Görüş Bildir
Haberler
Hollanda'nın Boş Hapishaneleri Mültecilere Ev Oldu

etiket Hollanda'nın Boş Hapishaneleri Mültecilere Ev Oldu

Deniz Gök
30.05.2016 - 20:22 Son Güncelleme: 31.05.2016 - 09:19

Hollanda'da suç oranındaki düşüş nedeniyle boş kalan hapishanelere mülteciler yerleştiriliyor. Pulitzer ödüllü fotoğrafçı Muhammed Muheisen de objektifini demir parmaklıklar ardındaki bu yaşamlara çevirdi. Muheisen'in söylediğine göre Cezayir, İran, Afganistan gibi ülkelerden kaçıp gelen mülteciler cezaevinde kalmaktan pek de şikayetçi değiller.  Hapishaneleri güvende hissettikleri bir sığınak olarak niteleyen mültecilerden bazıları “Eğer bir ülkenin cezaevine koyacak tutsağı yoksa, o zaman burası benim yaşayabileceğim en güvenli ülkedir.” diyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

19 yaşındaki bir Afgan mülteci, Hollanda’nın Haarlem kentinde bulunan De Koepel cezaevindeki odasının kapısından dışarı bakıyor.

Hollanda'da suç oranı ve hapishane nüfusunun yıllar içinde giderek düşmesiyle birlikte, onlarca cezaevi tamamen kapatılmıştı. 

Mülteci Kabul Merkez Müdürlüğü (COA), göçmen sayısında yaşanan artışla birlikte çözümü hapishaneleri mültecilere açmakta buldu.

İranlı göçmen Reda Ehsan (25) De Koepel’in avlusundaki masaya uzanmış. 

Associated Press’in Pulitzer ödüllü fotoğrafçısı Muhammed Muheisen'in cezaevlerinde fotoğraf çekme izni alması altı ay sürmüş. 

Sonuçta 40 gün içinde üç ayrı hapishaneyi ziyaret ederek sakinleriyle tanışmış ve yaşamlarını fotoğraflamış.

Ezidi mülteci Yassir Hajji, Irak’ta berbermiş. De Koepel cezaevinde kaldıkları odada, karısı Gerbia’nın kaşını alma çalışmaları yapıyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hollanda’ya sadece geçen yıl 50 bin mültecinin giriş yaptığı belirtiliyor.

Sığınmacı statüsü bekledikleri süre boyunca cezaevlerinde en az altı ay yaşamak zorunda kalan mülteciler, istedikleri zaman içeri girip çıkmakta serbestler. 

Muheisen, bazılarının Hollandalı komşularıyla ahbaplık ettiğini söylüyor.

Cezayirli göçmen Muhammed Ben Salem (soldaki) ve Libyalı Emine Oşi, De Koepel’in avlusunda sigara içiyor.

Mültecilerin çalışmasına izin yok. Ancak Hollandaca konuşma pratiği yapıyor ve bisiklete binmeyi öğreniyorlar. Hollanda’da yaşamak için zorunlu olan bu becerileri cezaevinde yapıyor olmaktan pek rahatsız değiller. 

Bu konuda ne düşündüklerini soran Muheisen’in genelde aldığı cevap, “Başımızı sokacak bir yer burası, kendimizi güvende hissettiğimiz bir sığınak,” olmuş.

Afgan mülteci Siratullah Hayatullah (23) hapishanenin çamaşırhanesinde çamaşır yıkıyor. 

Erkeklerden biri, cezaevinde yaşamanın kendisine gelecek için umut verdiğini söylemiş:  “Eğer bir ülkenin cezaevine koyacak tutsağı yoksa, o zaman burası benim yaşayabileceğim en güvenli ülkedir.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Afgan mülteci Siratullah Hayatullah (23) De Koepel'in avlusuna bakan odasının kapı aralığında çay içiyor.  

Associated Press’in Ortadoğu şefliğini yapan iki Pulitzer ödüllü fotoğrafçıyı Twitter üzerinden takip edebilir, cezaevlerinde çektiği fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz...

National Geographic Türkiye

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
625
118
70
25
19
17
17
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

çıldırıcam lan, ne demek hapishaneye koyacak adam yok?? nasıl bi medeniyet lan bu?!!

Pasif Kullanıcı

ne hale gelmişiz, olması gerekene ''medeniyet'' der olmuşuz

spasiva bayko

Lan adamlarda her şey mükemmel ya. Suç oranı düşük, aç insan yok gibi. Orda yaşayan bi arkadaşım her şey "perfekt" o yüzden sıkıcı oluyo bazen hayat diyodu. ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Ama ben ülkenin bu halini özlerim. "Adana'da Döner Kavgası: 8 ölü" görmeden çok fena oluyorum.

can fırat

Valla,öğrencilerin kaldığı yurtlardan daha güzel adamların hapishaneleri