onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Grip Nasıl Geçer, Gribe Neler İyi Gelir? Grip Belirtileri Nelerdir, Grip Evde Nasıl Geçer?

Grip Nasıl Geçer, Gribe Neler İyi Gelir? Grip Belirtileri Nelerdir, Grip Evde Nasıl Geçer?

28.09.2018 - 00:23

Tarihin en soğuk mart aylarından birisi yaşanırken, havalar da birçok kişiyi hasta etmeye devam ediyor. Havaların bir ısınıp bir soğuduğu şu günler, bünyemizi yorarak hastalıklara davetiye çıkartıyor. İki gün arasında 10-15 derecelik sıcaklık farklılıkları oluyor, hazırlıksız yakalanılan yağmurlar da cabası. Viral bir hastalık olan gribin de en sık görüldüğü mevsimler sonbahar ve kış!

Peki grip olunduğunda ne yapılmalı? Grip nasıl geçer? En uygun tedavi yöntemleri neler ve nasıl uygulanmalı, nelere dikkat edilmeli? Doğru bilinen yanlışlar neler? Sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Öncelikli olarak, hastalığın ayırdına varmak önemli, grip ile soğuk algınlığı sıkça karıştırılsa da aralarında belirgin farklılıklar var.

Gripte yüksek ateş görülür, soğuk algınlığında ise yüksek vücut ısısı yoktur.

Gripte öksürme, soğuk algınlığında ise hapşırma daha çok görülür. 

Grip burun tıkanıklığına yol açmaz ancak soğuk aldığınızda burnunuzdan nefes almak imkansız hale gelebilir. 

Grip olan hastaların boğaz ağrısı ile uğraştıkları bilinirken, soğuk algınlığı durumunda boğaz ağrısı sık karşılaşılan bir bulgu değildir.

Kalan diğer belirtiler için aşağıdaki başlığa göz atabilirsiniz.

Gripten kurtulmanın en kolay yolu, hiç yakalanmamak! Bol bol C vitamini almayı ihmal etmeyin, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalanmanıza engel olacaktır!

Portakal, nar, mandalina... Tam da mevsimleri gelmişken bu lezzetli meyveler bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı olur. Vitamin haplarındansa doğal sebze ve meyvelerle beslenmek daha sağlıklı. Ayrıca sıcak ve doğal bitki çayları da  içerdikleri vitamin ve minerallerle hastalıktan önce de hastalandıktan sonra da oldukça yararlı.

Gribe yakalanmamak için yapılması gereken şeylerden biri de özellikle el temizliğine dikkat etmek. Gündelik hayatta grip virüsleri her yerde olabilir ve farkına varmadan virüslü eşyalara dokunuyor olabiliriz.

Bu metrodaki tutacak için de, kullandığınız diz üstü bilgisayar için de geçerli. Hastalık virüsle yayıldığı için her an her yere bulaşmış olabilir. Ellerimizi temiz tutarak vücuda bakteri ve virüs girişi ihtimalini oldukça azaltabiliriz.

Ayrıca birkaç kişi ile birlikte bulunulan ev, ofis, sınıf gibi ortamları sık sık havalandırarak havada dolaşan virüslerin de azalmasını sağlamalıyız.

Gribe yakalanıldığında yapılacak ilk müdahale ateşi kontrol altında tutmaya yönelik olmalı. Vücudu dinlendirmeli ve parasetamol türevi ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlara başvurmalıyız.

Doktorlar tarafından en sık yazılanlar da Nurofen, Tylolhot gibi hem bünyenin dinlenmesine yardımcı hem de ateşin düşmesini sağlayan ilaçlar. Bu ilaçlar doğrudan virüse saldıran ilaçlar değil, çünkü sağlıklı bireylerin doğrudan virüse müdahale eden ilaçlara ihtiyacı yok. Vücudun kendi sistemi virüsü elimine ediyor. Ancak 2 yaş altı, 65 yaş üstü bireylerde ve gebelerde farklı müdahaleler gerekli. Bu durumlarda acilen doktora başvurulması öneriliyor.

Gribin tedavisinde antibiyotiğin yeri yok! Son günlerde kullanımı konusunda sıkça uyarılar yapılan antibiyotik kullanmak grip için bir tedavi değil.

Gribin tedavisinde antibiyotiğin yeri yok! Son günlerde kullanımı konusunda sıkça uyarılar yapılan antibiyotik kullanmak grip için bir tedavi değil.

Grip, influenza virüsünden kaynaklanan bir hastalık ve antibiyotikler bu hastalığın tedavisinde etkisiz. Üstelik boş yere kullanılan antibiyotikler ilerde karşılaşılan enfeksiyon hastalıklarının (örneğin zatürre) tedaviye karşı daha dirençli hale gelmesine neden oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Sigarayı kesmek, egzersiz yapmak ve bol su içmek şart! Bunlar hastalık esnasında vücudun daha dinç olmasını sağlıyor ve dolaşımı hızlandırarak griple mücadeleyi destekliyor.

Toksinlerin vücuttan atılımını bol su içerek ve egzersiz yaparak kolaylaştırabilirsiniz. Solunum sistemi bu hastalıktan birebir etkilendiği için sigaraya hasta olunan dönemde kesinlikle ara verilmeli.

Burun akıntısını temizlemek çok önemli çünkü hastalığa neden olan organizmaların vücuttan atılma yollarından biri de bu.

Aynı şekilde hapşırığı tutmak da yanlış bir davranış. Tabii bu hapşırırken de sümkürürken de kağıt mendil kullanmak ve hemen çöpe atarak kurtulmak çok önemli. Çünkü dediğimiz gibi hapşırırken dışarı attığımız havada ve mukusta bakteriler ve virüsler var.

Grip aşısı çok önemli bir tedbir, özellikle bağışıklık sistemi sorunları yaşayan insanların aşı olması tavsiye edilmekte.

Dr. Batuhan Kaya'ya göre,

- Hamile kadınlar ve 6 aydan büyük bebekler.

- Önceki yıllarda şiddetli hastalık geçirmiş ve kronik rahatsızlıkları olan kişiler ya da bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler.

- Bağışıklık sistemi zayıf olan, vücudunda eksik vitamin ve mineraller bulunan kişiler.

- 65 yaş üstü kişiler.

- İnsanlarla yakın temasta bulunmayı gerektiren, garson, kasiyer, muavin, güvenlik görevlisi gibi meslek sahipleri.

Mutlaka grip aşısı olmalı.

Tabii sadece grip diyerek geçmemek lazım, her yıl binlerce insan grip ve türevleri nedeniyle hayatını kaybediyor!

Bu yüzden gribe yakalandığınızda çok şiddetliyse veya en fazla 1 hafta sürede atlatamazsanız mutluka doktorunuza başvurun!

İçeriğin hazırlanmasında yardımcı olan Dr. Batuhan Kaya'ya teşekkür ederiz.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip Belirtileri Nelerdir?

Vücuda giren influenza virüsü, yaklaşık olarak 1 ila 3 günde grip belirtilerini ortaya çıkarmaya başlar.

Boğazda yanma ve ağrı ile başlayan hastalık, yüksek ateş, kuru öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklığı, halsizlik, kas ve eklem ağrısı olarak kendini göstermeye başlar.

Gripte, nadiren de olsa ishal ve kusma gibi belirtiler de gözükebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Grip Kaç Günde Geçer?

Grip Kaç Günde Geçer?

Gribi en kolay atlatma yolu kuşkusuz doktorunuzun verdiği antiviral içerikli ilaçları içmekten geçiyor.

Gribi atlatmanın en önemli yollarından birisi de dinlenmek ve bol sıvı tüketmektir.

Eğer grip belirtileri gösteriyorsanız, bir gün boyunca yataktan çıkmayıp, bol sıvı ve takviyeler almanız durumunda grip en kısa sürede geçecektir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/video-white Video
category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/test-white Test

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
DMP tracking codeDMP tracking codeDMP tracking code
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
67
12
8
6
6
2
2
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Utku Kaya

Tıp ticaret olmaktan çıkabilseydi eğer şimdiye ne grip kalırdı ne de nezle. Yılda insanlar grip ya da nezle tedavisi için ilaç, muayene vs için iyi paralar h... Devamını Gör

Gülünadıyok

Günlük bitki çayı tüketimide işe yarıyor mesela Hibiskus tavsıye ederim

Fatih Öztürk

benim grip sinüzitle beraber geliyor. grip geçiyor 3'güne burnum 10 gün dolu amk sinir oluyorum