onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
2 Bin 500 Kişi Mağdur: İranlı Şebekeden 1 Milyar Dolarlık Vurgun İddiası

2 Bin 500 Kişi Mağdur: İranlı Şebekeden 1 Milyar Dolarlık Vurgun İddiası

Eray İspir
23.04.2022 - 15:43

Lideri İran'da tutuklu bulunan ve bazı üyeleri Interpol tarafından Türkiye dahil 4 ülkede arandığı belirtilen dolandırıcılık şebekesi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Şebekenin, lüks yaşam vaadiyle yaklaşık 2 bin 500 kişiyi, 1 milyar dolar dolandırdığı öne sürüldü.Şebekenin lüks araçlar, destelerce dolarla çekilmiş fotoğraf ve görüntüleri delil olarak sunuldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bazı üyelerinin Türkiye, İran, Malezya ve Dubai'de bulunduğu belirtilen, liderleri Sourena Youshizade'nin de İran'da tutuklu olduğu dolandırıcılık şebekesi hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. 5 üyesinin Interpol tarafından arandığı şebekenin, mağdurları lüks yaşam vaadiyle inandırdığı öne sürüldü. Şebekenin lüks partiler, pahalı saat ve hediyeler, lüks restoranlarda yemekler ile mağdurları kendilerine çekmek amacıyla kandırdıkları iddia edildi. Şebekenin, İran'da 2 bin Türkiye'den ise 400'ü aşkın kişiyi 1 milyar dolar dolandırdığı öne sürüldü. Şebekenin ayrıca sürekli isimleri değiştirilen şirketler ile kripto parayı da dolandırıcılıkta kullandıkları belirtildi. Mağdurlar, 30- 35 bin dolarlarını kaybettiklerini, 2 yıldır muhatap bulamadıklarını söylediler.  

Konuya ilişkin avukat Maşallah Maral, 'İran merkezli bir örgüt ve İran'da yapılan yargılamalar sonucunda 2 bini aşkın mağdur olduğu belirlendi. Türkiye'de 400'ü aşkın mağdur sayısına ulaştık. Lüks yaşam vaadiyle insanları kandırıyorlar ve sanal bir ortamda para elde edeceklerini ve yatırım yapacaklarını söylüyorlar. Mağdurlar lüks ve şatafatlı hayatı gördükten sonra bunlara inanıyorlar. Güven tesis ediliyor ve ağlarına mağdurları almış oluyorlar' dedi.  

Mağdurların 2 yılı aşkın süredir ödeme alamadıklarını belirten avukat Maral, 'Mağdurlar bir kısım yatırımlar yapıyor ve bu yatırımlardan kendi şirket bünyesi içerisinde kısmı dönüşümler yapılıyor. İlerleyen aşamalarda, 2 yılı aşkın süredir mağdurlara herhangi bir ödeme yapılmamakta. Mağdurlar, şirket içerisinde faaliyet gösterdikten sonra paralarını aslında alamamaktadırlar. Kendi koydukları paralarının bir kısmı iade ediliyor. Mağdurlara yüzde 10'luk bir kar payı vaat ediliyor. Fakat mağdurların elde ettikleri oran yüzde 1'i bile karşılamamaktadır. Kendi paralarının bir kısmı kendilerine verilmemektedir. Kardan elde ettikleri bir para yok. Ortalama 1 milyar doları aşkın bir paranın vurguna konu olduğu söyleniyor.

İnterpol'ün aramasına takılan 5 kişi var

İnterpol'ün aramasına takılan 5 kişi var

Söz konusu şirketin bir merkezi olmadığını hatırlatan Maral, 'Bir kişi ile diyalog kurduktan sonra ikinci bir kişiye ulaşamıyorsunuz. Bir gördüğünüzü bir daha görememektesiniz. Mağdurların yapmış oldukları şikayetlerden sonra yapılan yargılamalarda Interpol'ün aramasına takılan 5 şahıs var. Bu şahısların bir kaçı Türkiye'de. Burada yapılacak yargılama ile soruşturmanın genişletilmesi ve bunların yakalanması yapıldıktan sonra mağdurlarında mağduriyeti giderilecektir' dedi.  

Her şeyin sanal ortamdan yürüdüğünü belirten Maral, 'Şirket sürekli isim değiştiriyor. Bu da dolandırıcıların sık başvurmuş olduğu bir yoldur. Mağdurların sanal ortamda tanıştıkları kişilere kesinlikle inanmamaları gerekmektedir. İnsanlarımız ne yazık ki sosyal medyadan tanıştıklarına çok kolay güvenmektedir. Bir an önce kazançlarını yükseltmek için bunlara inanmaktadırlar. Bunlara inanmamaları gerekmektedir. Şirketin merkezine gitmeleri, gerçekten böyle bir sistem varsa bunu teyit ettikten sonra yatırım yapabilirler. Aksi takdirde mağduriyetler artacaktır' ifadelerini kullandı.

"Size de para kazandırırız" dediler

"Size de para kazandırırız" dediler

2019 yılında işlettiği restorana İranlı şebekenin geldiğini ve tanışmalarının bu şekilde başladığını anlatan mağdurlardan Nuh Baranoğlu, 'Lüks giyimli ve altlarında son model arabalar bulunuyorlardı. Restorana bir iki defa gidip geldiler, çok güzel para harcıyorlar,çok güzel bahşişler veriyorlar. Bunlarla samimiyet kurduk. Kendilerine ne iş yaptıklarını sordum. Sanal para ile uğraştıklarını söylediler ve size de para kazandırırız dediler. İlk başlarda yüzde 10 kazanacağımızı söylediler bin dolar verdim ve yüzde 10'nunu en başta geri aldım. Bunlar o güveni bize verdiler. Biz de bu güveni görünce paranın fiyatı yükseldi. Çevremdeki insanlara da vesile olmuş oldum. Bir anda kayboldular. 30 bin dolar verdim. Bu paraları alamadık. Mağduruz, restoranımı bunlar yüzünden kapatmak zorunda kaldım. İnşallah devlet yetkilileri mağduriyetimizi giderirler. Şebeke bunlar, çok büyük paralar konuşuluyor. Herkes şikayetçi oluyor. Bu insanlar yakalansın. Lüks partilere biz hiç katılmadık. Onlar bizim paralarımızla lüks partiler veriyorlar' diye konuştu.

"Lüks arabalar, saatler, yemekler, zengin hayatı gösterdiler"

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
4
3
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
.....

Ne diyordu bir konuşmacı “ bedava peynir sadece fare kapanında bulunur “ , Yani dolandırılanlar aslında kısa yoldan zengin olmak isteyen kısa yoldan köşeyi d... Devamını Gör

Abdullah Altaş

kısa yoldan para vurmuşlar ne güzel demekki neymis daha çok var 👏👏👏