Hangi Kıskançlık Türüne Sahipsin?
Kıskançlığın boyutları vardır. Büyüdükçe tehlikeli bir hal alan kıskançlığının boyutu ne? Senin kıskançlığının türünü söylüyoruz!
Eğer hazırsan;
Haydiii!
1. Önce cinsiyetini seçer misin?
2. Yaşını da seçer misin?
3. Şimdiye kadar sevgililerinden ayrılma nedenin neydi?
4. Peki sevgilin "Arkadaşlarımla buluşacağım." dedi ama hangi arkadaşlarıyla buluşacağını söylemedi. Problem yapar mısın?
5. Sevgilinin çok yakın karşı cinsten arkadaşı olması seni rahatsız eder mi?
6. En yakın arkadaşının, en yakın arkadaşı sen olmadığını öğrenirsen ne yaparsın?
7. Sen sevgiline günlük hayatında yaptığın her şeyi haber veriyor musun?
8. Peki sen sevgilinin veya arkadaşının telefonunu/sosyal medya hesaplarını karıştırır mısın?
9. Sevgilinin, arkadaşlarıyla tatil planı yapmasını nasıl karşılarsın?
10. Son olarak kendini çevrendeki kişilerin yanında güvende hissediyor musun?
Basit kıskançlık...
Sen basit kıskançlığa sahipsin. Herkeste olması gereken kadar kıskanç birisin. Hayatındaki kişileri kısıtlanmak istemeyen ve aynı şekilde kısıtlanmak da istemeyen birisin. İnsanların hayatlarına fazla karışmaz ve nasıl isterlerse öyle yapmaları gerektiği konusunda serbest bırakırsın. Herkesin kendine göre yaşam biçimleri, fikirleri ve istekleri var. Bu fikirler doğrultusunda insanların ilerlemesi seni rahatsız etmez. Eğer bir davranıştan bir sözden rahatsızlık duyarsan bunu gayet mantıksal bir yaklaşımla karşındaki kişiye söyler ve ortak bir çözüm bulmaya çalışırsınız. Sen kıskanınca gözü dönen biri değil daha çok ortak yolu bulmaya çalışan birisin. Hayatında olan kişileri bir şeyleri zorlamak istemezsin. Herkesin bazı ilişkilerin bilincinde hareket etmesi gerektiğini düşünüyorsun. Eğer iki kişi bir hayatı paylaşacaksa bu hayatında getirileri olmak zorunda. Sen bunun farkında olduğun gibi karşındaki kişinin de farkında olması senin için önemli. Bu bilinç sayesinde insanların hayatında problemler azalır ve kıskançlık kaynaklı tartışmalarda son bulur. Sen kıskansan da bunu belli etmekten yana olmayan ve kıskançlığını çok fazla göstermeyen birisin.
Sahiplenici kıskançlık...
Sen sahiplenici kıskançlığa sahip birisin. Sevdiğin kişileri korumaya yönelik hareket ediyorsun. Hayatında olan herkes senin için fazla önemli. Bazı durumlarda senden bile daha önemli hissettiğin kişiler için çabaladığını hissediyorsun. Hayatındaki kişileri kaybetme korkusu senin bazen yanlış yapmana bazen ise duygularını kontrol edememene neden olabiliyor. Fevri çıkışlarının nedeni sevdiklerini kaybetmemek olurken aslında bu davranışların nedeniyle onları kaybettiğinin çoğu zaman farkına varmıyorsun. İlişkilerinde en başında her şey güzel giderken birinin senden uzaklaşma hissi seni korkutuyor. Böyle durumlarda karşındaki kişi ne isterse onu yapmaya çalışıyorsun. Yani onu hayatında tutmaya çalışırken kendinden çok fazla taviz veriyorsun. Kıskançlığını bir yere kadar kontrol edebilsen de bir yerden sonra karşındaki kişileri kırmaya başlıyorsun. Sahiplenmek, korumak güzel duygular olsa da fazla olan her duygu hem sana hem de hayatındaki kişilere zararlı. Güvenmediğin ve her an gidecekmiş gibi hissettiğin ilişkilerin içinde bulunmak senin bu kıskançlığını daha fazla ortaya çıkartıyor.
Bağımlı kıskançlık...
Sen bağımlı kıskançlık türüne sahipsin. Hayatına giren herkesi çok fazla önemsiyor ve kendi hayatında da önemli yerlere koyuyorsun. Gün geçtikçe insanlara alışman kolaylaşıyor, ayrılman ise zorlaşıyor. Kolay bağ kurabilen yapın sayesinde hayatındaki herkesle özel bir iletişimin var. Sevgini göstermeyi ve dile getirmeyi seviyorsun. İnsanlara bir şeyler hissettirirken aynı şekilde sen de bir şeyler hissetmek istiyorsun. Senin kıskançlığın biraz fazla boyutta. Bağımlı kıskançlık insanların hayatından çıkma ihtimalinde, senden uzaklaşma ihtimalinde veya sadece birkaç saat haber alamama ihtimalinde ortaya daha fazla çıkıyor. Senin istediğin şey hayatında olan kişiden sürekli haber almak ve aslında gösterdiğin değerin ve ilginin karşılığını bulmak. Bu ilginin karşılığını bulamadığın an ise kıskançlığın kendini gösteriyor. Belki ağlayarak, belki kavga ederek belki de içindekileri düşünmeden karşı tarafa ileterek... Bir şekilde kendini gösteren kıskançlığın aslında en çok sana zarar veriyor. Seni anlamakta güçlük çeken ve aynı şekilde sana yaklaşmayan kişileri hayatına almak, bir varken bir yok olan insanlarla birlikte olmak senin kıskançlık dozunu arttırıyor.
Obsesyonel kıskançlık...
Sen obsesyonel kıskançlık türüne sahipsin. Hayatında olan kişileri kısıtlamaya ve belki de sadece sana ait olduklarını hissettirmeye ihtiyaç duyuyorsun. Bu özelliğini ilişkinin başında değil bir süre sonra ortaya çıkartıyorsun. Sen kendini daha rahat biri olarak görsen de sevince ve aşık olunca bambaşka bir kişiliğinle karşılaşabiliriz. Kafanda kurduğun şeylere inanmak veya sürekli şüphe duymak ilişkilerinin bitişine neden olabiliyor. Bunun temelinde güven eksikliği yatıyor. Sen tam anlamıyla kimseye güvenemediğin için kıskançlığın daha da ortaya çıkıyor. Bu kıskançlığını hareketlerinle gösteriyor ama tartışmalardan da uzak duruyorsun Yani hayatındaki kişiyi kısıtlayıcı hareketlerde bulunsan da bunu kavga ederek veya tartışma yaratarak çözmüyorsun. Hayatına gerçekten güvendiğin ve sevdiğin kişileri dahil edersen bu kıskançlığının azaldığını da görmüş olacaksın. Yanlış kişilerle başladığın her yol seni bambaşka birine çevirmiş. Senin kıskançlığının sebebi önceki ilişkilerinde yaşadığın problemler. Doğru ilişkiler kurduğunda ve güven veren kişilerle olduğunda kıskançlığın yerini başka duyguların aldığını fark edeceksin.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Bağımlı kıskançlık...
Sahiplenici kıskançlık...
Obsesyonel kıskançlık...