Görüş Bildir
Haberler
Feminizm Her Yerde: Kadınlar Feminist Olduklarını İlk Kez Fark Ettikleri Anları Anlatıyor

etiket Feminizm Her Yerde: Kadınlar Feminist Olduklarını İlk Kez Fark Ettikleri Anları Anlatıyor

Luna N.
28.11.2017 - 15:38

Günümüzde insanlar cinsiyetleri, yönelimleri, ırkları ve inançları sebebiyle ötekileştirilirken insan eşitliğini sağlayabilmenin önemi gittikçe artıyor. 

Feminizm, ilk olarak kadın-erkek eşitliğini savunarak ortaya çıkmış olsa da zamanla insan eşitliğini savunan bir düşünce akımına dönüştü. Feminizmin insan hakları konusundaki mücadelesi çok uzun yıllar daha devam edeceğe benziyor.

BuzzFeed Brezilya, okuyucularına feminist olduklarını ilk olarak ne zaman ve nasıl anladıklarını sordu, biz de cevapları derledik.

İyi okumalar! 😊

Kaynak: https://www.buzzfeed.com/susanacrista...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Bunu fark ettim çünkü bir kadın olduğum için erkekler gibi futbol hayranı olarak göz önüne alınmıyordum."

Rachel Juraski:

Feminist olduğumu 9 yaşındayken ve Corinthians futbol takımının bir hayranı olduğumda keşfettim. Kadın olduğum için erkekler gibi futbol hayranı olarak göz önüne alınmıyordum. Hep sanki daha düşük bir kadamede gibiydim ve ciddiye alınmak için süper bir hayran olmam gerektiğini fark ettim. Bu da takımın tarihi, şampiyonlukları ve oyunlar hakkında uzmanlaşmam ve iki kat daha fanatik olmam anlamına geliyordu. Bu bana çok şey öğretti.

2. "Dönüm noktası, saçlarımı düzleştirmeyi bıraktığımda geldi."

Aline Ramos:

Bugün, aslında her zaman bir feminist olduğumu ve sadece bunun farkında olmadığımı keşfettim. Belki de siyahi bir kadın olduğum ve yine siyahi bir anneye sahip olduğum için güçlü, bağımsız bir kadın olmak için yetiştirildim. Annem her zaman kimsenin onun için bavullarını ve ağır eşyalarını taşımadığını söylerdi ve ben bunun benim için de aynı olacağını bilerek büyüdüm. Ancak dönüm noktası, saçlarımı düzleştirmeyi bıraktığımda geldi. Saç stili değişimi hayatımdaki her şeyi etkiledi. İlk olarak kendimi siyahi bir kadın olarak buldum ve ırkçılığa daha doğrudan maruz kalmaya başladım. Bundan sonra bir feminist olduğumu anladım. Kendimi bir kadın ve feminist olarak görmeden önce siyahi bir kadın olarak görüyordum.

3. "İstediğim gibi yaşamanın zaten feminist bir duruş olduğunu fark ettim."

3. "İstediğim gibi yaşamanın zaten feminist bir duruş olduğunu fark ettim."

Luciele Almeida:

Önceden feminizmin yapacak daha iyi işleri olmayan, sevilmeyen kadınlar için olduğunu, abartıldığını düşünürdüm. Çünkü bunun günlük yaşamdaki önemini görmeme engel olan ayrıcalıklara sahiptim. Çünkü beyaz, heteroseksüel bir kadındım ve varlıklı bir ailede büyümüştüm. Tüm kadınların benim gibi kendi hayatları üzerinde karar verme gücü olmadığını ve istediğim gibi bir hayat sürmenin feminist bir tutum olduğunu fark ettiğimde işler değişti. Bugün kendimi mücadele etmek zorunda hissediyorum, böylece tüm kadınlar benim sahip olduğum özgürlüğe sahip olabilirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. "Tüm o öfke, üzüntü ve adaletsizliğin benim feminizmim olduğunu keşfettim."

Talita Rhein:

Fakir ve ötekileştirilmiş bir topluluğun parçasıydım ve eşitsizliğin hayatın bir parçası olduğunu düşünürdüm. Ta ki bir gün işte kadın patronumuz kadın çalışanların %80'ini kovarken erkekleri ödüllendirip patronumuz haline getirene kadar. Durumu sorguladığımda 'çok duygusal' olduğum söylendi. O zamandan beri kendimi güçlendirmeye çalıştım ve tüm o öfke, üzüntü ve adaletsizliğin benim feminizmim olduğunu keşfettim.

5. "Sonunda toplumun ve ergenliğin cesaretlendirdiği en kötü şeylerden birini yapmayı bıraktım: Kadın rekabeti"

Pri Muniz:

Sonunda toplumun ve ergenliğin cesaretlendirdiği en kötü şeylerden birini, kadın rekabetini bıraktığımda fark etmiştim. Gerçek dünyadaki kadınlarla daha yakın ilişkiler geliştirdiğimde ve internet gerçek feminizmin ne olduğunu anlamamı sağladığında... Daha fazla okumaya, daha fazla anlamaya ve daha az nefret etmeye başladım. Her şey anlam kazanmıştı.

6. "Uzun yıllar sonra taciz karşıtı bir kampanya başımı döndürmüştü."

İçeriğin Devamı Aşağıda

Camila Mazzini:

Ailem inançlıydı, küçük bir şehirde yaşadım ve rahibeler tarafından eğitim verilen bir okula gittim. Yani son zamanlarda yaşanan olaylar ergenliğimde radarıma girmiyordu. Sadece çok, çok uzun yıllar sonra taciz karşıtı bir kampanya başımı döndürünce her zaman bir feminist olduğumu fark ettim.

7. "Şovenist zalimlerin ve hatta kadınların etrafında yaşarken..."

Fernanda Heinzelmann:

90'larda sözüm ona alternatif rocka meraklıydım ki bu konuda hala kadın cinselliği üzerine yanlış düşünceler var. Benim durumumda, cinselliğimi keşfetmekten mutluyken, her önüne gelenle yatıp kalkan 'evliliğe uygun olmayan, fahişe, kolay' bir kadındım. Etrafımdaki şovenist zalimler ve hatta kadınlar, feminizmin gerçekten ne kadar önemli olduğunu yüzüme çarptılar.

8. "Hayatımın son dönemlerine kadar feministlerin kızsal şeyleri sevemediğini düşünmüştüm."

8. "Hayatımın son dönemlerine kadar feministlerin kızsal şeyleri sevemediğini düşünmüştüm."

Susana Cristalli:

Bana küçüklüğümden beri bir kadının yerinin nerede olmak isterse orası olduğu öğretildi. 11 yaşımdan beri Madonna'yı örnek alıyordum ve bunun feminist olmadığım anlamına gelmediğini anlamam uzun sürdü. Hayatımın son dönemlerine kadar feministlerin kızsal şeyleri sevemeğini düşünürdüm. 2010 yılı civarında bunun hakkında daha fazla okumaya başladım ve feminist olmanın her kadın kendi istediği hayatı yaşayabilsin diye mücadele etmek olduğunu anladım.

9. "Tabi ki kadın olmak berbat bir şey."

İçeriğin Devamı Aşağıda

Clarissa Barreto:

Yıllarca kadınların etrafında olmaktan hoşlanmadım. Sadece erkeklerle takılmayı severdim. Havalılardı, hayatta başarılılardı, güvence altındalardı. Onlar gibi olmak istedim, kadınlar gibi değil. Vay be, kadınlar kesinlikle şikayet edebilirler, değil mi? Gerçekten berbat. Mesela, neden bir bira içip rahatlamıyorsun? Bir gün anladım. Tabi ki kadın olmak berbat bir şey. Erkekler için doğal olan şeyler kadınların günlük savaşı.

10. "İlk üniversite arkadaşım şimdiye kadar sahip olduğu seks partnerleriyle ilgili hikayeler anlatarak yürüyordu."

10. "İlk üniversite arkadaşım şimdiye kadar sahip olduğu seks partnerleriyle ilgili hikayeler anlatarak yürüyordu."

Paula Mascarenhas:

São Paulo'ya taşındığımda ilk üniversite arkadaşım (kız) şimdiye kadar sahip olduğu seks partnerleriyle ilgili hikayeler anlatarak yürüyordu. Salvador'dan gelen bir kızın bunun hakkında açıkça konuşabildiğini düşünebiliyor musunuz? Geçmişinde dedikoduların hedefi olan ve arkadaşları tarafından yargılamalara maruz kalan benim için bu açık görüşlülük oldukça büyük bir katalizördü.

11. "Çocukken eşitlik bana sağduyu gibi görünürdü. Büyüdüğümde bunun feminizm olduğunu fark ettim."

11. "Çocukken eşitlik bana sağduyu gibi görünürdü. Büyüdüğümde bunun feminizm olduğunu fark ettim."

Melissa Barbosa:

Bir keresinde okuldayken bahçede erkeklerle koştuğum için çağırılmıştım. Bana etrafta oturan kızlarla oynamam söylendi. Ama ben koşmak istiyordum! Zamanla, eski kafalı insanlarla etkileşime girdikçe inancımın sağduyu değil, feminizm olduğunu anladım.

12. "Anne olan o. Bu onun sorumluluğu, babanın değil."

Melina Tamelini:

Biriyle arkadaşımızın hamileliği hakkında konuşurken, babanın planları değişmezken annenin dünyasının alt üst olmasının altını çizdim. Karşımdaki ise: 'Tabi ki, o anne! Bu onun sorumluluğu, babanın değil.' diyerek cevap verdi. Bilinmeyen bir yerden gelen bir öfke hisettim. Bunu konuşmaya yansıttıktan sonra feminist olduğumu fark ettim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. "Bir şarkıda adamın Marina'nın makyaj yapması hakkında yakındığını duyduğumda gerçekten çileden çıkmıştım."

Luisa Pessoa:

Arabada annem ve kız kardeşimle birlikteydik, okuldan eve dönüyorduk. Sonra radyoda makyaj yapan bir kadınla ilgili yakınan bir adamdan bahseden bir şarkıya denk geldik. Anneme: 'Onun ne yapmak istediği hiç kimseyi ilgilendirmez. Eğer makyaj yapmak istiyorsa kimse rahatsız etmeden bunu yapabilir.' dedim.

Peki siz feminist olduğunuzu ne zaman fark ettiniz?

Yoruma bekliyoruz 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
250
120
45
26
13
6
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
jjthecat

Aşağıda yine bir sürü erkek,sıfır bilgileriyle feminist dayanışmayı ele alıp “Torkoyodo fomonost olmoyon” demişler. Biz,kadınlar,sizi zerre ilgilendirmeyen k... Devamını Gör

Can_Can

her ikisi de çalışan anne ve babamın işten geldikten sonra neden birinin yatıp diğerinin her şeye koşturduğunu sorguladığım zaman..

Kov babani evden o zaman adalet yerini bulsun..

Midoriya

Sevdiğin rengin, davranışların, düşüncelerin, tarzın, mesleğin, sporun cinsiyeti olmaz. Artık öyle bir hal almış ki küçük kızlar pembe renkli olduğu için çil... Devamını Gör

Kağan Katmer

Ama feministlikle feminazilik sınırını aşmamak lazım