Görüş Bildir
Haberler
Trigliserid Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Trigliserid Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
19.08.2021 - 10:15

Vücudun enerji üretimi için her ne kadar trigliseridlere de ihtiyacı olsa da, kanda fazla bulunması sağlık açısında büyük bir risk taşımaktadır. Kalp krizi, inme ve bir takım kalp hastalıkları riskini artırmaktadır. Aynı zamanda trigliseridler endokrin sisteminin mekanizmasında görevlidirler. Peki, trigliserid nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlamlara gelmektedir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar..

İçeriğin Devamı Aşağıda

Trigliseridler kan da bulunan yağ türleridir. Uzun süre açlık durumlarında, fazla efor sarf edildiğinde vücutta depolanan bu yağlar enerji için kullanılır. Şeker tüketimini azaltmak, düzenli egzersiz yapmak, lifli besinler tüketmek, doymamış yağ tüketimini arttırmak kanda trigliserid seviyesini dengeler. Trigliserid ile merak edilenleri sizler için derledik...

Trigliserid Nedir?

Trigliserid Nedir?

Trigliserid, kanda bulunan bir lipiddir. Besinlerden alınan yağlar trigliserid olarak depolanır. Bu depolar abidos dokusu denilen yağ dokularında yer alır. Fiziksel aktivite sırasında, öğün aralarında, uzun süre açlıklarda ve hormon üretimi sırasında trigliserid kullanılır. Kan testlerinde kolesterol, tansiyon gib değerlere bakılırken trigliserid değerlerine de bakılır.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gellr?

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gellr?

Kan içinde trigliserid oranının fazla bulunması yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Trigliserid seviyesinin 200 mg/dL'nin üzerinde çıkması hipertrigliseridemi olarak adlandırılır. Hipertrigliseridemi, damar sertleşmesine neden olmaktadır. Damar sertleşmesi ise kalp hastalıklarına, felç, kalp krizi, pankreas enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Düzensiz beslenme, aşırı kilo, sigara ve alkol kullanımı, tip2 diyabet, aile öyküsünde yüksek trigliserid, karaciğer ve böbrek hastalıkları trigliserid seviyesini yükseltmektedir. Trigliserid değerinin düşürmek için tam tahıllı besinler, zeytinyağı, kanola yağı, avokado yağı, fındık yağı, badem, ceviz gibi kuruyemişler ve ton balığı, somon, sardalya, alabalığı, ringa, uskumru gibi deniz ürünleri ile beslenilmesi gerekilmektedir.

Kanda trigliserid seviyesinin yüksekliği baş ağrısı, halsizlik, diz ve dirseklerde nodül oluşumu ve pankreatit gibi belirtiler gösterebilir.

Kanda trigliserid seviyesinin 50 mg/dL altında olduğu durumlarda bir düşüklükten söz edilebilir. Trigliserid düşüklüğü genelde bir soruna eşlik etmez. Hipertiroididen, gıda yetmezlikleri, sindirim sistemi rahatsızlıklarından dolayı trigliserid düşüklüğüne neden olabilmektedir. Cilt kuruluğu, üşüme, uyuşukluk, saçların kırılması, kas kütlesi kaybı, bağışıklık sistemi gibi belirtiler göstermektedir.

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Kan testinde çıkan trigliserid değeri sağlık açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı bir insanda olması gereken trigliserid değeri 150 mg/dL altıdır. Sınır değerler, 150- 190 mg/dL arasıdır. Trigliserid değerleri ile HDL, LDL, total kolesterol değerlerinin ölçümünün yapılması çoğunlukla 20 yaşından sonra önerilir. 30 yaşından sonra ise her yıl kontrol yapılmalıdır. Trgiliserid seviyesinin normal değerlerde olması için yaşam alışkanlıklarını değiştirmek gerekmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın