onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Hamilelikte 26. Hafta: Bebeğinizin Ciğerleri Gelişiyor!

Hamilelikte 26. Hafta: Bebeğinizin Ciğerleri Gelişiyor!

Kaan Aykut
24.07.2018 - 18:57

Hamileliğin 26. haftasında bebeğinizin boyu aşağı yukarı 35-36 cm iken,  800 gram civarında bir kiloya ulaşmıştır. Burun delikleri açılmaya başlayan bebeğiniz gelişen kaslarını ve akciğerlerini kullanarak nefes alma egzersizleri yapmaya başlar. Fakat bu nefes alışlarını sizin gibi hava alıp vererek yapmaz, rahmin içindeki amniyotik sıvıyı alıp verir. Oluşumu tamamlanan gözleri ile göz kapakları ayrılmaya ve gözlerini açabilmeye başlar. Gebeliğin 26. haftasında bebeğinizin işitme ve görme yeteneklerinin gelişimi açısından önemli bir haftadır. İşitme yapısı tamamen oluşur ve dış seslere karşı günden güne daha duyarlı hale gelir. Akciğerlerindeki hava kesecikleri olarak bilinen alveoller, hamileliğin 26. haftasında oluşmaya başlar. Ayrıca alveollerin içini doldurmakta görevli olan sürfaktan maddesi de oluşmaya başlamıştır. Bu hafta içinde beyin fonksiyonları tamamlanmış olup, saçları, kirpikleri, kaşları ve tırnakları uzamaya devam eder. El ve ayak izleri de oluşumunu tamamlamaya başlayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Gebelikte 26. haftada ani kasılmalar yaşayabilirsiniz. Bu kasılmalar rahmin günden güne büyümesi ile ilgilidir ve tamamen normal bir durumdur.

Gebelikte 26. haftada ani kasılmalar yaşayabilirsiniz. Bu kasılmalar rahmin günden güne büyümesi ile ilgilidir ve tamamen normal bir durumdur.

Fakat erken doğum ihtimaline karşı doktor kontrollerini ihmal etmeyin. Gittikçe büyüyen bebeğinizin ağırlığı nedeniyle omurlarınızda gerçekleşen baskı sebebiyle omurlarınızda zorlanmalar meydana gelebilir. Daha dik durarak bu sıkıntıyı azaltabilecek olsanız da artık topuklu ayakkabılardan bir süreliğine uzaklaşmalısınız. Gebelik boyunca değişiklik gösteren hormonlarınızdan dolayı eklem ve bağlarınızda çözülmeler meydana gelebilir. Bu da bel ağrılarına neden olacaktır. Bunu önlemek için ani ve sert hareketler yapmamanız gerekir.

Kan hacminiz artış göstermeye devam edecek.

Kan hacminiz artış göstermeye devam edecek.

35.haftaya kadar devam etmesi beklenen bu durum sonucunda akşamları bileklerinizde ve parmaklarınızda şişkinlik yaşayabilirsiniz. Kabızlık sorunu yaşamaya devam edebilirsiniz ve tansiyonunuz yükselebilir. Tansiyonunuzu düzenli şekilde kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Doktorunuza danışarak kendinize günlük bir tansiyon çizelgesi de oluşturabilirsiniz. Böylece takip etmek sizin için daha kolay olacaktır. Ayrıca bu sıralar kolesterolünüze de dikkat edin. Yüksek kolesterol, kalp sağlığı açısından fazlasıyla tehlikeli bir sağlık problemidir. Bebeğinizin organlarının ve sinir sisteminin iyi şekilde gelişmesi için kolesterol ihtiyacı yüksek olacaktır. Bundan olayı gebelik döneminde kolesterol üretiminiz normalde olduğundan iki kat daha fazladır. Bu nedenle beslenme düzeninizde kolesterolden uzak durmanız tavsiye edilir.

Erken doğum riski yaşayıp yaşamadığınızı nasıl anlarsınız?

Erken doğum riski yaşayıp yaşamadığınızı nasıl anlarsınız?

Hamileliğin 24. haftası ile 37. haftası arasında doğumun gerçekleşmesine erken doğum denir. Rahminizin sebepsiz yere açılması ve gereksinim dışı nedenlerle suyunuzun gelmesi erken doğumun işaretidir. Bundan dolayı bu haftalar oldukça önemlidir. Genital enfeksiyon, plasentada sorunlar veya rahim boyu yetmezliği erken doğum sebebi olabilir.

Erken doğum belirtileri: Vajinal akıntının çoğalması, vajinal akıntıda değişiklik, ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar. Belirtilerden biriyle karşılaşırsanız bunu hemen doktorunuzla paylaşmalısınız.

Eğer hamileliğinizden önce de aktif bir spor yaşantınız varsa, önceden yaptığınız egzersizlerin çoğunu yapmaya devam edebilirsiniz. Ama yine de doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Eğer hamileliğinizden önce de aktif bir spor yaşantınız varsa, önceden yaptığınız egzersizlerin çoğunu yapmaya devam edebilirsiniz. Ama yine de doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Ancak unutmayın ki hamilelikte dolaşım sisteminiz önemli değişiklikler geçirir. Bu nedenle hangi egzersizleri yapıp yapmayacağınızı iyi bilmelisiniz. Ayrıca sağlıklı bir şekilde ilerleyen hamilelikte cinselliğin yasaklanması gibi bir durum söz konusu değildir. Hamilelik döneminiz boyunca isteğinizde azalma veya artış yaşanabilir. Bu durum oldukça normaldir. Önemli olan doktorunuzun önerilerine uymanız ve kendinizde ortaya çıkan değişikliklere karşı duyarlı olmanızdır.

Siz de deneyimlerinizi ve önerilerinizi bizimle paylaşın!

Hamilelikte 25. hafta için tıklayın.

Hamilelikte 27. hafta için tıklayın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın