Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
İnternette Kotaya Hayır Topluluğu'ndan Çağrı: 'Adil Kullanım Kotasını Kaldırın'
İnternet kullanıcılarının şikayetçi olduğu adil kullanım kotası ile ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bu yıl iyileştirme çalışması yapılması gündemde. BTK'nın adil kullanım kotasındaki veri hızının bu yıl içinde iyileştirmesini öngören planına tepki gösteren İnternette Kotaya Hayır Kampanyası Topluluğu, 'adaletsiz' olduğunu savundukları adil kullanım kotası uygulamasının tamamen kaldırılmasını istiyor.
İnternet servis sağlayıcılarının belirlediği ve kullanım kotalarının aşılması durumunda internet hızını 3 Mbps'ye düşüren uygulama, pek çok internet kullanıcısının şikayetçi olduğu bir konu.
Hızın 3 Mbps yerine 5 Mbps'ye düşürülebileceği konuşuluyor
Kotanın aşılması durumunda internet hızı hali hazırda o ay için 3 Mbps'ye sabitleniyor. BTK tarafından yapılacak yeni düzenleme ile, internet hızının 3 Mbps yerine 5 Mbps'ye düşürülebileceği söyleniyor.
Adil kullanım kotasına ilişkin çalışma, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2016'daki iş planında yer almıştı. Ancak bu konuda mesafe katedilemedi.
Hızın 5 Mbps'ye düşürülmesi de internet kullanıcılarını tatmin etmeyecek gibi gözüküyor.
Diken'den Efe Sönmez'e konuşan İnternette Kotaya Hayır Kampanyası Topluluğu'ndan bir isim, güncellenen uygulamalar ve kaliteli videoların tüketiminin arttığına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:
'5 Mbps bu çağda rezilliktir'
'Bir HD videoyu izlemek için en az 8 mbps hız gerekmektedir. BTK ise 2011 yılından beri minimum yatırım, maksimum kazanç yapan bu firmaların yanında olup hızı 2 Mbit attırıp 5 Mbit yapmayı planlıyor. 5 Mbps’yle bir HD video izleyemezsiniz, şu anki teknolojik çağda bu bir rezillik, soygundur. Beş sene boyunca firmalar altyapılarını sadece 2 Mbit attırabilecek şekilde mi geliştirdiler?
Bu soruları sorması gereken BTK, hiç sorgusuz sualsiz servis sağlayıcılarının yanında yer almaktadır. Bu, biz gençlere ve internet kullanıcılarına karşı bir hakaret gibidir. Teknolojiye daha çok yatırım yapmamız gerekirken daha da geriye gitmekteyiz, Avrupa ve birçok gelişmekte olan ülkelerden bile geri kalmaktayız.'
15 Temmuz’dan sonra kota kaldırıldı, yoğunluk olmadı
Darbe girişiminin ardından 16 gün boyunca adil kullanım kotası sisteminin askıya alındığını, bunun da internette büyük bir yoğunluğa yol açmadığını gördüklerini belirten topluluk sözcüsü, 'Yine de en kötü durum senaryosu göz önünde bulundurularak bir ‘dengeleme’ye ihtiyaç duyuluyorsa yoğun saatlerde gerçekten, sürekli yoğun kullanım yapan kullanıcılara karşı, bu kullanıcıların normal hızlarına yüzde 40’a varacak şekilde müdahale edilerek ‘dengeleme’ sağlanabilir' diye konuştu.
'İnternet eğlenceden çok daha fazlasıdır, ancak ay içerisinde anlamsız bir şekilde yavaşlatılan internet ile bunlar ne mümkün?'
Sözcü; insanların eğlenmek için maç seyretmek, dizi izlemek ve pikniğe gitmek gibi etkinlikler yaptıklarını, internetin de bunlar gibi bir eğlence olduğunu ifade etti.
“İnternet de bu eğlence ihtiyaçlarının çoğu için başvurulabilecek muazzam bir araçtır, günümüzde başlı başına bir ihtiyaçtır. Ancak eğlence, internetin kullanım gayelerinden sadece bir tanesidir. İnternet sadece eğlenceden çok daha fazlasıdır. Çok uzaktaki annenizin, babanızın sesini duyabilmek, yüzünü görebilmektir. Ama gelin görün ki ay içerisinde günler boyu anlamsız bir şekilde yavaşlatılan internet ile bunlar ne mümkün!”
İnternetteki yoğunluğu önlemek için farklı ülkeler bazı tedbirler alıyor
İnternette Kotaya Hayır Kampanyası Topluluğu’nun verdiği bilgiye göre, İngiltere’deki internet sağlayıcısı 30 Mbps ve üstü hız olan paketlerde hafta içi 16.00-23.00, hafta sonu 11.00-23.00 saatlerindeki yoğun kullanımda yüzde 50 oranında hızı düşürüyor.
Türkiye’de, adil kullanım kotasına ‘takılmamak’ da mümkün. Ancak bunun için büyük miktarda bir parayı gözden çıkarmak gerekiyor.
Topluluğa göre adil kullanım kotası olmayan 25 Mbps hızında bir internet için ayda 230 TL vermek gerekiyor. Gürcistan’da 50 Mbps limitsiz internet 65 TL, Bulgaristan’da 25 TL, Yunanistan’da ise 74 TL.
İnterneti çok seviyoruz
İnternet kullanıcıları hakkında araştırmalar yapan We Are Social adlı örgütün Ocak 2016’da açıkladığı verilerine göre, dünya çapında 3 milyar 419 milyon kişi internet kullanıyor. Türkiye’de ise 46 milyon 280 bin internet kullanıcısı var. Bu sayı, Türkiye nüfusunun yüzde 58’ine denk geliyor. Dünya ortalaması yüzde 46.
Günde bilgisayardan ortalama 4.2 saat internete bağlanan Türkiyelilerin bağlantı hızı 6.2 Mbps. Dünyada ortalama internet hızı 5.1 Mbps iken, bu konuda başı çeken ülke 20.5 Mbps hızla Güney Kore.
Yorum Yazın
AKK kadar iğrenç bir sistem yok. Bulgaristan kaldırdı lan AKK'yi BULGARİSTAN ! AKK'nin varlığı bir soygundur.
Adında "adil" olup bu kadar adaletsiz başka bir düzen olamaz amk. Ben kimin hangi hakkını yiyorum ki benim internetime sınır koyuyorsun kardeşim, sanki ortad... Devamını Gör
uygulamayı olumlu buluyorum diyenlerin ağzına kürekle vurmak lazım ama onlarda ttnet çalışanı işte naparsın
la yanlışlıkla basıyorlar onlar seçimlerde sayılan geçersiz oylar misali