onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Gıda Üretimini Daha Modern ve Doğa Dostu Hâle Getiren Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları

Gıda Üretimini Daha Modern ve Doğa Dostu Hâle Getiren Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları

Dale Cooper
18.03.2021 - 12:00

Dünyanın dört bir yanındaki çiftçiler, sürdürülebilir bir oranda gıda ve yakıt üretmek için yenilikçi yaklaşımlar bulmak için çalışıyorlar. Şu an, halihazırda pek çok farklı yaklaşım mevcut olsa da sürdürülebilir tarımda kaynak bozulmasını azaltırken üretkenliği en üst düzeye çıkarma sonucuna ulaşmak için çalışmaya devam ediyor.

Gıda üretimini daha modern ve doğa dostu hâle getiren sürdürülebilir tarım uygulamalarını sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Sürdürülebilir tarımda, mevcut veya gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden, toplumun mevcut gıda ve ihtiyaçlarını karşılayan birçok yöntem bulunuyor.

Sürdürülebilir tarımda, mevcut veya gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden, toplumun mevcut gıda ve ihtiyaçlarını karşılayan birçok yöntem bulunuyor.

Ürün Çeşitliliği ve Rotasyon Uygulamaları

Ürün Çeşitliliği ve Rotasyon Uygulamaları

Ürün çeşitliliği ve rotasyon uygulamalarının sürdürülebilir tarımda en etkili kontrol stratejilerinden biri olduğu söyleniyor. Mahsul rotasyonu, aynı alanda mevsimler boyunca farklı türde mahsullerin yetiştirilmesi sürecidir. Rotasyon süreleri her yetiştirme mevsimine göre değişir. Ancak ürünler, genellikle tek bir alanda en fazla 3-4 yıl kalabilir.

Ürün çeşitliliği olarak bilinen çok sayıda bitki türüne sahip olmak, sürdürülebilir tarımın da büyük bir parçası. Birden fazla bitki türü, daha geniş genetik aralıklarına bağlı olarak daha güçlü mahsuller üretir. Bu, zararlıları ve yabani otları kontrol etmeye yardımcı olur ve içindeki besinleri koruyarak daha sağlıklı bir toprak sağlar. Aynı zamanda böcek ilacı ve gübre uygulama ihtiyacını da sınırlar.

Tarımsal Ormancılık Uygulaması

Tarımsal Ormancılık Uygulaması

Tarımsal ormancılık, mahsullerin ve tarım arazilerinin çevresinde çalıların ve ağaçların büyümesine izin verme sürecidir. Ormancılık ve tarım uygulamalarını uzun ömürlü, verimli arazi kullanımı sonucuyla birleştirir. Ekinlerin etrafındaki ağaçlar pozitif bir mikro iklim oluşturduğunda, toprak nemi ve sıcaklığı çevredeki kökler tarafından daha doğal bir şekilde korunur. Ayrıca mahsuller için gölge, su ve barınak kaynakları sağlarlar. 

Ağaçlar, toprağı stabilize ederek ve iyileştirerek besin akışını azaltabilir. Tarımsal ormancılık, çölleşmeye yatkın toprağı olan kurak mevsimlerde çiftçiler tarafından kullanılan etkili bir araçtır. Tarım alanını çevreleyen ağaçlar, sağlıklı ürünler için toprak verimliliğini korumanın yanı sıra, çiftçiler için ek gelir kaynakları olan meyve ve odun da sağlar.

Bitki ve Hayvanların Entegrasyonu

Bitki ve Hayvanların Entegrasyonu

Hayvan odaklı sürdürülebilir tarım, çevre ve beslenme ihtiyaçlarımız için idealdir. Hayvanlar merada (veya tercih ettikleri çevrede) yetiştirildiklerinde, doğal yaşam tarzlarına daha yakın olarak daha az stres altında yaşarlar. Diğer hayvanlarla sosyal etkileşime girebilir ve kendileri için doğal olan bir şekilde hareket edebilirler. 

Hayvanları mahsullerden uzak tutmanın mahsulü yenmekten koruyacağı doğru olsa da kanıtlar, canlı hayvan ve mahsul üretiminin entegrasyonunun aslında bir çiftliğin besin maddelerinin ithalat ve ihracatını dengeleyebileceğini göstermektedir. Bu, çiftlik hayvanlarının topraktaki organik maddeyi ve biyolojik aktiviteyi iyileştirmesine ek olarak, sürdürülebilirlik çabalarınızı çiftliğinizde bulunan hayvanlar etrafında odaklamak için iyi bir örnek teşkil eder.

Entegre Zararlı Yönetim Yöntemleri

Entegre Zararlı Yönetim Yöntemleri

Zirai ilaçların kullanılması haşere yönetimine yardımcı olabilir, fakat, bunlar oldukça sağlıksızdır ve belirli türlerin aşırı kullanımı zirai ilaçlara dirençli haşere türlerine yol açabilir. Zira ilaç kullanımını azaltmak için uygulanabilecek çeşitli başka yöntemler bulunmakta. Bu yöntemlerin başında çiftçilerin, zararlıları kontrol altına almaya yardımcı olmak için uğur böceği gibi bir grup yararlı böceği çiftliğe bırakması geliyor.

Tarımsal ormancılık, haşere sorunlarını yönetmek için etkili bir yöntemdir. Böceklere yuva yapacak ve onları besleyecek kuşları çekmek için çiftlik alanının etrafına ağaç dikmek, mahsulleri yıkıcı böcek istilasından kurtarabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Toprak İşlemesiz Tarım

Toprak İşlemesiz Tarım

Toprak işleme, derin bir ekim şeklidir ve çiftçiler tarlalarını hazırlarken kesinlikle gerekli olduğunu düşünürler. Bu yöntemin en iyi yabancı ot problemlerini önlediği ve araziyi ekime hazırladığı bilinmektedir. Bununla birlikte, toprak işlemek zararlı olabilir zira toprak erozyonunu hızlandıran toprağın yapısını yıpratır ve bozar. Şiddetli yağmurları hafifletmek için gerekli olan mahsul kalıntısını da azaltabilir. Daha iyi bir yöntem, tüm tohumları doğrudan sürülmemiş toprağa yerleştirmektir. Bu yöntem toprak erozyonunu önler ve toprağın kalitesini artırır.

Kârı maksimize etmek için çiftliklerden mahsulü maksimize etmek faydalı görünse de, aşırı gelişmesi uzun vadeli üretimi etkileyecektir. Bu nedenle, sürdürülebilir çiftçilik yöntemlerine yatırım yapmak, çiftliği kötüye kullanmadan üretkenliğin artmasına yardımcı olacaktır. Sürdürülebilir tarım, gelecek nesillerin de kullanılan araziden aynı faydaları almasını sağlarken, mevcut nesil için yiyecek sağlamak için gereklidir.

Daha sürdürülebilir bir yaşam ve daha güzel yarınlar için güzel ülkem doğa bize emanet!

Daha sürdürülebilir bir yaşam ve daha güzel yarınlar için güzel ülkem doğa bize emanet!

Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz!

#GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
2
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın