onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kabakulak Nedir, Belirtileri Nelerdir? Kabakulak Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kabakulak Nedir, Belirtileri Nelerdir? Kabakulak Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
14.09.2021 - 11:51

Kulakların ön kısmında yer alan tükürük bezlerini (parotis bezleri) enfekte eden kabakulak, sıklıkla çocukluk çağında karşılaşılan hastalıklardan bir tanesidir. Aşı olmayanlar ve geçmişte kabakulak rahatsızlığı geçirmeyenlerin bu hastalığa yakalanma riski yüksektir. Virüsler sebebi ile parotis bezlerindeki şişme; yutkunma güçlüğü ve ağrı gibi semptomlara yol açmaktadır. Zayıf bir bağışıklık sistemine sahip kişiler hastalığı daha ağır atlatır. Kabakulak hastalığında RNA virüsü rahatsızlığın başlıca sorumlusudur. Peki, kabakulak nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte merak edilen sorularınızın yanıtları…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Mevsim geçişlerinin olduğu dönemlerde bulaşıcılık riski yüksek olan kabakulak, öksürük, hapşırık gibi damlacık yolu ile kişiden kişiye bulaşmaktadır. Özellikle okul, kreş, park ve oyun alanları gibi toplu yaşam alanlarında çocuklar arasında virüs rahat bir şekilde yayılım gösterir. Paramiksovirus ailesinden biri olan RNA virüsü, vücuda solunum yolu ile girerek burada hızla çoğalmaya başlar. Semptomlar ise 2-4 haftanın ardından enfekte olan kişide görülmeye başlar. Peki, kabakulak nedir, belirtileri nelerdir? Kabakulak tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar…

KABAKULAK NEDİR?

Genellikle 5-9 yaş arası çocuklarda görülen kabakulak, kulakların yakınında yer alan parotis adı verilen tükürük bezlerini etkisi altına alır. Parotis bezindeki şişme; tükürük ve lenf bezlerinde şişme, kas ve eklem ağrıları gibi belirtilere yol açar. 2-4 haftalık bir kuluçka döneminde hastalar kabakulak hastalığına dair bir bulgu yaşamazlar. Rahatsızlık yüzün her iki kısmında bulunan parotis bezinin birinde ya da her ikisinde şişliğe yol açabilir. Kulağa yakın ve şiş olmasından dolayı hastalık bu adı almıştır.

KABAKULAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kabakulak belirtileri çocuklarda ve yetişkinlerde aynı semptomlara neden olur. Enfekte olan kişi kuluçka döneminde yorgunluk, halsizlik, mide bulantısı, ateş ve vücutta ağrı gibi belirtiler hissedebilir. Rahatsızlığın ilerleyen günlerinde şişlik, yüz bölgesinde belirmeye başlar ve kulak çevresine doğru ilerler. Enfekte olan kişilerde görülen diğer belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir;

• Şişliğin olduğu alanda ağrı

• Çiğneme esnasında ağrı hissi

• Karın ağrısı

• Ağızda kuruluk

• Eklemlerde ağrı

KABAKULAK TANISI NASIL KOYULUR?

Kabakulak hastalığı başta yüz bölgesindeki şişme olmak üzere kişide hastalığın semptomları ele alınarak teşhis edilebilir. Doktorunuz bu esnada fiziki muayene yapar. Bu noktada boğazı kontrol eder, vücut sıcaklığına bakar. Fizik muayenenin yanı sıra hastalığın kesin tanısı için idrar ve kan testleri alınır. laboratuvar ortamında incelenen sonuçlara göre hastalığın teşhisi konmaktadır.

KABAKULAK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Çocukluk çağında yapılan aşılar ile görülme sıklığı azalan kabakulak hastalığında iyileşmeyi destekleyecek ilaç tedavileri bulunmamaktadır. Ancak tedavide kabakulak belirtilerinin etkisini azaltmak için ağrı kesici kullanımı doktorunuz tarafından önerilebilir. Hastalığı kolay bir şekilde atlatmak için bol bol dinlenmek gerekir. Bu süreçte çocuklar okul gibi kalabalık alanlardan iyileşene kadar uzak tutulmalıdır. Şişlikler ağrıya yol açıyorsa evde ılık, soğuk kompresler uygulayarak ağrılar azaltılabilir. 

Hastalar bol sıvı alarak ateşten kaynaklı kaybedilen sıvıyı geri almalıdır. Yutkunma güçlüğü ve ağrıları rahatlatmak için tuzlu ılık su ile gargara yapılabilir. Çiğneme güçlüğü nedeni ile çiğnenmesi kolay olan çorba ya da yoğurt gibi gıdaların alınması hastalara kolaylık sağlar. Aynı zamanda tükürük bezlerindeki hassasiyet nedeniyle hastalar bu süreçte asitli, ekşi ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıdır.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın