onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kocaeli Üniversitesi Doğa ve Hayvan Dostları Kulübü'nün Sokaktaki Dostlarıyla Bir Haftası

etiket Kocaeli Üniversitesi Doğa ve Hayvan Dostları Kulübü'nün Sokaktaki Dostlarıyla Bir Haftası

Kim bu insanlar?

Kim bu insanlar?

Kendilerine bahaneler uydurmadan, durmaksızın çabalıyor, çalışıyorlar. Onlar düzeltebilecekleri, ulaşabildikleri yere kadar yetiyor hiç kimseye minnet etmiyorlar. Kimi yemek topluyor, kimi dağıtıyor bu yemekleri, kimi veteriner yollarında koşuşturuyor, kimi pislik temizliyor daha temiz bir yerde yaşasın bu canlar diyerek, kimisi ilacını veriyor. Ve yine gram övünmüyorlar, övünmemekle birlikte zerre şikayet etmiyorlar bu gönüllülükten. Kaç cümle atladık, onların kim olduklarından bahsetmedik. Onlar Kocaeli Üniversitesinde okumakta olan bir grup öğrenci! Kocaeli Üniversitesi Doğa ve Hayvan Dostları Kulübü.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Ciaron “Nerede tükettin ömrünü?” demişti, Bu ilk soruydu!

Ciaron “Nerede tükettin ömrünü?” demişti, Bu ilk soruydu!

Biliyorum, felakete çözüm bulamazsın, memleketi kurtaramazsın ama sokaktaki kediyi besleyebilirsin, kafasını okşayabilir, çöpünün işe yarar bir kısmını sokaktaki dostuna ayırabilirsin! 

Dünya değiştirebileceğimizi zannettiğimiz şeylerle bir kap su koyabileceğimiz şeyler arasındadır. Hayatın tüm bu koşturmacasına karşın dünyanın iyi insanlara ihtiyacı var. Ve biliyorum ki biraz da onların yüzü hürmetine doğuyor güneş...

Pazartesi Günü

Pazartesi Günü

Besleme ile başlanır güne.

Yemekhanenin saat 11’de açılmasıyla yemek toplama etkinliği için sessizce o

günün sorumluları toplanırlar. Eldivenleri, poşetleri hazırdır.

Menümüz

Menümüz

Menüde çorbayla ıslatılmış ekmek, patates, pilav var. Yanında az da olsa köfte ve tavuk. Yeteri kadar toplanıldığına inanıldığında rektörlüğün belirlediği noktalara gidiliyor.

Yardımseverlerimiz var

Yardımseverlerimiz var

Yağmura ve Umuttepe'nin soğuna karşı kaplanmış kulübeler

Öğle beslemesi bundan sonra iki noktada da yapılıyor. Öğlen beslemesi ile köpeklerin bakımı derken akşam beslemesi başlıyor aynı anda haftalık yönetim kurulu toplantısı yapılıyor. Yönetim kurulunda yeni komisyonlar belirleniyor. Sorumluluklar alınıyor. Sponsorlar aracılığıyla mama ve kulübe bağışı aranıyor.

Kampüste çok sayıda köpek var. Yakın zamanda halktan, yardımsever esnaftan küçük bağışlar aldılar. Bu bağışlar mama ve kış için kulübe şeklinde yapıldı. Tatillerde ve özellikle yazın köpeklerin beslenmesi yemekhaneden yapılamıyor. Bağışlanan mamaların önemi büyük. Kulübeler ise yeterli değil, 30 kulübe geldi ama sayısal olarak yeterli değil, diyor gönüllüler

Salı Günü

Salı Günü

Besleme günlük bir rutin öğlen ve akşam olarak iki defa yapılıyor ama yeni şeyler var. Bunlarda yavruların aşıları. Bugün veterinerde yapılan aşılar çok önemli.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Veteriner yolu

Veteriner yolu

Kulüp üyelerinden Vasfiye Özakay;

'Kampüste doğal olarak hastalıklar bulaşıyor, yavru köpeklerinde bağışıklıkları güçlü olmadığı için çabuk hastalanıyorlar, bunun önüne aşılamayla geçiliyor. Hastalıktan önce karma aşı yapılıyor. Fakat, bizim imkanımız kısıtlı olduğu için maalesef çoğu zaman yaptıramıyoruz.'

Sonuçta bu şekilde oluyor işte. Hastalık kapan yavruları tedavi etmek için veterinere götürüyoruz. Bu tarz hastalıklarda, yemek yiyor mu, halsiz mi, bunlara bakarak hareket ediyoruz... Bu hastalıklardan dolayı daha önce çok fazla yavru kaybettik.” 

diyor.

Hastalıklar

Hastalıklar

Bunların bazıları kanlı ishal ve gençlik hastalığı, normalde en iyisi karma aşı ama pahalı! Kocaeli Belediyesi ile anlaşmaya çalışıyor kulüp, eğer başarabilirlerse gönüllü bu güzel insanların gözetiminde aşı olabilecekler. Bu hastalıklardan birisine yakalanırlarsa kurtulma ihtimalleri çok düşük, bulaşıcı olması da oldukça vahim bir durum, bir yavru kaptı mı diğerleri de potansiyel hasta sayılıyorlar. 

Kulüp Başkanı Kardelen Çubuktar;

“Bizim şu an yaptığımız aşılar: antibakteriyel, antibiyotik ve vitamin olmak üzere üç tane, yavrular bu bahsettiğim viral hastalıklara yakalanmadılar, şu an bakteriyel bir hastalık geçiriyor yavrular, üst solunum yollarını tutan bir hastalık” 

diyor. İlaçları kendi paralarıyla alıyorlar, bugünden itibaren 10 gün veterinere gidip gelecekler.

