onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kasımda İndirim: Tüketici Fiyatlardan Memnun Mu? Sektör Temsilcileri Kasım İndirimlerini Nasıl Gördü?

Kasımda İndirim: Tüketici Fiyatlardan Memnun Mu? Sektör Temsilcileri Kasım İndirimlerini Nasıl Gördü?

Perakende sektörü yine kara cuma diyemediği için 'efsane, muhteşem, en son, süper, 11.11' gibi indirim kampanyalarıyla geçtiğimiz günlere damgasını vurdu. Gelenekselleşen kasım indirimleri enflasyon nedeniyle bu yıl bekleneni veremedi. 

TÜİK giyim enflasyonunu yüzde 41 olarak açıklasa da sektör temsilcileri ve tüketiciler etiketlerin en az yüzde 100 artış gösterdiğini söylerken, indirim kampanyaları tüketicilere yeterli gelmedi. Bazı satıcıların indirim anlayışıysa zam yapmamaya yönelik oldu. 

Şirketler fiyatlama yapmakta zorlandığı bu dönemde tüketiciler de gerçek indirimi ayırt etmeye çalıştı. Ancak fiyatlarda yeni yılda öngörülen artışlar bir miktar da olsa alışverişe yöneltti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel de tüketiciler için indirimlerin fırsat olduğunu söylerken, 2023 itibarıyla artışların yaşanacağı iletiliyor.

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel de tüketiciler için indirimlerin fırsat olduğunu söylerken, 2023 itibarıyla artışların yaşanacağı iletiliyor.

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat haberine göre, bir giyim mağazası çalışanının anlattığına göre, enflasyonla hızlanan fiyat artışları, indirim dönemi öncesinde de uygulandı. 500 TL'den iki hafta içinde 1.500 TL'ye çıkan ürünlerin, indirimde 1.300 TL olduğu belirtilirken, sezon ürünlerinin çoğunun geçen ay geçerli olan fiyatlarının üzerinde ancak 'indirimli' olarak satıldığı belirtiliyor. Bu yıl indirimden anlaşılan kısmın zamları engellemesi olduğu söyleniyor. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) E-Ticaret Sektör Meclisi Üyesi Seyhun Özkara da indirim olduğunu ancak enflasyonist ortamda oranların anlaşılamadığını belirtiyor. Bakanlık denetimleriyle yanlış algının engellenebileceğini de ekliyor.

Tüketici ne bekliyor?

Tüketici ne bekliyor?

Bloomberg HT'den Begüm Nur Alkış haberine göre, kasım ayında indirimlerin yılbaşından önce son çıkış gibi görüldüğünü belirtirken, Ipsos tüketici davranışları araştırmasında da çevrimiçi kanallardan bütçelere daha fazla destek beklendiğini daha fazla indirim, daha uygun fiyatlar ve daha fazla kampanya istendiği görülüyor. 

Silk & Cashmere CEO’su Ferhat Zamanpur, indirimlerde bir azalmanın olduğunu söylerken, e-ticarette olağanüstü bir hareketlilik beklendiğini sözlerine ekliyor.

Enflasyon yüzünden fiyatlamalar da sağlıksız.

Enflasyon yüzünden fiyatlamalar da sağlıksız.

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, enflasyonist ortamda sağlıklı fiyatlandırma imkanının olmadığından bahsediyor. Küresel örnekler gibi özel indirim günlerinin gerçekçi olmasının önemli olduğuna dikkat çeken Özpamukçu, teknoloji kullanımıyla bilinçli, fiyat ve kıyaslama yapan tüketiciye hitap edildiğine de vurgu yapıyor. 

TÜİK verilerine göre Ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 85,51 olurken, bazı sektörlerde tüketici talebi öne çekildi. Gıda dışı perakende bunun başında gelirken, 'Bugün alamazsak hiç alamayacağız' ya da 'Sonra daha pahalıya alacağız' diye düşünülerek erken talep olduğu belirtiliyor.

Tüketici tercihler değişti mi?

Tüketici tercihler değişti mi?

Dünya genelinde bozulan fiyat istikrarında, NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan'ın yorumu, tüketici bütçesi üzerinde baskı yarattığı oluyor. Tüketicilerin daha çok günlük alışveriş yaptığını ve 'gereken ürünü, gerektiği kadar' aldığını belirtiyor.

İşlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 61,1 olarak belirlendi.

İşlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 61,1 olarak belirlendi.

Türkiye Ekonomi Politikalarını Araştırma Vakfı (TEPAV), Perakende Güven Endeksi'ne göre, 10 perakendecinden biri 3 ay içinde işlerde iyileşme beklerken, fiyatlarda artış bekleyenler yüzde 94,5 oranında oldu. 

TEPE anketine katılan perakendeciler içinde yüzde 39,6 'geçen 3 ayda işler iyileştiği' derken, gelecek 3 ayda iyileşme bekleyenler ise yüzde 11,2 seviyesinde kaldı.

Diğer yandan mevcut stok düzeyi normalin üzerinde oldu. Ekim 2022’de TEPE anketinde yüzde 9,1 oranında katılımcı geçen yılın aynı dönemine göre işlerinin arttığını belirtirken, düşüş oldu diyenler yüzde 61,1 oldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın