Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Google I/O 2014′te Duyurulan Tüm Yenilikler
Google I/O 2014′te Duyurulan Tüm Yenilikler
Bu yıl yedincisi düzenlenen Google I/O etkinliği, “tasarla, geliştir ve dağıt” olmak üzere üç ana tema üzerinden gerçekleşiyor. 25 Haziran akşamı canlı yayın ve bloglama ile aktardığımız açılışta tanıtılan yeniliklerin bu temalara bağlı olarak sunulduğunu söylemek mümkündü.
Gelenek olduğu üzere Android’in pazardaki başarısıyla açılan konferansta söz alan Kıdemli Başkan Yardımcısı Sundar Pichai, Android’in aylık 1 milyar kullanıcıya ulaştığını belirtti. Google’ın duyurduğu yenilikler Android’i hayatımızın her alanına getirme ve Apple ya da Amazon gibi, kullanıcıları kendi ekosisteminde tutmak amacını taşıyor. Google’ın I/O 2014 açılışında duyurduğu yeniliklerden öne çıkanlarsa şu şekilde:
Android L veya Android 5.0
Lolipop kelimesinin kısaltmasıyla oluşturulan Android L, Google’ın işletim sisteminin son ve en ileri versiyonu. Android L, akıllı telefon ve tabletlerin yanında bağlantılı arabalar ve Android TV üzerinde çalışıyor. Android L, Google’ın yeni duyurduğu tasarım anlayışı Material Design prensipleriyle hazırlanmış. Piksellere şekil yanında derinlik ekleyen bu yaklaşım, hem dinamik hem de daha gerçekçi bir deneyim sunmayı amaçlıyor.
Android L’de yeniden tasarlanan ekran kilidi üzerinden bildirimlerle doğrudan etkileşime geçmek mümkün hale getirilmiş. Bununla birlikte uygulama içindeyken, gelen bir bildirimle etkileşime geçmek için uygulamadan çıkmaya gerek kalmayacak şekilde bir geliştirme de sağlanmış.
Ekran kilidyle ilgili bir diğer yenilikse, kişisel kilit açma. Bu özellikle konum, Bluetooth ya da kullanıcı sesi gibi sinyalleri kullanılabiliyor. Bu şekilde telefonu PIN koduna gerek kalmadan açabiliyoruz. Örneğin telefonunuz, Android Wear ile çalışan akıllı saatinizi görüyorsa,kilit açmak için PIN girmenize gerek kalmıyor.
Tanıtılan Android L Project Volta ise Google’ın pil ömrü optimizasyon çabalarına verilen genel isim. Çalışma, Android cihazlarda sıklıkla şikayet konusu olan pil ömrü sorununa, güç tasarrufu modu gibi, pil ömrünü 90 dakika kadar uzatması beklenen çözümler getiriyor.
Android L’de Apple iOS 7′de tanıttığı kill switch özelliği de bulunuyor. Bununla birlikte işletim sistemi 64 bit ABI’ları da destekliyor.
Android L’in geliştiriciler için ön izlemesine buradan erişebilirsiniz.
Android Wear
Android Wear ile ilgili en önemli gelişmelerden biri Google’ın tasarımıyla tam not alan akıllı saati Moto 360′ı bu yaz sonunda satışa sunulacağını açıklaması oldu. Buna karşılık daha az gösterişli iki Android Wear akıllı saat modeli LG G Watch ve Samsung Gear Live için bugünden itibaren Google Play Store’dan sipariş verilebiliyor. Ancak beklenildiği üzere Türkiye sipariş verilebilen ülkeler listesinde yer almıyor.
Android Wear’in özellikleri ise şu şekilde:
Bildirimleri titreşimle destekliyor ve ekranda kalıcı bir şekilde gösterme fonksiyonu bulunuyor. “Do not disturb” moduyla bildirimlerin sizi rahatsız etmesini engellemek de mümkün.
Android bildirim API’ları görsel ya da ses gibi içeriklere izin verdiği için bunlar Android Wear saatlerinde de desteklenebiliyor.
Ekranı, çok sayıda bildirimi görmenize izin verecek şekilde, dikey sürüklemeye de izin veriyor. Yatay sürükleyerek içeriği görebiliyor ya da görmezden gelebiliyorsunuz. Bildirimlelri scroll da edebiliyorsunuz.
Sesli komut özelliğiyle etkileşime açık. Örneğin, eve gittiğimde bana e-postamı kontrol etmeyi hatırlat dediğinizde, saat, telefonunuzla senkronize bir şekilde, hatırlatıcıyı kuruyor. Saatte herhangi bir bildirimi görmezden geldiğinizde yanı şey telefonunuz için de geçerli oluyor.
Google Now ile desteklenen Android Wear gün içinde bir yerden başka bir yere giderken, restoran rezervasyonları, hava durumu, uçak biletleri gibi bilgileri saatinizin ekranına getiriyor. Geliştiricilerin daha karmaşık bağlamsal uygulamaları geliştirmek için kullanabileceği de belirtiliyor.
