'Frozen Etkisi': Turist Patlaması Yaşayan Norveç Tanıtım Bütçesini Kısıyor
Turist sayısı son 5 yılda 10 katına çıkan Norveç'te, turizm bakanlığı, ülkeye gelen turist sayısı patlayınca gelecek yıl için tanıtım bütçesini kıstı. Fiyort olarak bilinen dar ve derin körfezleri ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken Kuzey Avrupa ülkesinde turistik bölgelerin tamamındaki oteller doldu. Yoğunluğun başlıca etmenlerinden biri ise 'Frozen' filmi.
Al Jazeera Türk'ün Daily Telegraph'a dayandırdığı habere göre; turizm şirketlerinden Fjord Norway’in yöneticisi Kristian Jorgensen, “Bu sene talep beklentilerin çok üstünde, gerçekten inanılmaz. Öyle ki bazı günler, Geiranger ve Flam gibi küçük kasabalarımıza turist sığdıramadık. Turistik yerlerin sayısı az fakat artırmaya da çabalamıyoruz” dedi.
Ziyaretçi sayısı beş kat arttı
Küçük kasabalarında trafik sıkışıklıkları görülmeye başlanan ülkede, Trolltunga (Troll Dili) isimli turistik bir burunda son 5 yılda ziyaretçi sayısı on binden yüz bine sıçradı.
Preikestolen (Minber Kayası) adlı turistik bölgeye ise 2009 yılında 60 bin kişi giderken bu sene kayayı 300 bin kişi ziyaret etti.
Turist sayısının artmasında animasyon filmi 'Frozen' etkisi
Jorgensen, turist sayısındaki sıra dışı artışın başlıca nedenlerinden birinin, Disney’in çizgi filmi Frozen olduğunu söyledi.
Çizgi filmin konusunun geçtiği Arendelle isimli hayali ülkenin Norveç baz alınarak kurulduğunu belirten Jorgensen, “Frozen filminin etkisi büyük. Fiyortlarda geçen, tarihin en başarılı animasyon filmi, özellikle ABD’de yaşayan çocuklu ailelerin dikkatini buraya çekti” diye konuştu.
UNESCO kültür mirası listesinde yer alan fiyortların bulunduğu Geiranger kasabasına nüfusunun 3 katı turist
Geiranger kasabasının nüfusu 215, fakat yılda 700 bin turist geliyor. Köyün kendi turizm bürosu var. Büro yöneticisi Ove Skylstad, “Temmuz ayı boyunca otellerimizde sadece iki boş oda vardı” diyor.
Turizmciler şimdi sadece yaz aylarında değil, diğer mevsimlerde Norveç’e turist çekmenin peşinde. Bu nedenle turizm ajansları otel ve liman işletmecilerini Temmuz ve Ağustos fiyatlarını yükseltip turistleri başka aylarda getirmeye teşvik ediyor.
‘Instagram ve Facebook’un payı büyük’
Jorgensen yeni hedeflerinin çiçeklerin açtığı ve şelalelerin kar suyuyla coştuğu ilkbaharı turistle dolu geçirmek olduğunu söylerken, sosyal medyada turistlerin paylaştığı fotoğrafların da yeni turistleri çekmede çok etkili olduğunu altını çiziyor.
Jorgensen, özelliklke Instagram ve Facebook’ta Trolltunga ve Preikestolen fotoğraflarının başlı başına turist çeken öğeler olduğunu söylüyor.
Yorum Yazın
Ne olurdu orada dünyaya gelseydim, ne olurdu orada dünyaya gelseydim, ne olurdu orada dünyaya gelseydim :/
Ah! Ben de bu söylediğini birçok kez içimden geçirdim :/
Yeni bir anayasası olmayıp hala 1814 yılında yapılan anayasayı kullanan, 40 yıldır koalisyonlarla yönetilerek adeta dünyanın istikrarsızlık timsali olan, AB`... Devamını Gör
ben
Ulan lükse bak, turist istemiyorlar.