Galatasaray Üniversitesi’ndeki Tarihi Feriye Sarayı Kaderine mi Terk Edildi?
2013 yılında çıkan yangınla büyük zarar gören ve Galatasaray Üniversitesi yerleşkesinde bulunan tarihi Feriye Sarayı binasının kurtarılması için yetkililere çağrı yapıldı.
Galatasaray Üniversitesi yerleşkesi içinde yer alan Feriye Saraylarından olan ve 1871 yılında Sultan Abdülaziz döneminde Mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilen İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı binası 2013 yılında geçirdiği yangından beri restore edilmedi.
arkeofili.com'dan Erman Ertuğrul'un haberine göre çok sayıda sivil toplum kuruluşunun ve GSÜ öğrenci kulüplerinin imzacısı olduğu çağrıda, tarihi binanın bir an önce restore edilmesi ve eğitime kazandırılması istendi.
1930’ da Galatasaray Lisesi’ne verilen ve önceleri ilkokul binası olarak düşünülen tarihi bina, 1968’den itibaren Galatasaray Lisesi’nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldı, 1992 yılından bugüne kadar da Galatasaray Üniversitesi’ne tahsis edildi. Yanan binanın geçmişi, eğitimdeki yeri, semte kazandırdığı kültür ve simge değeri ile ayrı bir önemi bulunmakta.
Betonarme ısrarı
Sivil Toplum kuruluşlarının yaptığı çağrıda, “Söz konusu kültür varlığının, çağdaş bir eğitim yuvasına yakışır bir şekilde, günümüzün evrensel ve bilimsel koruma ilkeleri çerçevesinde, yanan yapının özgün malzemesi ile restore edilmesi hukukun gereği olarak genel beklentidir. Bu doğrultuda, İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun; bu konuda bir kararı olmasına rağmen özgün malzeme yerine betonarme olarak yapılması için ısrar edilmesine, doğal ve kültürel mirasa sahip çıkan yurttaşlar olarak anlam verememekteyiz.” sözlerine yer verildi.
Beklenenler
Yapılan çağrıda ayrıca Galatasaray Üniversitesi ve Galatasaray Eğitim Vakfı’na ithafen şu istekler yer alıyor:
Köklü bir eğitim kurumuna yakışan sorumlulukla özenli davranmaya,
Yapıyı, evrensel olarak kabul görmüş bilimsel, çağdaş koruma ilkeleri çerçevesinde ele almaya,
Yapının özgün dokusuyla uyumlu malzeme ve teknik kullanımını gözeten, geçmişinden günümüze ulaşabilen izleri koruyan, aynı zamanda yapıyı bilimsel olarak araştıran, inceleyen bir restorasyon projesi ile İstanbul’a ve Galatasaray Üniversitesi’ne yeniden kazandırmak üzere bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz!
Sivil Toplum Kuruluşları
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, ICOMOS Türkiye, Bizim Avrupa-Europa Nostra Derneği, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Korder Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği, Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği, İstanbul Kent Savunması, Beşiktaş Kent Dayanışması, Boğaziçi Dernekleri Platformu, Sulukule Platformu, Feriye Koruma Platformu, GSÜ’yü Koru, Haydarpaşa’yı Koru ve birçok öğrenci kulübü çağrıyı düzenleyenler arasında geçiyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!