Görüş Bildir
Haberler
Hamilelikte 25. Hafta: Bebeğinizin Ağzındaki Sinirler Gelişiyor

Hamilelikte 25. Hafta: Bebeğinizin Ağzındaki Sinirler Gelişiyor

Kıbırcık
23.07.2018 - 16:30

Hamilelikte 25. haftada bebeğinizin boyu aşağı yukarı 33-34.6 cm iken, 730-750 gram civarında bir kiloya ulaşmıştır. Bebeğinizin omuriliğinde bulunan sinir sisteminin gelişmesi tamamlanmıştır. Gebeliğin 25. haftasından sonra akciğerlerinde bulunan kan damarları gelişmeye başlar ve bebeğinizin kulakları işlevini gerçekleştirmeye başlar. Ayrıca bebeğiniz dış ortamdan gelen yüksek  seslere karşı bir tepki oluşturabilir. Bu haftalarda saçları uzamaya devam edecektir. Besin ihtiyacını karşılayan göbek bağı da kalınlaşır ve vücudu yağ tutmaya başlar. Ayrıca bebeğiniz bu haftalarda ellerini sıkabilme ve ayaklarını uzatabilme yeteneği de edinmiştir. 25. haftada ağzının çevresinde sinirler gelişmeye başlar.

Bebeğinizin hareketlerini hissetmek istiyorsunuz. Fakat o bu aralar yeni açılan burun delikleriyle ilgilenmekle meşgul.

Bebeğinizin hareketlerini hissetmek istiyorsunuz. Fakat o bu aralar  yeni açılan burun delikleriyle ilgilenmekle meşgul.

Doğumun ertesinde bebeğinizin nefes alıp vermesini sağlayacak olan yapı ile bebeğinizin akciğerleri doğuma hazırlık evresine girdi bile. Gelişimini sürdüren süt dişleri ile birlikte cildi de daha düz bir hale gelmiştir. Yağ dokuları gelişirken, saçları da uzamaya devam etmektedir. 25. haftada bebeğiniz büyük olasılıkla daha dik şekilde duruyor ve rahat edebileceği yöne doğru harekete geçiyor.

Gebeliğin 25. haftasında bebeğinizin saçları uzamaya başladığından dolayı bunun etkisi ile sizin saçlarınız da daha dolgun gözüküyor ve saçlarınızın dökülmesi son buluyor.

Gebeliğin 25. haftasında bebeğinizin saçları uzamaya başladığından dolayı bunun etkisi ile sizin saçlarınız da daha dolgun gözüküyor ve saçlarınızın dökülmesi son buluyor.

Ancak hormonlarınızından kaynaklı olarak vücudunuzdaki tüylenme seviyesi artmaya ve tüyler daha gür çıkmaya başlıyor. Fakat doğum ertesinde saçlarınız dökülebilir. Karnınızdaki büyüme arttığından dolayı yorgunluk belirtileri de aynı oranda artış gösterebilir. Bu yüzden bacaklarınızda ve bel bölgenizde ağrılar

hissedebilirsiniz. Bu ağrıların yanı sıra bazı kadınların el ve parmaklarında  ağrı ve kasılmalar gözlendiği de belirtiliyor. Ayrıca bu dönemlerde vajinal akıntılarınız devam edecektir. Fakat akıntılarınız renkli, kokulu ve kaşıntılı ise hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Diş eti kanamaları ve diş ağrısı da yaşamaya devam edebilirsiniz. Diş etiniz kanıyor diye diş fırçalamayı bırakmak gibi bir hataya düşmeyin. Unutmayın hamilelik döneminde diş sağlığını korumak çok önemlidir.

Bu haftalarda açlık hissiniz bir türlü dinmiyor olabilir.

Bu haftalarda açlık hissiniz bir türlü dinmiyor olabilir.

Bu durumun normal olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sonuçta sizinle birlikte beslenen bir canlıyla yaşıyorsunuz. Bebeğinizin büyümesi iyi beslenebilmesine bağlıdır. Fakat bu durum faydasız yiyecekler yiyeceğiniz anlamına gelmez. Rahminizdeki kaslar düzenli bir kasılma halindedir. Kasılmalar size ağrı gibi gelebilir. Hafif masaj veya ılık bir duş yapmak ağrılarınızı giderebilir. Hamilelikte 25. hafta ile birlikte vücudunuzda kaşınmalar olabilir. Vücudunuzda benek veya alerjiye benzer bir iz olmadığı takdirde kaşınma ihtiyacı duyabilirsiniz. Fakat bu durum birkaç hafta içinde düzelecektir.

Gebeliğin 25. haftası ve sonraki birkaç hafta pastorize edilmemiş peynir, pişmemiş et, lahana salatası ve hamura sarılı etleri tüketmemelisiniz.

Gebeliğin 25. haftası ve sonraki birkaç hafta pastorize edilmemiş peynir, pişmemiş et, lahana salatası ve hamura sarılı etleri tüketmemelisiniz.

Pişmemiş veya az pişmiş yumurtadaki bakteriler hem sizin hem de bebeğiniz için tehlikelidir. İyi pişmiş yumurta tüketmeye dikkat edin. Doktorunuz herhangi bir engel görmüyorsa, sevdiğiniz insanlarla birlikte güzel bir geziye çıkabilirsiniz. Yeni yerler keşfetmek, yürüyüş yapmak ve yeni insanlarla tanışmak size iyi gelecektir. Ayrıca hamilelikte yaşanılan mutlu ve düzenli bir cinsel ilişki gerginliklerin giderilmesinde yardımcı olur. Cinsel ilişki fiziksel olayları artırdığından anne adayının kilo almasını biraz da olsa engelleyebilir. Ayrıca kullanılan kasların güçlenmesi de normal doğumun daha kolay olmasını sağlayabilir.

Siz de deneyimlerinizi ve yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Hamilelikte 24. hafta için tıklayın.

Hamilelikte 26. hafta için tıklayın.