Kulübeler için her gün çalışılıyor, yarısından fazlası kaplandı. Yağmura ve sert rüzgara karşı desteklenen kulübeler bu hafta rektörlük yardımı ile yeni yerlerine götürülecekler.

Çarşamba Günü

Çarşamba Günü

Kulübe kaplamaları devam ediyor. Çekiçleri komşudan aldık, çivileri aramızda topladığımız parayla. Hava çok soğuk ama öğrenciler kulübeleri tamamlamakta ısrarcıydı. Bizde aralarına girdik. Hava gerçekten soğuktu ama gönüllülüğün verdiği sıcaklık, dostların arasında olmanın yaşattığı keyif verici his çabamızın boşa gitmeyeceğini bilmemiz hepimize yetti.

Kulübe yapmaya devam

Kulübe yapmaya devam

Kulübeleri yağmurdan ve soğuktan korumanın yolları...

Volt

Volt
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Perşembe Günü

Perşembe Günü

Doğa ve Hayvan Dostları bugün Kandıra yolu üzerindeki KBB Bakım Evine gitti. Merkezden 30-45 dakika sürüyor. Dilerseniz sizde gidip ziyaret saatlerinde uğrayabilirsiniz. DHDK Başkan Yardımcısı Yunus Kozan;

“Köpeklerle doğru iletişimi kurabildiğiniz de hiçbir zarar görmezsiniz, tersine tamamen beklentisiz bir arkadaş edinmiş olursunuz. İnsanlar köpekle iletişim konusunda bilinçlenmeli ve köpeğin doğal alanındaki yaşam hakkına, sevmese ya da korksa da saygı göstermek zorundadır.” 

diyor. Öğrenciler, bazı nedenlerden dolayı oraya sevk ettikleri birkaç köpeği görmeye gittiler. Kısırlaştırmaya gönderdikleri köpeklerin Umuttepe’ye ne zaman döneceklerini konuştular. 

Yunus, bakım evi için;

 “Kafesler temizdi, her ilçenin köpeğini farklı farklı bölmelere ayırmışlar, yavru ve anneler içinde böyle bir bölme var. Barınağın durumu gayet iyiydi. Doğal yaşam alanı diye bir alan var. Oraya alınmadık çünkü  saldırma vakası olan köpeklerin konulduğu yerdi. Sonra Veteriner Mehmet Bey ile sıkıntıları üzerine biraz konuştuk, genel sorunlarla ilgili ‘her ilçeye ufak bakım evleri yapılabilir’ dedi. Böylece uyuz, basit gribal hastalıklar, basit enfeksiyonlar orada halledilir, büyük ameliyatlar buraya yönlendirilir böylece daha çabuk müdahale edilir ve kandıra bakım evinin trafiği de azaltılabilir.'

Güzel söz!

Güzel söz!

Cuma Günü

Cuma Günü

Yazıyı bu şekilde sonlardırmak istemezdim. Bugün Doğa ve Hayvan Dostları yeni doğan bir yavruyu toprağa verdi. Hastalıktan yada başka nedenlerden yavruların hepsi yaşamıyor. Üç yavrudan biri bugün gömüldü. Öğrenciler her gün yaptıkları beslemeye yaparken fark ediyorlar. Damla Sarımeşe;

“Yaklaşık 10 gün önce doğum yapan dostumuzu beslemeye gittiğimizde belki de bu işin en acı manzarasıyla karşılaştık. Henüz on günlük bir can, annesinin üç yavrusundan biri… Daha doğduğu kulübe dışındaki hayatı bilmeden, annesi daha yavrusunun gözlerini hiç açamadan... Küçücük bedeni kaskatı kesilmişti elimize aldığımız da belki bir umut yaşıyordur diye masaj yaptık önce ama çabalar boşunaydı buz gibiydi yavrumuz.” 

Yavrunun boyunda bir mezar kazıldı, ufacık bedenini sığdırabileceği kadar. Anne bu sırada başımızdan hiç ayrılmadı. Mezarı kazarken acısını da paylaştık. Başını okşadık, yapabileceğimiz bu kadardı. Patileriyle uyandırmaya çalıştı yavrusunu, olmadı. Suratını yaladı, olmadı. Çok hafif iniltiler çıkardı.

Doğa ve Hayvan Dostlarının haftası böyle geçiyor işte. Yaptıkları iş için para almıyorlar, biz deyimimizle “dikişine para almadığı gibi iplik masraflarını kendileri karşılıyorlar” zamanlarından, emeklerinden ve çok az olan paralarından harcayarak 3-5 bir araya getirerek, çoğunlukla getiremeyerek, çevrelerinde kendilerine ihtiyaçları olan hayvanlara

yardım ediyorlar. Onlarında yardıma ihtiyacı var. Bu yazıyı buraya kadar

okuyabildiyseniz eminim sizinde yapabileceğiniz bir şeyler vardır. Bu güzel insanları yalnız bırakmayın.

Biz nereye onlar oraya

Biz nereye onlar oraya

Ne yapmalı?

Ne yapabiliriz diye soruyorsanız, mama kumbarasıyla destek verebilirsiniz. Göndermek istediğiniz ürünü seçtikten sonra ki ekranda, adeti seçip, Kocaeli (KOÜ HAYVAN DOSTLARI)'nı işaretleyerek destek verebilirsiniz. Aynı şekilde diğer illerde ki gönüllülere de destek verebilirsiniz. 

Diğer şeyler için Kocaeli Üniversitesi Doğa ve Hayvan Dostlar Kulübü ile iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Kocaeli Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı okumaktayım. Amatör tiyatro yapıyorum. Arkadaşlarımla Gürûh Dergisini çıkıyorum. Neyzenim, vsvsvs
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
320
100
6
6
4
2
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam