Yetişkinlerde sifiliz belirtileri aşamaya göre değişir:
Birincil Evre
Frenginin ilk (birincil) aşamasında, tek bir yara veya birden çok yara fark edebilirsiniz. Boğaz, frenginin vücudunuza girdiği yerdir. Yaralar genellikle (ancak her zaman değil) sert, yuvarlak ve ağrısızdır. Yara ağrısız olduğu için kolayca fark edilmeyebilir. Yara genellikle 3 ila 6 hafta sürer ve tedavi görseniz de görmeseniz de iyileşir. Yara geçtikten sonra bile, yine de tedavi görmeniz gereklidir. Bu, enfeksiyonunuzun ikincil aşamaya geçmesini durduracaktır.
İkincil Evre
İkincil aşamada, deri döküntüleri ve / veya mukoza zarı lezyonlarınız olabilir. Mukoza zarı lezyonları ağzınızda, vajinanızda veya anüstünüzdeki yaralardır. Bu aşama genellikle vücudunuzun bir veya daha fazla bölgesinde kızarıklık ile başlar. Döküntü, birincil yaranız iyileşirken veya yaranın iyileşmesinden birkaç hafta sonra ortaya çıkabilir. Kızarıklık, el avuçlarında ve / veya ayaklarınızın alt kısımlarında sert, kırmızı veya kırmızımsı kahverengi lekeler gibi görünebilir. Kızarıklık genellikle kaşınmaz ve bazen o kadar soluktur ki bunu fark etmeyebilirsiniz. Sahip olabileceğiniz diğer belirtiler arasında ateş, şişmiş lenf bezleri, boğaz ağrısı, düzensiz saç dökülmesi, baş ağrıları, kilo kaybı, kas ağrıları ve yorgunluk (çok yorgun hissetme) sayılabilir. Bu aşamadaki semptomlar, tedavi görseniz de görmeseniz de ortadan kalkacaktır.
Gizli ve Üçüncül Evre
Gizli evre daha önce var olan bulguların kaybolmasıyla başlar. Sifiliz tedavi edilmezse herhangi bir bulgu vermeksizin yıllarca vücutta kalabilir. Tedavi görmeyen vakaların yaklaşık %15’inde, geç evre enfeksiyonun başlangıcından 10-30 yıl sonra çok daha ciddi olarak ortaya çıkabilmektedir. Hastada bu dönemde klinik bulgu olmasa da tanı testleri ile enfeksiyonun varlığı saptanabilir ve bu dönemde hasta bulaştırıcıdır. Bu dönemde kas hareketlerinin koordinasyonunda güçlük, felç, hissizlik, körlük, ruhsal bozukluklar gibi belirtiler görülebilir.
Sifilizin geç evresinde hastalığa bağlı hasarlar görülür. Bu evredeki hasta bulaştırıcı değildir. Hastalık iç organlarda (kalp, karaciğer, beyin gibi) hasar yaparak ölüme sebebiyet verebilir. Tedavi edilmeyenlerde kalp ve damar tutulumu ve buna bağlı göğüs ağrısı ve infarktüs görülebilir.
Sifilizin her evresinde sinir sistemi tutulabilir ve bu tutulum belirtisiz olabileceği gibi şuur bozukluğu, felçler, yürüme ve denge bozukluğu, bunama, idrar kaçırma, konuşma bozukluğu gibi bulgulara neden olabilir.
Yorum Yazın