Görüş Bildir
Haberler
Gastrit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gastrit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
31.08.2021 - 08:04

Tedavi edilmediğinde ülser ve mide kanamasına yol açan gastrit, sık sık tekrarlaması halinde mide zarında oluşan aşırı incelme ve zar hücrelerinde değişimler nedeniyle mide kanserine yol açabilir. Son dönemde her geçen gün artış gösteren bu rahatsızlık, akut ve kronik gastrit olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Genellikle yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları ile tedavisi mümkün olan gastrit hastalığının tedavisinden en son basamak ilaç kullanımıdır. Peki, gastrit nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte bu gibi sorularınızın yanıtları…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gastrit, mide hastalıkları arasında toplumda sık karşılan hastalıklardan biridir. Mide duvarını koruyan bariyerin hasar görmesi ya da zayıflaması sonucu mide özsuyunun bu zara zarar vermesi ile gelişen gastrit; tipik olarak yanma, ağrı ve şişkinlikler ile karakterize edilir. Bu belirtiler kişilere özellikle beslenmeden sonra olumsuz etkiler yaratmaktadır. Aniden ya da yavaşça meydana gelen gastritte erken teşhis başarılı bir tedaviye ön ayak olur. Peki, gastrit nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte yanıtları…

GASTRİT NEDİR?

Mide asidinin aşırı üretilmesi mide zarında zayıflama ve tahrişlere neden olur. Asidin saldırısı ile sürekli zayıflamaya başlayan mide zarında iltihaplanma gelişerek gastrite sebep olur. Kişilerin günlük yaşam kalitesini düşüren bu iltihaplanmanın sebep olduğu gastrit hastalığı, sıklıkla insanlarda sık görülen helikobakter pilori adında bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkar. Kişilerin bu bakteriye karşı vücudunun savunmasız kalmasında ise sigara kullanımı ve beslenme gibi faktörlerin katkısı olduğu düşünülmektedir. Ancak gastrit alkol ve uyuşturucu kullanımı, aşırı stres, düzenli ve yüksek dozda ilaç kullanımına bağlı olarak da gelişebilir.

GASTRİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Akut gastrit, mide ve sırtta ağrılara sebep olur ve aniden ortaya çıkar. Kronik gastrit ise hazımsızlık, şişkinlik, geğirme ve dolgunluk gibi belirtilere neden olmaktadır. Üst karın bölgesinde kazınma hissi, ağrı, yanma, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar hastalarda görülmektedir. Bu belirtilerin yanı sıra bazen belirtiler olmadan da gastrit ortaya çıkabilir. Mide ağrısına ek olarak dışkıda kan, kan kusma ya da dışkıda siyahlık görülüyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

GASTRİT TANISI NASIL KONULUR?

Gastrit belirtileri sebebi ile hastaneye başvurduğunuzda doktorunuzun ilk olarak tıbbi geçmişiniz hakkında bilgilere sahip olması gerekir. Net olarak bir tanı konması için hastalığın altında yatan nedenlerin araştırılması adına bir takım testlere başvurulur. Bu testler kan testi, dışkı testi ya da nefes testini içermektedir.

 Aynı zamanda endoskopi yöntemi ile mide ya da ince bağırsakta iltihabın olup olmadığını incelenebilir. Şüpheli durumlarda biyopsi ile gastrit hastalığına yaygın olarak sebep olan H. pylori varlığının tanısı konabilir. 

Ek olarak üst sindirim sisteminin doğrudan görüntülenebilmesi için röntgen çekilerek midede olası anormal bir durumun tespiti yapılabilir.

GASTRİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Gastrit tedavisi hastalığa sebep olan faktörlere göre farklılık göstermektedir. Tedavide özellikle hastaların yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları etkin rol oynar. Bu sebeple alkol, sigara ve ağrı kesici kullanımından kaçınma ve yağlı gıdaların beslenmeden çıkarılması gibi önerilerde bulunulur.  Bunların yanı sıra helikobakter pilori bakterisinden dolayı kişide gastrit gelişiyorsa lansoprazol, omeprazol gibi çeşitli antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. Aynı zamanda mide asidini kontrol altına almak için antasitler de kullanılan ilaçlar arasında yer alır. Gastrit şikayetleri bulunan hastalar gastritin ilerleyerek farklı hastalıklara davetiye çıkarmaması için en kısa sürede hastaneye başvurmaları gerekir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Apiterapi Merkezi

Propolis, GASTRİT ve ÜLSER e sebep olan helicobacterpylori bakterisinin yokedilmesinde ve mide zarında oluşan iltihabın kurutulmasında, yüksek antibiyotik,A... Devamını Gör