Görüş Bildir
Haberler
Gözü Şampiyonlukta Olan Alper Biçen'le Oyun Yayıncılığı ve e-Spor Hakkında Konuştuk!

Gözü Şampiyonlukta Olan Alper Biçen'le Oyun Yayıncılığı ve e-Spor Hakkında Konuştuk!

12.10.2017 - 16:09

NBA oyununda çıkan modla Youtube'da başlayıp, Multiplayer kanalının yapmış olduğu 'YAYINAÇIK' yarışmasıyla Twitch'de yükselişe geçen yayıncılık kariyerinin yanı sıra, e-spor dünyasında ülkemizi başarıyla temsil eden Alper Biçen ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Alper'in Youtube kanalı şu an 100.000 aboneye ulaşmak üzere. Twitch'de ise yaklaşık 45.000 takipçisi var. Yayıncılığın yanı sıra, NBA oyunlarıyla gelen 4 uluslararası şampiyonluğun da sahibi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yayıncılığa ne zaman ve nasıl başladın?

2013 yılında NBA 2K14 oyununa smaç ve üç sayı yarışmaları ilk defa eklenmişti. Bu modu insanlara göstermek istedim çünkü pek oynayan ve bilen yoktu. O dönemlerde çevirmenlik ve yazarlık yaptığım sitede falan paylaştım bu videoyu. 100 kişi anca izliyordu kanalımı. Katıldığım online turnuvalarda başarılı olunca 'Abi sen Türk değil misin? Nasıl başarılı olabiliyorsun?' gibi sorular gelmeye başladı. Twitch canlı yayınlarından da haberim yoktu aslında. İzleyicilerim öğretti canlı yayın yapmayı.

2. Hangi turnuvalara katıldın?

2. Hangi turnuvalara katıldın?

NBA 2K11 oyununda, Virgin Radyo'nun düzenlediği turnuvalara katılıyorduk. Aldığımız şampiyonluğun tek getirisi ise tebrik oluyordu. 2K15'de My Team turnuvası vardı. Herkes 100 maç yapıyor, en iyi performans gösteren kişi şampiyon oluyordu. O turnuvada 100 maçın tamamını kazanarak şampiyonluk elde ettim. Bunlar içinde en yeni ve kanıtlı olanı, ESL'in geçen sene düzenlediği, 203 kişinin katıldığı Avrupa genelinde yapılan turnuvada 1. oldum.

3. Geçen sene Amerika'da yapılan turnuvaya gidilememesinin sebebi neydi?

Geçen yıl Dünya sıralamasında 1. olduğumuz halde, 'Amerika dışından kimseyi finallere almıyoruz.' gibi saçma bir açıklama yaptılar.

4. Bu sene olacak turnuvadan biraz bahseder misin?

4. Bu sene olacak turnuvadan biraz bahseder misin?

Bu sene finaller California'da düzenlenecek. Artık nerede yaşadığına bakmadan, finallere katılabiliyorsun. Biz de takım olarak davet aldık bu turnuvaya. Şubat ve Mayıs aylarında yapılacak maçlar. Biz de Dünya'nın en iyi 20 takımının içerisindeyiz. Kendimize güvenimiz tam.

5. Takımınızda kimler var?

5. Takımınızda kimler var?

Takımımızın adı 'Turkish Kings'. Atatürk imzalı formalarımız ve Ay Yıldızlı logomuzla ülkemizi temsil edeceğiz. 2 yedek oyuncumuzla birlikte 7 kişilik bir takımımız var. Ben oyun kurucu olarak oynuyorum. Şutör pozisyonunda Ali Poturoğlu var. Pes 2015 oyununda Türkiye şampiyonluğu da var onun. Kısa forvetimiz İhsan Özağır. Uzun forvette Mete Abuhan ve Pivotumuz da Çağatay Fırat oynuyor. Hakan ve Burak da yedek oyuncularımız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Oynadığın ilk bilgisayar oyunu hangisiydi?

İnternet kafede, GTA Vice City oynamıştım. İlk oynadığım oyun oydu. FIFA 2005 ve Counter Strike 1.6 oynuyordum. Yarı profesyonel olarak Counter Strike geçmişim de var. FIFA 2005'te hala iddialıyımdır. Henry ile frikik kaçırmam mesela.

7. NBA dışında en sevdiğin oyun nedir?

Çok fazla oyun kültürüm yok benim ya. Bu sıralar Playerunknown's Battlegrounds oynamaktan çok keyif alıyorum.

8. Oyun yayıncılığı yapmasaydın ne iş yapardın?

Her zaman hayalim spikerlik yapmaktı. Ama hiç basketbolla ilgilenmiyor olsaydım büyük ihtimalle memur olurdum. Memurluğu düşünüyordum önceden de.

9. Bundan 5 yıl sonra nerede olmayı hedefliyorsun?

5 yıl sonra Lonzo Ball ve Brandon Ingram'ın MVP (En Değerli Oyuncu) yarışında olduğu bir sezonu televizyonda sunmak istiyorum.

10. Oyun oynamak dışında günlük hayatınız nasıl?

Eski profesyonel basketbol oyuncusuyum. Sporla ve basketbolla alakam oradan geliyor aslında. Şu sıralar da vücut geliştirme ve tiyatroyla ilgileniyorum. Turnuvaya hazırlandığımız için aslında pek de vaktim olmuyor başka şeyler için. Günde yaklaşık 10 saat kadar antrenman yapıyoruz

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Bir yayıncıda olması gereken özellikler sence neler?

Klasik bir cevap olacak ama bence samimiyet en önemlisi. Samimi olduğun zaman insanlar seni benimsiyorlar ve bu başarının anahtarı oluyor. Ben de bir yayın izlerken bu adam benden diyebileceğim birini izlemeyi tercih ediyorum. Bir de iyi niyet. İzleyiciye kötü örnek olmamak önemli.

12. Oyun yayıncılığına başlamak isteyenler için bir tavsiyen var mı?

12. Oyun yayıncılığına başlamak isteyenler için bir tavsiyen var mı?

Ben Multiplayer'ın düzenlediği 'YAYINAÇIK' yarışmasında Türkiye'nin en iyi yayıncısı seçilmiştim. Onu belirtelim de sonra 'Sen kimsin de bize tavsiye vereceksin.' demesinler. En başta çok yukarılardan başlamayı beklemesinler. Çok iyi ekipmanlar ve çok iyi bir internetle başlamayı da düşünmesinler. Yayıncılığa başlar başlamaz bağış linki açanlar oluyor. Bu işi para için yapmamak gerekiyor. Para için yapıldığı zaman işin kalitesi düşüyor. İlk başladığım zamanlarda çok düşük kalitelerde 8-10 saat yayın yapıyordum ve bağış linki de yoktu. Sadece sevdiğim için yapıyordum. Ortalama 20 kişi izliyordu. Yayıncılık yapmak için sistem toplamak yerine, ellerinde bulunan sistemle başlasınlar. Bu işi yapıp yapamayacaklarını, iyi ve kötü yanlarını görsünler. Kendi ayaklarının üzerinde durarak başardıkları zaman daha kalıcı olurlar. Zor ama daha kıymetli oluyor. Bir şeyleri başardığını hissediyorsun.

13. Twitch izleyici kitlesi ile Youtube izleyici kitlesi arasındaki farklılıklar neler?

Hiç kendimizi kandırmayalım. Youtube izleyici kitlesinin yaş ortalaması biraz daha düşük. Bunun sebebi de ailesinin telefon veya tableti çocuğun eline bırakıp ilgilenmemesi. 8-9 yaşında bir çocuk Youtube'a basketbol yazdığı zaman benim videolarım çıkıyor karşısına. Çocuk olduğu için saçma sapan şeyler yazabiliyor. Ama Twitch'de hem canlı olduğu için, hem de moderatörler olduğu için saçmalayanlar hemen banlanabiliyor. Sorduğu bir soruya da anında cevap aldığı için Twitch izleyicisi halden anlayabiliyor. Benim Youtube izleyici kitlemin yaş ortalaması biraz daha yüksek olduğu için çok fazla sorun olmuyor.

14. Canlı yayında başına gelen en garip olay nedir?

15. Tam zamanlı yayıncı olmanın başka bir işte çalışmaktan farkları, artı ve eksileri neler?

En büyük artısı kendi işinin patronu olman. İzleyicilerine karşı bir sorumluluğun tabii ki var ama kimse sana şu zamanda yayın açmak zorundasın demiyor. Seni hiç görmeden destek olan insanlar var. Bu çok güzel ve duygulandırıcı. Yolda görüp yanına gelen, fotoğraf çektirip sohbet etmek isteyen insanların olması çok heyecan verici. Çok büyük eksileri olduğunu söyleyemem. Ne kadar zor şartlarda çalışan insanlar var. Onların yanında bizim işimiz zor denilemez. Çok insanla ilgilenmek zorunda kalıyorsun. Sürekli insanları memnun etmeye çalışmak biraz yorucu olabiliyor ama günümüz iş şartlarında buna zorluk demeye dilim varmıyor açıkçası.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Diğer yayıncılardan farklı olduğunu düşündüğün yönler neler?

En büyük farkım spor oyunları, basketbol oynuyor olmam ve basketbol kültürüne hakimim. Youtube'da basketbol videosu çekip bu kültüre hakim olan çok az insan var. NBA'de oynanan basketbol çok farklıdır çünkü. Her oyuncunun bir hikayesi, her takımın farklı bir kültürü vardır. Bunu biliyor olmam bence büyük bir fark. Daha çok muhabbet odaklı bir yayınım var.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
198
55
18
8
6
5
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mehmet Kaçar

Alper Biçen adamdır. Bu ülkedeki sayılı yayıncılardan biridir.