Google’ın Android Wear SDK’sının tamamı bugün itibariyle geliştiriciler için açık.
Android Auto
Google’ın Apple CarPlay ve Microsoft’un Windows in the Car‘a yanıtı. Bu yenilikle Android L, beklendiği gibi, bağlantılı arabalara da geldi. Dün resmen duyurulan Android Auto, bağlantılı Android L uygulamalarını araba ekranınızda kullanmanızı sağlıyor. Navigasyon, iletişim ve müzik odaklı bu uygulamalara, Google Now tarzı, o an etrafınızda olup biten ilgili bilgileri veren, bir ana sayfa eşlik ediyor. Sesli komutla da çalışan Android Auto, Google Haritalar’ı kullanabiliyor, sesli mesajları yazıya dönüştürebiliyor, müzik bulup çalabiliyor.
Bu yıl sonunda piyayasaya sunulması beklenen Android Auto için Google, Dodge, Chevrolet, Chrysler, Audi ve Bentley gibi otomotiv markalarıyla işbirliği yapmış. Arabanızdaki uygulamalar içinse Google’ın ortakları arasında Spotify, Songza, Pandora,Pocket Casts gibi markalar yer alıyor. Yakında açılacak Android Auto SDK’sı ile daha fazla geliştiricinin üzerinde çalışması da yine beklentiler arasında.
Android TV
Google, Android L’i televizyonlara Android TV ile getiriyor. Android L kullanan akıllı telefon, tablet ve akıllı saatlerle kontrol edilen ve arama fonskiyonu odaklı Android TV ile ilgili detayları Kaan’ın buradaki yazısında bulabilirsiniz.
Chromecast
3,5 saat süren açılış etkinliğinde söz alan Chromecast Proje Yöneticisi Rishi Chandra, Chromecast’in bugüne kadar milyonlarca adet sattığını belirtti. Chromecast ile ilgili en önemli yeniliklerden biri aynı Wi-Fi ya da ağda olmadan da istediğiniz her yerden-bulut üzerinden- içerik oynatmanıza izin vermesi. Android TV’nize de aynı ağda olmayı beklemeden aktarım yapmayı kolaylaştıran bu özellik, opsiyonel, yani kimin kontolünde olduğuna siz karar veriyorsunuz.
Android, iOS ve Chrome üzerinde çalışan Google cast SDK’sı da geliştiricilerin bu platformlardan aldığı herhangi bir uygulamayı TV’ye taşımasına izin veriyor. Bunu cazip hale getirmek isteyen Google, chromecast.com/apps üzerinde yeni bir listeleme hizmeti de veriyor.
Yeni eklenen Backdrop özelliğiyle ise TV’niz kullanmda olmadığı zamanlarda ekranda gösterilen fotoğrafları kişiselleştirebiliyor ya da Google tarafından derlenen haber, hava durumu, görsel vs içeriklerini görebiliyorsunuz.
Google Fit
Apple’ın HealthKit’i duyurmasının ardından Google, aynı işi Android için yapan Google Fit’i dün tanıttı. Kullanıcıların izin vermesi halinde, farklı fitness takip cihazlarının verilerini toplayan uygulama için Google, Nike ile Nike Fuel verilerini geliştiricilerle paylaşmasına izin verecek şekilde anlaşmış. Google Fit’in bir diğer ortağı da Adidas.
Daha fazla Android
Google’ın Chrome işletim sistemi ve Android’e yaklaştırma çabasının meyvelerini alıyor, en azında Pichai bizi buna inandırmak istiyor. Chromebook’ta gün geçtikçe daha fazla Android uygulamalası çalışıyor; Evernote ve Vine Pichai’nin verdiği örnekler arasında. Google bu sayıyı arttırmak istiyor.
Ve tabi kurumsal yazılımlar… Android, ofislere de geliyor. Google, kullanıcıların iş ve kişisel telefonlarını ayırmalarını istemiyor ve buna yardımcı olacak şekilde kurumsal uygulamaları da destekliyor. Kişisel bilgileri, profesyonel yaşamdan ayırıyor. Sonbahardan itibaren Android for work programı da başlatılıyor.
Bunlara ek olarak iş dünyasını ilgilendiren diğer bilgiler şöyle:
Google Drive üzerinden Microsoft Office belgelerini düzenlemek artık mümkün
Drive’a eklenen Suggested Edits seçeneğiyle birden fazla kişinin bir döküman üzerinde aynı anda çalışması, değişiklikleri izlemesi ve yorum yapması mümkün.
Drive’ın bugün aylık 190 milyon kullanıcısı var.
Dünyanın az gelişmiş bölgeleri için de Android :
Google, dünyanın az gelişmiş ve akıllı telefon penetrasyonu düşük olan bölgelerde akıllı telefonları daha erişilebilir hale getirmek için yeni bir program açıkladı. AndroidOne adındaki programla ilgili detayları burada görebilirsiniz.
Google’ın geliştiriciler için duyurduğu yeni platformların 26 Haziran’dan itibaren developer.android.com adresi üzerinden güncellemelerle paylaşılacağını da ekleyelim.
webrazzi