Görüş Bildir
Haberler
PSA: Prostat Spesifik Antijen Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

PSA: Prostat Spesifik Antijen Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
02.09.2021 - 10:24

Sağlık açısından oldukça önemli olan PSA enziminin kanda çıkan değerleri erken dönem hastalıklar hakkında birçok bilgi verebilir. Genellikle prostat kanseri ile bağdaştırılan bu enzim, herhangi bir nedenden dolayı  yükselebilir veya düşebilir.  Her kanser gibi prostat kanseri de hiçbir belirti göstermeyebilir ve vücudun başka bölgelerine yayılabilir. Ailesinde prostat kanseri bulunan kişiler özellikle yaşları ilerledikçe PSA testi yaptırmaları gerekmektedir. Kan testi yoluyla ölçülen PSA değerleri, günün herhangi bir saati yapılabilmektedir. Peki prostat spesifik antijen nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erkeklerde bulunan bir organ olan prostat, üriner sisteminin son kısmında yer alır. Mesane ve dış idrar kanalı arasında bulunur. Kadınlarda vajinal salgı bezi olan skene bezi, prostat ile eşdeğerdir. Prostat idrar torbasından idrarı taşımakla ve ejakülasyon sırasında spermin iletilmesinde görevlidir. Özel bir protein salgılayarak spermlerin gelişmesinde rol oynar. Prostat bezinde; prostat enfeksiyonları, iyi huylu prostat bezinin büyümesi ve kanser gibi hastalıklar görülebilir. Prostat enfeksiyonları ise akut ve kronik olmak üzere iki şekildedir. Prostat sağlığının korunmasında oldukça önemli olan prostat spesifik antijen enzimi hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

PROSTAT SPESİFİK ANTİJEN NEDİR?

Erkeklerde bulunan bir organ olan prostat,  prostat spesifik antijen üretimi sağlar. Bu enzim meninin kıvamı için oldukça önemlidir. Prostatta yoğun olarak bulunan enzim, az da olsa kan dolaşımında da bulunur. Fakat prostat hücreleri herhangi bir zarar gördüğü zaman kana geçebilir.

YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

Prostat spesifik antijen enzimi eğer kana fazladan geçerse yükseklik durumu oluşur. Bazen iyi huylu görülen prostat büyümelerinde, prostat büyümeye devam ettikçe PSA değerlerinde artış olabilir. İdrar yapmada güçlük, idrarda veya spermde kan, bel ağrıları, idrar tutamama yüksek PSA değerlerinin belirtileri olabilir. Anormal derece PSA artışlarının nedenleri ise şunlardır:

  • Prostat kanseri

  • Prostat iltihabi

  • İdrar yolu ameliyatları

  • İdrar retansiyonu

  • Ejükülasyon

  • Prostat masajı

  • Prostat biyopsisi

Aynı zamanda cinsel ilişki sonrası ve uzun süreli bisiklet kullanımlarında, yaş ilerlemesinde  PSA yüksekliği görülebilmektedir. Bu enzim değerlerini düşürmek için cüce palmiye ağacından elde edilen ilaçların kullanımı önerilir. Ancak bu ilaçların kullanımı konusunda dikkatli olunmalıdır. Eğer kanser hastalığı varsa bu ilaçlar tanı konulmasını zorlaştırır. PSA düşüklüğü ise herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmez.

DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR?

PSA değerlerine koldan yapılan kan testi ile bakılır. Olması gereken değer aralıkları yaşa göre değişim gösterebilmektedir. 40- 49 yaş arası için 0- 2.5 ng/ ml olması gerekmektedir. 50 -59 yaş arası 0- 3.5 ng/ml, 60-69 yaş için 0- 4.5 ng/ml ve 70 yaş üzeri erkekler için 0- 6.5 ng/ ml olması gerekir. PSA testi 50 yaşını geçmiş erkeklerin her yıl yaptırması gereken testlerden biridir. Aynı şekilde ailesinde prostat kanseri olanların ise tedbir amaçlı 40 yaşından sonra testin yapılması önerilir. PSA testi tek başına tanı koyulmasında yeterli değildir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın