Görüş Bildir
Haberler
Keskin Sirke Küpüne Zarar Vermeden Önce Sinirlerinizi Yatıştırmak İçin Uygulamanız Gereken 12 Yöntem

Keskin Sirke Küpüne Zarar Vermeden Önce Sinirlerinizi Yatıştırmak İçin Uygulamanız Gereken 12 Yöntem

Melis
21.02.2019 - 12:07 Son Güncelleme: 22.02.2019 - 17:59

Öfkeyle kalkan zararla oturuyorsa, keskin sirke de küpüne zararsa demek ki atalarımız sinirin zararları ile ilgili bir şeyler biliyorlar da söylüyorlar. Şöyle bir sakinleşip kendinize ve kimseye zarar vermeden işin içinden çıkabileceğiniz, pamuk gibi olup sinirlerinizden arınacağınız 12 yöntemi görmek için içeriğimize buyrun...

Kaynak: https://www.buzzfeed.com/stephhallett...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ters giden işler, gereksiz insanlar, sevgiliyle yapılan tartışmalar... Her biri ayrı ayrı sinir bozucu, küplere bindirici şeyler olsa da sinirlenmek ve bunun sonucunda patlamak genellikle iyi sonuçlar vermiyor.

Sinirlenmek kadar doğal bir şey olmasa da öfkeyle kalkıp zararla oturmamak için yapabileceğimiz bazı yöntemler var. Öfke şalterlerinizi kendinize ve kimseye zarar vermeden nasıl indirebilirsiniz? Bir sonraki sinirlenişinizde bu yöntemleri deneyin;

1. Sinirlenmenin mantıklı olup olmadığını kendinize sorun.

Kulaklarınızdan ateş püskürürken o anda bunu yapmak zor olabilir ama deneyin. Sinirlendiğiniz şeye sinirlenmek mantıklı mı, değil mi bir tartın. Bu sayede boşu boşuna gereksiz ve fazla tepki vermemiş olursunuz. Haklı iken haksız da çıkmazsınız. Derin bir nefes aldıktan sonra kendinize 'Neden sinirlendim?' diye sorun. 'Başka birisi olsa bu durumda sinirlenir miydi?' deyin. Fakat öfkenizi gerekli bulmanız, delirebilir ve ordan oraya bağırabilirsiniz demek değil. Bu sadece bir kontrol aşaması.

2. Sinirlenmenizin arkasında başka duygular olup olmadığını düşünün.

Araştırmalara göre insanlar kendilerini utanmış ya da kalbi kırılmış hissettiklerinde bunu öfkeyle dışa vuruyorlar. Bir düşünün. Sadece sinirli misiniz yoksa altında başka nedenler mi yatıyor? Eğer cevabı bulursanız o duygunuz üzerine yoğunlaşabilirsiniz.

3. Orayı terk edin.

Tabii öyle koşarak odadan çıkmayın da; 'Benim biraz yalnız zamana ihtiyacım var, az sonra döneceğim'deyin. Kısa bir yürüyüş yapın. Hem bu sayede bir ve ikinci maddeleri de uygulayabilirsiniz. Araştırmalar, yürüyüşün 'mutluluk hormonu' olarak da bildiğimiz endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olduğunu söylüyor. Bu yüzden yürüyün ve yürürken bir ve ikinci maddeleri tekrarlayın.

4. İçinizdeki çocukla konuşun.

Uzmanlar bu duruma şöyle örnek veriyorlar: 'İçinizde sinirli minik bir çocuk yattığını düşünün. O çocuğu alıyor, kucaklıyor ve ona ilgi gösteriyorsunuz. O çocuğa neden sinirli olabileceğini sorun. Belki ona (kendinize) yeterince ilgi göstermediniz. Belki onun adına konuşmadınız. Sadece sinirlendiniz.' Yani haberi içinizdeki çocuktan alın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Hiç beklemediğiniz bir anda ya da birine karşı bir sinir patlaması mı yaşadınız? Sizce neden bunu yaptınız?

Bazen aslında bizi sinirlendirmeyen durumlara bile öfkeli tepkiler verebiliyoruz ya da kızgınlığımızın acısını hak etmeyen birinden çıkarabiliyoruz. Böyle bir durumda biraz düşünün. Gün içerisinde sinirlenip de içinize attığınız bir durum oldu mu? Belki iş yerinde patronunuz sizi kızdırdı ama bir şey diyemediniz. Bu gibi durumlar için psikologlar, sinirlenip de tepki veremediğiniz bir olayı o anda yazmanızı tavsiye ediyorlar. Çünkü çoğu insan bazen sinirlendiğini fark bile edemeyebiliyormuş. Bu durumda vücut dilinizi kontrol edin. Yumruklarınızı sıktınız mı ya da çeneniz kasıldı mı? İşte tam o anda bunu yazın ki başka birine tepki vermeyesiniz ve kalp kırmayasınız.

6. Vücudunuzu tarayın.

Hızlı bir vücut kontrolü yapın. İlk olarak kastığınız yerleri serbest bırakın. Daha sonra omuzlarınızdan başlayarak ayaklarınıza kadar her yerinizi üçer defa sıkıp bırakın. Vücudunuzda biriken sinir bu şekilde yok olacak. Bu sayede daha sakin düşünebileceksiniz.

7. Komik bir şey izleyin.

Hiç kavga ettiğiniz kişinin o anda komik bir şey söylemesiyle birden gülmeye başlayıp, o anda tartışmayı bitirdiğiniz oldu mu? Eğer tartışılan konu çok ciddi değilse ve çok büyük aşamalara gelmemişse o anda bir espri patlatmayı deneyin. Fakat aksi halde ise bunu yapmayın çünkü kimse ciddi bir konuda tartışırken dalga geçiliyormuş gibi hissetmek istemez. Böyle bir durumda tartışmaya ara verip komik bir şeyler izleyin. Gülmek sinirlerinizi yatıştıracak ve daha mantıklı düşünebileceksiniz.

8. Kendinizi bi' yoklayın.

Aç olabilirsiniz ya da yorgun. Bu durumlarda önce bunları halledin. Çünkü eğer vücudunuz iyi durumda değilse sinirlenmek çok kolay olacaktır. Bir yemek yiyin ya da biraz dinlenin. Açlık başınıza vurmasın. Sonra siz üzülürsünüz.

9. Sinirli olduğunuz insanın, sinirlendiğiniz şeyi sizi üzmek için mi yaptığını düşünün.

Uzmanlara göre sinirlendiğimiz zaman beynimiz karşımızdaki kişiyi tehdit olarak görüyormuş. Bu yüzden de kolayca karşı atakta bulunabiliyormuşuz. Mesela bir arkadaşınız size hoş olmayan bir şey söyledi. Bunu sırf sizi sinirlendirmek için mi yaptı sizce? Ona yanlış anlayıp anlamadığınızı sorun. Ne demeye çalıştığını öğrenin. Eğer söylediği şeyi kast etmişse bu seferde aç olup olmadığı gibi sorular sorun.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Bir mektup yazın.

Evet efendim. Her durumda olduğu gibi hislerimizi yazmak bu durumda da geçerli. Hislerinizi yazın, bir kenarda dursun. Ne o öyle bağır çağır. Eğer verimli şeyler yazdığınızı ve kendinizi iyi anlattığınızı düşünüyorsanız sinirlendiğiniz kişiye verebilirsiniz. Ama küfürleri bir bir dizdiyseniz buruşturup atın gitsin. Atma eylemi size duygularınızı da atıyormuş gibi hissettirecek ve siniriniz geçecek. Fakat dikkat, kısa mesaj ya da mail değil; mektup yazınız.

11. Güzel bir müzik açın.

Müzik dinlemenin sakinleştirici bir etkisi olduğunu hepimiz biliyoruz. Sinirli anlarınızda öyle 'Eye of the Tiger' falan dinlemeyin tabii. Gaza gelmeyin. Psikologlara göre özellikle iyi bir anı ile bağlantısı olan müzikleri dinlemek, sinirlerimize hakim olmanın ve sakinleşmenin en iyi yollarından bir tanesi.

12. Ve son olarak, kendinize iyi bakın.

Bakım yapmak, güzel bir uyku çekmek, düzenli ve sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak veya en basitinden kişisel hijyene dikkat etmek bile kendinizi daha iyi hissetmenize ve çevrenize daha az sinirlenmenize neden olacak. Kendinizi ne kadar zinde ve iyi hissederseniz o kadar verimli ve sakin olabilirsiniz. Unutmayın; kendini sevmeyen başkasını sevemez.

Bu yöntemleri uygulayın ve deneyimlerinizi bizimle paylaşın. Yorumlarda buluşalım. 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
97
31
14
11
9
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Fatma nur

kendime hakim olursam bu cozumleride getirecegim aklima

miyavmiyav

13. Derin bir nefes almayin.

F3RN4NDO 4L4NZO

Öfke konusunda kullandığınız bir malzeme var mı? Ne olursa bir önerin denicem 😎 (ciddiyim)