Görüş Bildir
Haberler
Güneş Sistemi'nin En Büyük Gezegeni Hangisidir?

Güneş Sistemi'nin En Büyük Gezegeni Hangisidir?

Elif Ateş
30.09.2021 - 10:22

Güneş ve çekim etkisi altında kalan sekiz gezegen ve bilinen 158 uydu, beş cüce gezegen ve onlara ait sekiz uydu ile milyonlarca kök cisimlerinin meydana getirdiği sisteme, Güneş Sistemi denilmektedir. Bu sistem Samanyolu Galaksisinde bulunur. Güneş Sistemi'nde yer alan küçük cisimler ise Kuiper kuşağı cisimleri, asteroitler, kuyrukluyıldızlar, göktaşları ve gezegenler arası toz bulutlarını içerir. Güneş Sistemi'nde bulunan gezegenler Venüs, Merkür, Jüpiter, Uranüs, Dünya, Neptün ve Mars'tır. Her birinin çevresinde ise toz bulutlarından oluşan halkaları bulunur. Dünya dışındaki diğer gezegenler isimlerini Roma ve Yunan mitolojisinin tanrılarından almaktadır. Peki, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni hangisidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İç Güneş Sistemi, dört gezegenin ve asteroit kuşağının bulunduğu bölgeye verilen isimdir. Önceleri bu bu bölgeye iç uzay denilmekteydi. Bu bölgedeki gezegenler ise Mars, Dünya, Merkür ve Venüs'tür. Bunlar Güneş'e oldukça yakınlardır. Yapılarında mineral grubu silikatlar ve metaller bulunmaktadır. Güneş Sistemi'nin orta bölgesinde bulunan gaz devleri ve bunların uydularının bulunduğu yere ise Dış Güneş Sistemi adı verilmektedir. Bu bölgedeki gök cisimleri su, metan ve amonyak bir yapıya sahiptir. Dış sistemde bulunan gezegenler ise Jüpiter, Uranüs, Satürn ve Neptün'dür. Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Güneş Sistemi'nin En Büyük Gezegeni Hangisidir?

Güneş Sistemi'nin En Büyük Gezegeni Hangisidir?

Güneş Sistemi'nin hem kütle olarak hem de çap olarak en büyük gezegeni Jüpiter'dir. Güneş'ten uzak olan beşinci gezegendir. Düşük yoğunluğu, gezegenin akışkan bir yapısı bulunması ve kendi çevresindeki dönüş hızından dolayı ekvatordan geniş, kutuplardan basık elips şeklindedir.

Gezegenlerin yapısında bulunan elementlerin oranlarına göre iki alt grup oluşturur. Neptün ve Uranüs'ün buz ve kaya oranı daha yüksek olduğundan Uranüs benzeri gezegenler grubundadır. Jüpiter ve Satürn ise, Jüpiter benzeri gezegenler grubu içerisindedir. Jüpiter'in kütlesinin büyük bir kısmı hidrojen ve helyumdan oluşur. Hidrojen ve helyumun kütle oranı ise 75 ila 25 civarındadır. 

Bir gaz devi olan Jüpiter, belirli bir yüzeye sahip değildir. Gezegenden en dış tabakası olan atmosfere doğru kesintisiz yumuşak bir geçiş söz konusudur. Ayrıca atmosfer tabakası oldukça kalın ve karışıktır. Atmosferin çoğunluğunda hidrojen az da olsa helyum bulunur. Jüpiter'e uzaktan bakıldığı zaman yüzeyinin ekvatora yakın yerinde, koyu ve açık renkli bulutlar kuşağı yer aldığı görülür. Atmosferin en üst katmanında bulunan bulutlar, kristal halindeki amonyak ve su parçacıklardan meydana gelmiştir. Derinlere inildikçe yoğuşma sıcaklıklarına göre farklı bileşiklerin meydana getirdiği bulutlar tabakalar halinde devam eder. 

Jüpiter'in halkaları çeşitli boylardadır. Toz kadar mikroskobik boyutlardan, yüzlerce metre büyüklüğe kadar değişen birçok sayıdaki parçacığın bir araya gelmesi ile oluşur. Parçacıkların hareketleri birbirinden bağımsızdır. Her biri gezegenin etrafında kendine ait bir yörünge izler. Jüpiter'in 79 tane doğal uydusu bulunmaktadır. Bu uyduları ise ilk keşfeden Galileo Galilei'dir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın