedi maması

Kedi ve köpek besleyen insanlar mama kokusu aldığında kendini mutlu ve huzurlu hisseder. Ama hayvanlardan korkan birisi mama kokusu aldığında telaşlanır ve kaçma isteğine kapılır.

7. Yeni eşya kokusu

Çoğu insan evine yeni bir kitap, yeni bir eşya geldiğinde kendini mutlu ve huzurlu olur. Bazı insanlar hatta yeninin kokusu olduğunu söyler. Yeni eşyalar insanlar üzerinde huzur ve değişikliği çağrıştırır.

8. Doğalgaz kokusu

Doğalgazlar evlere dağıtılırken uyarıcı olması için içine bir miktar koku eklenir. Doğalgaz  insanların dikkatini çeker ve korkutur. Doğalgaz kokusu aldığımızda davranışsal olarak evi kontrol etmek ve boşaltma isteği uyandırır.

9. Papatya

9. Papatya

Papatya kokusu insanlardaki histeri, depresyon, korku ve gerilimi dindirir. Güzel ve saf duyguları harekete geçiren papatya insanın içinde huzur hissi bırakır. Anti-alerjik olmakla  birlikte hassas ciltler için çok faydalıdır.

10. Turunçgil

10. Turunçgil

Turunçgiller güzel bir koku deposudur. Turunçgiller, gergin olduğunuz zamanlarda dingin bir ruh haline bürünmenize yardımcı oluyor, bitkin olduğunuz zamanlarda enerji sağlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Gül

11. Gül

Gül kokusu insanlar üzerinde en yüksek frekansı olan kokudur. Frekansının yüksek olması hem ezber muhakemesini artırır hem de göğüs ve kafa çakrasını açarak insanların yaptığı işten verim almasını sağlar. Eğer gül koklarsanız günlük hayattın koşturmasından bir nebze de olsa arınabilirsiniz.

12. Anne kokusu

12. Anne kokusu

Anneler cennet kokar lafının hakkını veriyoruz. Annemiz biz kaç yaşımızda olursak olalım onun kokusunu aldığımızda mutlu ve huzurlu hissederiz. Bebekler de hayata geldiklerinde ilk anne kokusunu alır ve annelerin kokularını aldığında sakinleşmeleri ve kendilerini güvende hissederler. Çünkü annenin varlığı üzerimizde , şefkat, sıcaklık hissettirir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
14
6
5
4
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın