Görüş Bildir
Haberler
Sg: Dansite (Yoğunluk) Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Sg: Dansite (Yoğunluk) Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
09.09.2021 - 07:53

Dansite değerleri, idrar tahlilinde SG olarak bilinmektedir. Bu değer ile vücutta suyun fazla ya da az bulunduğu belirlenebilir. Olması gereken değerlerin altına düşen dansite, ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Diyabet, idrar yoluyla ilgili problemler ve böbrekte gelişen hasarlar düşük dansite seviyesinden kaynaklanmaktadır. Dansite değerleri insan sağlığı açısından önemli olduğundan dolayı bu testin belli aralıklarla yapılması önerilir. Peki dansite nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelmektedir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Düşük dansite değerleri özellik böbrek yetmezliği hastalıklara sebep olabilmektedir. Böbreklerin kandaki toksinleri yeterli miktarda filtreleme görevini yapamamasında böbrek yetmezliği ortaya çıkmaktadır. Akut prerenal , akut içi, kronik prerenal, kronik intrinsik ve kronik postrenal böbrek yetmezliğinin türleridir. Akut prenal böbrek yetmezliği, böbreklerde yetersiz kan akışından kaynaklanmaktadır. Teşhis edildikten sonra kolayca tedavi edilebilir. Akut içi prerenal yetmezlik, genellikle dışardan bir hasar sonucu meydana gelir. Bu durum iç kanamaya neden olabilmektedir. Kronik prerenal, böbreklerin küçülüp işlevinin yitirilmesi durumudur. Kronik intrinsik, iç böbrek hastalığı sonucu, kronik postrenal ise uzun süreli idrara çıkılmaması durumunda oluşmaktadır. Dansite değerleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

DANSİTE ( YOĞUNLUK) NEDİR?

Dansite idrarın yoğunluğu hakkında detaylı bilgi veren değerdir. Vücutta yeterince su olup olmadığının belirlenmesinde ve şeker hastalığının tespitinde önemli rol oynar. Böbreklerin süzme kapasitesi dansite değeri ile ölçülür.

YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Dansite değerlerinin yüksekliği, kişide bulunan hastalıktan dolayı vücuttan fazla su atılması ve bununla beraber böbreklerin görevini tam olarak yerine getiremediği anlamına gelmektedir. Kişinin susuz kalması durumunda bu değerler yükselebilir. Vücudun su ihtiyacının karşılanması ile eski haline dönebilir. Şeker hastalığı, kalp ve böbrek yetmezliği, böbrekler enfeksiyon, böbrek damarlarının daralması, ishal veya kusmadan kaynaklı sıvı kaybı, iç ve dış kanamalar, ciddi derecede yanıklar, siroz hastalığı, idrarda fazla glikoz bulunması dansite değerlerini arttıran nedenlerdir. Bu durum tedavi edilmezse böbreklerde ve idrar yollarında taş oluşmaya başlar. Yüksek dansite belirtileri ise şunlardır:

  • Terleme

  • İshal

  • Kusma

  • Halsizlik

  • Aşırı su tüketimi

  • İdrarda ağır koku

  • İdrar renginde ve kıvamında bozukluk

  • İdrara çıkmada zorluk

İdrar testinde çıkan düşük dansite değerleri böbreklerin çok çalışmasından kaynaklanmaktadır. Böbrek yetmezliği ve iltihabı, Wolfram sendromu, felç, boğulma, kalp yetmezliği, üst idrar yolu, kötü huylu yüksek tansiyon dansite değerlerini düşüren durumlardır. Düşük dansite belirtileri ise şunlardır:

  • Bulantı

  • İshal

  • Kusma

  • Açık renkte idrar

  • Sık idrara çıkma

  • İdrar yolları enfeksiyonu

  • Böbrekte ağrı

Dansite düşüklüğüne kırmızı et, balık, tahıl, mürdüm eriği, yumurta iyi gelmektedir. Ayrıca yüksekliğinde ise şekerli besinlerin tüketilmemesi gerekmektedir. Asitli içecekler, içinde yoğun şeker bulunan sebze ve meyveler, alkol, badem ve yer fıstığı gibi besinlerin tüketilmesi önerilmez.

DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR?

Test sonuçlarına göre sağlıklı bireyde olması gereken değer miktarı 1002- 1020 gr/ml'dir. Hamilelik döneminde yapılan testlerde dansite değerlerinde çok az oynamalar olabilir ve normal olarak kabul edilir. Eğer değerlerde büyük oynamalar görülüyorsa tedavi edilmesi gerekilmektedir. Anne de görülen herhangi bir rahatsızlık bebekte görülebilir. Bebeklerde ise bu değer 1005/ 1035 arasında olmalıdır. Çok fazla su içen bebeklerde dansite değeri düşük çıkabilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın