İşte 2017 Seyahat Riski Haritası'na Göre Dünyanın En Tehlikeli Ülkeleri
Uluslararası bir global ve politik risk danışmanlığı şirketi olan International SOS & Control Risks ve Birleşik Krallık'ın ikinci büyük pazar araştırması şirketi İpsos Mori'nin ortak yürüttüğü bir çalışmayla '2017 Seyahat Riski Haritası' açıklandı. Dünya üzerinde iş ve eğlence amaçlı seyahat eden kişiler için ülkelerde bulunan çeşitli risk faktörlerini baz alan araştırma sonucuna göre 'çok yüksek risk' teşkil eden ülkeler arasında Suriye, Afganistan, Yemen, Libya, Darfur, Somali ve Timbuktu yer alıyor. Avrupa kıtasında ankete katılanlar risk ve tehlikenin artmış olduğuna insansa da rakamsal verilere göre risk seviyesinde herhangi bir değişiklik görülmedi. Seyahat güvenliği ve hükümet hizmetleri bakımından başarılı ülkeler ise Norveç, İsveç, İzlanda, İsviçre, Slovenya ve Danimarka.
Peki "Seyahat Riski Haritası" nasıl okunmalı?
Haritanın üzerinde her bir ülkede bulunan mevcut durum ve durumun boyutunun ciddiyeti renk kodlarıyla açıklanıyor.
YEŞİL
Önemsiz risk seviyesi.
Şiddet suçu oranı çok düşük. Ülkede politik şiddet, sivil ittatsizlik veya yabancılara yönelik toplumsal, ırkçı ya da mezhep bazlı şiddet yok. Güvenlik ve acil durum hizmetleri etkili ve altyapı sağlam. Ulaşım hizmetleri yüksek standartlara sahip, başarılı bir güvenlik geçmişi ve yalnızca ara sıra yaşanan trafik sıkışıklıkları bulunuyor. Temel hizmetleri etkileyen iş yavaşlatma/grev hareketleri az.
SARI
Düşük risk.
Şiddet suçu oranları düşük ve ırkçı, mezhep bazlı veya politik şiddet veya sivil itaatsizlik sık görülmüoyr. Terörün bir tehdit oluşturduğu noktada, bu tür grupların operasyonel kapasitesi limitli ve terör saldırıları sık meydana gelmiyor. Güvenlik ve acil durum hizmetleri yeterli ve altyapı sağlam. Temel hizmetleri etkileyen iş yavaşlatma/grev hareketleri ve ulaşım aksamaları seyrek görülüyor.
TURUNCU
Orta seviye risk.
Politik huzurlsuzluklar, şiddet içeren protestolar, ayaklanma ve/veya ara sıra meydana gelen terör saldırıları var. Seyahat edenlerin ve ülkede yaşayan yabancı uyruklu kişilerin toplumsal, mezhep bazlı, ırkçı veya şiddet suçlarıyla karşı karşıya kalma riski var. Güvenlik ve acil durum hizmetlerinin kapasitesi ve altyapı kalitesi çeşitlilik gösteriyor. İş yavaşlatma veya grevler seyahati aksatabilir.
KIRMIZI
Yüksek risk seviyesi.
Protestolar sık sık şiddet içeriyor ve yabancılara yönelik olabiliyor veya onları engelleyebiliyor. Bu tür hareketlenmeler güvenlik veya kanun ve nizam gibi yönetimsel sıkıntılar yüzünden daha da şiddetlenebiliyor. Şiddet içeren suçlar ve terör sehayat eden ve ülkede yaşayan yabancı uyruklu kişilere direkt ya da arızi risk teşkil ediyor. Toplumsal, mezhep bazlı ya da ırkçı şiddet sık sık meydana geliyor ve yabancılar direkt olarak hedef alınabiliyor. Ülkenin belirli bazı kısımları ulaşılamaz durumda veya seyahat eden kişiler için yasaklı.
KOYU KIRMIZI
Son derece yüksek risk seviyesi.
Ülkenin büyük bir kısmında hükümet kontrolü ve hukuk ve nizam minimal veya hemen hemen tamamen yok olmuş olabilir. Silahlı gruplar tarafından gerçekleştirilen ve seyahat eden veya ülkede yaşayan yabancı uyruklu kişileri hedef alan ciddi tehlikeler ve şiddet içerikli saldırılar var. Devlet idaresi ve ulaşım hizmetleri çok düşük seviyede işlevsel durumda. Ülkenin büyük bir kısmı yabancılar için ulaşılamaz durumda.
Dailymail'in haberine göre terörün ve Zika virsüsünün seyahate balta vurduğu bir yılda, yapılan araştırmalara göre katılımcıların %72'si seyahat risklerinin son yılda arttığına inanıyor ve %57'si önümüzdeki yıl çok daha tehlikeli hale geleceğini bekliyor.
Aynı kuruluşta veri ve analiz departmanının medikal direktörü olarak görev yapan Dr. İrene Lai şöyle konuşmuş:
Araştırmaya göre potansiyel terör saldırıları seyahat eden kişilerin endişeleri arasında yüzde 51 ile birinci sırada geliyor
Yıllık seyahat riski haritasına göre dünyanın en tehlikeli ülkeleri Suriye, Afganistan, Yemen, Libya, Darfur, Somali, Güney Sudan ve Mali'nin Gao, Timbuktu ve Kidal bölgeleri.
Bir ülkenin tehlike seviyesinin tespit edilmesindeki başlıca kriter ise seyahat eden kişilere yönellik şiddet tehlikesi ve hükümetin ülkeyi kontrol edebilme yetisi.
Yüksek riskli ülkeler arasında ise Meksika'nın bazı bölgeleri, Honduras, Kolombiya, Venezuela, Haiti, Papua Yeni Gine, Pakistan, Mısır, Nijerya ve Cezayir var.
Popüler turist merkezlerinden biri olan Mısır da 'yüksek riskli' ülkeler arasında yer alıyor.
Önemsiz risk seviyesi teşkil ettiği belirlenen ülkeler ise Norveç, İsveç, İzlanda, İsviçre, Slovenya ve Danimarka.
Avrupa ülkeleri, ABD, Kanada ve Avustralya düşük seviyede risk faktörü bulunduran ülkeler arasında olmasına rağmen gezginlerin sorunlarla karşılaşabileceği popüler tatil bölgeleri bulunuyor.
Öte yandan Avrupa, geçen yıla göre risk artışının en yaygın hissedildiği yer; anket katılımcılarının %50'si Avrupa kıtasında risk unsurunun arttığını hissettiklerini ifade ediyor.
Fakat veriler bunun tam aksini söylüyor çünkü Avrupa şehirlerinde değerlendirilen risk seviyesinde bir değişiklik bulunmuyor.
International SOS ve Control Risks'te görevli güvenlik uzmanı Rob Walker şöyle konuşuyor; '2016'da meydana gelen olayların sonucunda bir zamanlar seyahat etmek için güvenli olduğu düşünülen yerlerin artık sıkıntılı olduğu hissedilmeye başlandı. Riskler değişiyor olsa da, örgütler bu değişiklikleri azaltmak için yaptıkları girişimlerin orantılı olduğunda ve algıya değil gerçeğe dayandığından emin olmalılar.'
Yorum Yazın
Türkiye'de batı ve İç Anadolu bölgelerini orta seviyede risk faktörü olarak nitelemiyor "düşük seviyede risk faktörü" olarak niteliyor... diyarbakır, hakkari... Devamını Gör
Ankara yı da kızıla boyayın zira en tehlikeli kararlar oradan çıkıyor
şu isveç, norveç, finlandiya'da da bir şey kötü olsun arkadaş soğuğu hariç adamlar VIP resmen ya