Hileli Gıda Üreten Firmalar Neden Açıklanmıyor?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2011 yılından beri 'hileli gıda üreten veya ithal eden firmaları' bakanlığa ait internet sitesinde açıklıyordu. Ancak 2016 yılının aralık ayından bu yana yeni bir liste açıklamadı. Uygulamayı durdurulduğu aktarılıyor. Bakanlık, bazı 'mağduriyetler yaşandığını' ve yeni bir uygulama üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
2012’den 2016 sonuna kadar, 586 firmaya ait bin 173 parti ürün, mevzuata uygun üretilmediği için, kamuoyuyla paylaşıldı.
Geçtiğimiz hafta Hürriyet Gazetesi'nden Hacer Boyacıoğlu hazırladığı haberde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2011 yılından beri yürürlükte olan 'hileli gıda üreten veya ithal eden firmaların açıklanması' uygulamasının kaldırıldığını açıkladı.
2011 yılında yürürlüğe giren yönetmelik hala geçerli.
Taklit, tağşiş ve bozuk ürünlerin kamuoyuna duyurulması, 2010 yılında çıkarılan 5996 sayılı kanunun getirdiği uygulamalardan biri oldu. Kanunun ikincil mevzuatı olan ve 2011 yılında yürürlüğe giren ''Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik''te, ''laboratuvar sonucuyla taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden firma ve ürün bilgileriyle, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firma ve ürün bilgilerinin Bakanlık resmi internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulacağı'' hükmü yer aldı. Listelerin açıklanması yönündeki yönetmelik maddesi değişmemesine karşın, bakanlık listeleri kamuoyuna duyurmayı durdurdu.
'Yeni bir çalışma yürütüyoruz.'
En son 2016 yılının Aralık ayında yayınlanan listeler hakkında bakanlık yetkilileri, uygulamanın bazı mağduriyetler nedeniyle durdurulduğunu söylediler. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ''Kamuoyuna açıklanacak listelerle ilgili yeni bir çalışma yürütüyoruz. Uygulamayı değiştireceğiz. O nedenle şu anda listeler yayınlanmıyor'' ifadeleri kullanıldı.
'Bakanlığı’nın bu konuda gerekli takibi yapacak ekibi yok.'
Odatv'ye konuşan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, içinde süt olmayan peynirin vatandaşa yedirildiğini ifade etti. Gürer, yaptığı açıklamada, bitkisel margarin, duru madde (kemik tozu), nişasta ve piyasadan iade edilen peynirlerle peynir yapılarak piyasaya sunulduğunu ve bu ürünlerin içinde 'süt' bile olmadığını dile getirdi.
Bunun denetimle engellenebileceğini de belirten Gürer, Gıda Tarım ve Hayvacılık Bakanlığı’nın bu konuda gerekli takibi yapacak ekibinin olmadığını ifade etti.
'Fıstık tozu diye ağaç kabuğu, pul biber veya zencefil diye boyanmış talaş yediriyorlar.'
'Listeler açıklanınca üreticiler mağduriyet yaşayabiliyor.'
Hürriyet Gazetesi'nden Kanat Atkaya, durdurulan uygulamayı köşesine taşıyarak tekrar gündeme getirdi. Atkaya 'Canım sahtekârım sana bir şey olmasın' başlıklı yazısında gıda ürünlerinde yapılan hileleri anlatarak, bakanlığın uygulamayı durdurmasını eleştirdi ve şöyle devam etti:
'Hatırlar mısınız?
Bakanlık bir ara “taklit, tağşiş (karıştırılmış) ve bozuk” ürünleri kamuoyuna duyuruyordu.
Açıkçası ben hâlâ duyurduklarını varsayıyordum...
Meğer son liste Aralık 2016’da yayınlanmış...
Arkadaşımız sormuş: “Niye yayınlanmıyor artık listeler?”
Cevap gelmiş bakanlık yetkililerinden: “Listeler açıklanınca üreticiler mağduriyet yaşayabiliyor...”
Vah canım, onlar mağdur olmasın.
Biz yiyelim, onlara yarasın.
Canlarım benim, sahtekârlarım benim...
Size canımız feda...''
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
allah belanızı versin
Kesin vekillerden bazıları ve/veya yakınları da bulaşmıştır. Zira bunlar kolaydan para kazanmayı pek severler. Gerekçe de üretici mağdur olmasınmış.... Özür ... Devamını Gör
dalavere ülkesi Türkiye, ne beklersin...