İstiklal Marşımızın Seçilme Süreci ve Finale Kalan Diğer Şiirleri Biliyor muydunuz?
İstiklal Marşımızın Seçilme Süreci ve Finale Kalan Diğer Şiirleri Biliyor muydunuz?
Milli marşlar her ülke için önemlidir. Biz de dahil olmak üzere birçok ülkede spor müsabakalarından, toplantılardan önce okunur ve her millet kendi marşına azami ölçüde saygı gösterir. Ancak milli marşımız olan İstiklal Marşı edebi yönden o kadar güçlü bir eser ki on kıta üzerine sayfalarca yazı yazılabilecek semboller, söz sanatları içerir. Peki Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı bağımsızlığımızın sembolü milli marşımızın seçilme süreci nasıl oldu? Meclis'in düzenlediği yarışmada diğer hangi şiirler finale kaldı? Yanıtı içeriğimizde.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yıl 1920. Nisan'ın 23. günü Meclis açılmış ve Kurtuluş Savaşı da fiilen başlamıştı. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa önderliğinde işgalcilere karşı savaşıyorduk.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Meclisi açılan bu yeni devlete bir de milli marş lazımdı. Bu nedenle 1920 yılının sonlarında bir yarışma düzenlendi ve katılımcılara 6 ay süre verildi. Ödül de 500 lira olarak belirlendi ki o dönem için önemli bir meblağ.
Bu süre içinde ülkenin çeşitli yerlerinden Maarif Vekaleti'nin (Milli Eğitim Bakanlığı) oluşturduğu komisyona sunmak üzere tam 724 şiir geldi.
Komisyonun seçtiği altı şiir mebuslara dağıtılmak üzere matbaada basıma girdi. Bu arada Maarif Vekili olan Hamdullah Suphi (Tanrıöver), dönemin Ankara mebusu Mehmet Akif'ten bir şiir yazmasını istedi.
Peki finale kalan diğer altı şiir? Tek tek inceleyelim. AS mahlaslı bir Ankaralının kaleme aldığı İstiklal Türküsü;
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Mehmed Muhsin Bey'in şiiri;
Müsabakaya M. mahlasıyla katılıp ardından yarışmadan çekilen Bursa mebusu Muhittin Baha Bey'in şiiri:
Merzifon İdadisi Hat Muallimi (Merzifon lisesi hat öğretmeni) İskender Haki Bey'in şiiri:
Kemalettin Kami Bey'in ‘‘İstiklal Marşı’’ başlıklı uzun şiirinin ilk kıtaları:
Hüseyin Suat Bey'in şiiri:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Öğretmenlik, çevirmenlik gibi görevlerde bulundum. Bu esnada pek çok mizah mecrasında yazılarım yayımlandı. Türkiye’de sosyal medyanın popülerleşmesinin ardından yaşanan her olayın hem şahidi oldum hem de bu mecraların aktarıcısı olmaya çalıştım. 2015 yılından beri Onedio’da yaratıcı içerikler ve sosyal medya gündemi üzerine çalışıyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
Kemalettin Kami Bey’in şiirini de çok beğendim lakin gerçekten hiçbiri İstiklal Marşı’mız kadar güçlü, samimi ve derin değil zannımca.
İyi ki de Mehmet Akif Ersoy un ki seçilmiş..
Mehmet akif sen ne büyük bir şairsin ki yıllar önceki "korkma" nidası yankısını bugün bile buluyor kalplerimizde. Memleketle ilgili umutsuzluğa kapıldığım za... Devamını Gör