Hep Osmanlı'yı Temsil Ettiğini Düşündüğümüz Fes Bir Devlet Simgesi mi ve Aslında Kime Ait?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Hep Osmanlı'yı Temsil Ettiğini Düşündüğümüz Fes Bir Devlet Simgesi mi ve Aslında Kime Ait?
Bir moda ikonu, bir kültür sembolü, hatta bazılarına göre bir devletin resmi kıyafeti... Fes, adına yazılan birçok hikaye ve tartışma ile tarih sahnesindeki yerini alıyor. Batı dillerinde 'fès, fez' gibi farklı isimlerle de anılan bu başlık, aslında nereden çıktığı ve kimin olduğu konusunda birçok farklı teoriye sahip. Hadi gelin, bu gizemli başlığın izini sürerken, moda dünyasının bu eşsiz parçasının hikayesini birlikte keşfedelim. Fesin tarihine bir yolculuk yapalım ve bu tartışmalı soruyu yanıtlayalım: Fes kimin?
Kaynaklar: Nurgül Özcan İslam Ansiklopedisi
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Günümüzde Osmanlı Devleti'nin sembollerinden biri olarak kabul ettiğimiz fesin bizdeki tarihi için çok olmasa da biraz geriye gitmemiz gerekir. Yapılan araştırmalara göre Türkler fesle 16. yüzyılda Cezayirli denizciler vasıtasıyla tanışır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fesin resmi bir başlık olarak kabul edilmesi ise Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması sonrasına rastlar. Bu başlık, Serasker Hüsrev Paşa vesilesiyle Osmanlı'ya getirilir ve II. Mahmud'un isteğiyle resmi başlık olarak kabul edilir.
Böylece fes Yeniçeri'lerden sonra kurulan yeni ordunun, Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye'nin de resmi başlığı olur.
Ve 1925'te Cumhuriyet'in kıyafet devriminden sonra çıkan özel bir kanunla yasaklanarak en azından bizim topraklarımız için geçmişin romantik bir simgesi olarak kalır fes.
Evliya Çelebi'ye göre fes ismini Fas'ın Fes şehrinden alıyor ve Anadolu'nun Frig külahıyla oldukça benzerlik taşıyor. Yani Rum ve Macar işi değildir ve Akdeniz'in ortak serpuşudur (şapkasıdır). Ayrıca dine ve âdete de aykırı değildir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Günümüzde ise fesin kullanımı git gide azalsa da hala Mısır, Endonezya, Malezya gibi bazı ülkelerde kullanılmaya devam ediyor.
Peki, fesle ilgili "suni gündem"imiz nereden çıktı diye soracak olursanız, aslında her şeyin altında bu görsel var. Gazeteci Hacı Yakışıklı bu görsel için şöyle diyor:
İşte biz de bu yüzden "Fes devleti temsil ediyor mu?" diye bir sormak istedik, siz ne dersiniz?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
bu devleti cumhuriyet temsil eder,kılık kıyafet gelip gecici işlerdir
Tarih diye Bir Osmanlı Masalı dinleyen şeyler, II. Mahmut'un varlığından haberdarlar mı? Fatih Sultan Mehmet ve II. Abdülhamid dışında herhangi bir padişahı ... Devamını Gör
Yok onlar İkinci Mahmut un reformlarını bilmez, Diriliş diye oyuncunun heykelini diker, Abdülhamit i bişey zanneder, Süleyman ın da harem münasebetleriyle il... Devamını Gör
devlerin simgesi bayraktır!