Kadılar Hangi Davalara Bakıyordu? Osmanlı Yargı Sisteminin Başı Olan Kadılar Nasıl Görev Yaptılar?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Kadılar Hangi Davalara Bakıyordu? Osmanlı Yargı Sisteminin Başı Olan Kadılar Nasıl Görev Yaptılar?
Merhabalar. Osmanlı Devleti'nin yargı teşkilatının işlerini şeriye mahkemeleri altında kadılar yürütüyordu. Kadılar, çok geniş yetkileri olan kimselerdi. Ancak zamanla yargıda bozulmalar olmuş ve kadıların görev alanları da daralmıştır. Bu yazıda Osmanlı'daki yargı sisteminden ve kadıların görev tanımından bahsedip farklı illerden örnek davalara yer verdim.
İyi okumalar dilerim.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
600 yıl hüküm süren Osmanlı Devleti'nin temelini oluşturan yapılardan biri de yargı teşkilatıydı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yargı kararları şeriye mahkemelerin görev alanındaydı ve bu mahkemeler Tanzimat dönemine kadar tek bir yapı halinde çalışmıştır. 1800'lü yıllarda bu mahkemelerdeki bozulmaları düzeltmek için ıslah yerine yeni mahkemelerin kurulması, bir adli düalitenin yani ikiliğin doğmasına neden olmuştur.
Bu durum şeriye mahkemeleri tamamen ortadan kaldırılıncaya kadar devam etmiştir. Bu ikilik Osmanlı topraklarında aksaklıklara yol açmıştır. Örneğin idam cezalarının infaz edilememesi sonucunu doğurmuştur.
Tanzimat öncesi dönemde şeriye mahkemeleri, devletin asli mahkemeleriydi. Kadılar, hukuki sözleşmelerin kayıtlarını tutmak ve hatta modern dönemdeki noter kapsamına giren işleri de yürütmekteydi. Bu mahkemelerin özel binası yoktu; kadılar kendi şahsi konaklarını ve camileri kullanıyordu.
Kadılar, bulundukları kazanın hem hakimi, hem belediye reisiydi. Satışa konu eşyalara tavan fiyat koyarlar, çarşı pazarı denetlerler, miras taksimi gibi işleri yaparlardı. Ancak kadılar görevleri sırasında devletten ücret almazlar; gördükleri dava taraflarından aldıkları ile geçinirlerdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak devletin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi çöküş zamanla yargı alanında da görülmeye başladı. Kadılar, rüşvet almak, haksız yere halktan para toplamak, para ile makam satmak ve adam kayırmak gibi yolsuzluklara bulaştılar.
Yargıda bozulmalar görülünce Tanzimat sonrasında şeriye mahkemelerinin yanında bir de nizamiye mahkemeleri kurulmuştur. O dönem şeriye mahkemelerinde düzenleme yapmak dini yönü ağır basan ulemanın tepkisine yol açar diye böyle bir yol izlenmiştir.
Nizamiye mahkemeleri kurulunca şeriye mahkemelerinin ve doğal olarak kadıların görev alanları daralmış, çoğu yetki nizamiye mahkemelerine kaydırılmıştır.
Ancak kadılar Osmanlı'nın dağılma dönemine kadar adli görevlerini devam ettirmiştir. İşte Osmanlı'da farklı illerden kadıların gördüğü en dikkat çekici davalara örnekler şu şekildedir:
Rıza senedi
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Köle azat edilmesi
Altı yıldır gelmeyen eşinden ayrılmış olduğunu beyan eden kadın
Buluğa erişme beyanı
İçki kokusuyla yakalanan adam
Kardeşlerin birini boşayıp birini almak
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İslam dinini kabul edenler
Aile içi cinayet
İçkiye tövbe
Kadı mahkemelerinden örnek davaların videosunu buradan izleyebilirsiniz.
⚖︎
Osmanlı’dan kalan binlerce şeriye sicil defteri bulunmaktadır. Bu defterlerde kadıların pek çok mahkeme kayıtları vardır. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın