onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Halifelik Hangi Padişah Döneminde Osmanlı'ya Geçmiştir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Halifelik Hangi Padişah Döneminde Osmanlı'ya Geçmiştir?

Elif Ateş
22.09.2021 - 08:00

Halifelik, Muhammed Peygamber'in ölümünden sonra, onun dinsel ve siyasi görevlerini yürütmek üzere Arabistan'da başlatılan yönetim türüdür. Halifenin İslam'da hangi koşullara göre seçileceği kesin olarak bilinememektedir. Ancak ilk dört halifenin, peygamberin çevresindeki inanmış insanlardan seçilip biat aldığı görülmektedir. Sonradan gelen halifeler ise babadan oğula veraset yoluyla görevlendirilmiştir. İlk başlarda bu makam siyasi bir yönetim iktidarı olarak başlamış daha sonra ise manevi bir otoriteye dönüşmüştür. Halife, dünyadaki tüm Sünnileri temsil etmektedir. Peki, halifelik hangi padişah döneminde Osmanlı'ya geçmiştir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Hz. Muhameddin'in ölümünden sonra İslam dünyasında kabileler arası savaşlar, mücadeleler başladı. Bu kabilelerin arasındaki kaos, Arabistan'ın gelişmesini engellemekteydi. Bunun çözümü olarak da peygamberden sonra biri seçildi ve kabine düzenin tekrar geri gelmesi engelledi. İlk halife olan Ebu Bekir, İslam dünyasının aralarındaki güvensizliği çözüp, bu toplumu diğer Hristiyan Devletleri'ne karşı birleştirdi. İkinci halife olan Ömer ve üçüncü halife Osman ise Arap dünyasının bölünmesinin önüne geçerek fetihlerine devam etti. Sonraki halife olan Ali döneminde kabile çatışmaları arttı. Emeviler ve Ali taraftarları arasındaki saldırılar çoğalınca savaş başladı. Bu halifenin de öldürülmesiyle hilafet Emevîlere, daha sonra da Abbasilere geçti. Halifeliğin Osmanlı dönemine geçişi hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

HALİFELİK HANGİ PADİŞAH DÖNEMİNDE OSMANLI'YA GEÇMİŞTİR?

Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim, Memlûk Sultanlığı'na karşı Suriye ve Mısır seferine çıktı.Kansu Gavri komutasındaki Memlûk ordusu, Osmanlı Devleti ile girdiği Mercidabık Muharebesi'ni kaybetti. Yavuz Sultan Selim ise bu zaferle Şam, Humus, Halep, Hama gibi yerleri ele geçirdi. Osmanlı ordusu Han Yunus Muharebesi'ni de yendikten sonra, Kudüs'ü teslim aldı ve Gazze'ye doğru yöneldi. Gazze'de Memlûk direnişinin kırılması sonucu, yeni hedef Kahire olarak belirlendi.

I. Selim, Memlûk Sultan'ı Tomanbay'a  Osmanlı hakimiyetini kabul etmesi ve Mısır'ı bırakması için elçiler gönderdi. Ancak Tomanbay bu barış teklifini kabul etmedi ve elçileri öldürdü. Osmanlı ordusu 1517 yılında Birketülhac mevkiine ulaştı. Tomanbay ise Osmanlı ordusunun Memlûk sınırına ulaştığını öğrenince, 20.000 askerle Kahire yakınlarındaki Âdiliye mevkiinde savunma hattı oluşturdu. Memlûk ordusu birçok top getirdi, bazı ağır topları da kumun altına gizledi. Bu ordunun amacı Osmanlı'ya sürpriz bir saldırı düzenlenmekti. Ancak Yavuz Sultan Selim casuslarından bu planı öğrendi.

Osmanlı ordusu Sina Çölü'nü geçerek,  Ridaniye'de Memlûk ordusu ile karşılaştı. I. Selim, Memlûk Devleti'nin planını bozarak El- Mukaddam Dağı'nın etrafından dolaştı ve güneyden saldırdı. Bunun üzerine kumun altına gizlenen toplar etkisiz hale getirildi. Memlûk Sultanı Tomanbay, Venedikliler'den aldığı yardımlarla çok büyük savaş hazırlığı düzenlemişti. Fakat yenileceğini anlayınca bir birlik kurarak, Osmanlı komuta merkezine saldırdı. Bu saldırıda Yavuz Sultan Selim'in veziriazamı olan Sinan Paşa, padişah sanılarak öldürüldü. Memlûk ordusu yenilmeye başlayınca, Osmanlı Devleti'nin Kahire'ye geçişine izin verildi. Tomanbay az kalan ordusu ve halkı ile Kahire'de direniş başlattı. Kahire'de gerçekleşen mücadele sonucunda Tomanbay yenildiğini anlayınca kaçtı. Osmanlı'nın zaferi ile Mısır'da ve kutsal topraklarda hakimiyet sağlandı. Böylece halifelik Abbasi soyundan, Osmanlı soyuna geçti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın