Görüş Bildir
Haberler
HDL Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

HDL Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
10.09.2021 - 09:42

İnsan sağlığı için kolesterol oldukça önemlidir. Yağa benzeyen bir madde olan kolesterol, iyi ve kötü kolesterol olmak üzere iki çeşittir. İyi kolesterol de denilen HDL, dokulardaki bu maddenin vücuttan atılmasında görevlidir. Kötü kolesterol ise dokulardaki kolesterolü arterlerin duvarına ulaştırır. Kötü kolesterol değerlerinde oynama ciddi durumlara yol açabilmektedir. Aynı şekilde HDL değerlerinin de bilinmesi kalp damar hastalıklarının belirlenmesinde önemlidir. Peki HDL kolesterol nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelmektedir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kalbin koroner dolaşım sırasında oluşan bir bozukluk sonrası meydana gelen yetersizlik sonucunda kalp krizi oluşmaktadır. Göğüs kafesinde oluşan ağrı, baskı hissi, sıkışma, ölüm hissi kalp krizinin en genel belirtilerinden biridir. Bu ağrı çene, sol omuza boyuna ve özellikle kola yayılan ciddi bir ağrıdır. Nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma, soğuk terleme bulantı Bu durum genellikle fiziksel bir aktivite sırasında meydana gelirken, dinlenme sırasında ise geçmektedir. Kalp krizi teşhisinde EKG, kalp ultrasonografi, kalp anyiografisi yapılmaktadır. Kalp krizinin durumuna göre de anjiyo yada açık kalp ameliyatları yapılmaktadır. HDL değerleri hakkında merak edilenleri sizler için değerledik...

HDL NEDİR?

Başta karaciğer olmak üzere pek çok hücrede üretilen ve kanda bulunan koleserol, bir yağ türüdür. Yeni hücrelerin oluşumu, D vitaminin vücutta tutunmasında kolesterol az da olsa gerekmektedir. Ancak kolestgerol, kana kendiliğinden geçemez. Aynı zamanda su da çözünmediği için vücuda yayılamaz. HDL kolesterol ise atardamarlarda da kolesterol maddesinin birikmesini engeller.

YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

HDL yüksekliği endişe edilecek bir durum değildir. Bu yükseklik, fazla yoğunluklu lipoprotein olarak bilinir. Lipoproteinler kolestrolün doku ve damarlardan karaciğere taşınmasında görevlidirler. Eğer kalp sağlığı iyi durumdaysa HDL değerleri yüksek çıkmaktadır. 

HDL değerlerinin düşmesi ise kalp hastalıklarının oluşmasında risk faktörüdür. Vücutta yeterli düzeyde HDL olmazsa kolesterol kandan temizlenemez. Sigara kullanımı, kalp hastalıkları, hipertansiyon, önceden geçirilen kalp krizi, diyabet HDL değerlerini yükselten durumlardır. Özellikle 45 yaş üstü erkekler ve 55 yaş üstü kadınlarda bu düşüklük risklidir. Ayrıca sağlıksız beslenme, hareketsiz bir yaşam, fazla kilo da bu değerleri düşürmeye etkendir. HDL değerlerini yükseltmek için  herhangi bir tedavi yoktur. Sadece yaşam tarzı değişikliği yapılmalıdır. HDL değerlerini yükseltmenin yolları ise şunlardır:

  • Şekerli ve yağlı gıdalardan kaçınmak.

  • Günden en az bir kere yarım saatlik yürüyüşler.

  • Sigarayı bırakmak.

  • Stresi en aza indirgemek.

  • Hayvansal gıdaların azaltılarak sebze, baklagil ve tahıllarından oluşan beslenme şekli

  • Paketli ve hazır gıda tüketilmemesi.

DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR?

Kan testi ile ortaya çıkan HDL değerleri, cinsiyete göre farklılar göstermektedir. Sağlıklı bir insanda olması gereken değer miktarı kadınlarda 40 mg/ dL,  erkeklerde ise 50 mg/dL olmalıdır.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın