Görüş Bildir
Haberler
FATF Nedir? FATF Gri Liste Ne Anlama Geliyor?

FATF Nedir? FATF Gri Liste Ne Anlama Geliyor?

Financial Times, FATF’ın bu ay Paris’te yapacağı toplantıda Türkiye’nin gri listeye alınacağını iddia etti. Financial Action Task Force (FATF), ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada’nın oluşturduğu G-7 ülkelerinin oluşturduğu hükümetler arası bir organizasyondur. Financial Times’ın Türkiye ile ilgili yaptığı haber sonrası ‘FATF nedir?’ ve ‘FATF gri liste ne anlama geliyor?’ sorusu internette en çok aratılan konuların başında geliyor. İşte FAFT ile ilgili tüm bilgiler…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye Gri Listeye Alınacak İddiası

Türkiye Gri Listeye Alınacak İddiası

Türkiye’nin, Malî Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından ‘gri liste’ye alınabileceği belirtildi.

Financial Times’ın haberine göre, FATF perşembe günü Paris’te gerçekleştireceği toplantıda bu kararı onaylayacak. Karar ile birlikte Türkiye’nin halihazırda ülkeye çekmekte zorlandığı dış sermaye yatırımlarının daha da azalabileceği belirtiliyor. Peki, FATF nedir, FAFT gri listesi ne anlama geliyor? Hangi ülkeler FAFT gri listesinde bulunuyor? İşte detaylar…

FATF Nedir?

FATF Nedir?

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF), “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı” ile mücadelede uluslararası standartlar oluşturmak ve söz konusu standartlarla uyumlu yasal ve kurumsal tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerin operasyonel açıdan etkili bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek amacıyla 1989 yılında G-7 ülkelerinin (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) Paris’te yapılan toplantısında kurulan hükümetler arası bir organizasyondur.

FATF, sekreterya hizmetlerini Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (Organisation For Economic Cooperation and Development-OECD) Paris’teki merkezinde yürütmektedir. Buna karşın, FATF’in OECD ile organik bağı bulunmamakta ve çalışmalarını bağımsız olarak yürütmektedir.

FATF’in görev süresi, kuruluşundan itibaren periyodik olarak uzatılırken, 2019 yılının Nisan ayında alınan kararla süresiz hale getirilmiştir.

FATF’nin karar mercii olan Genel Kurul yılda üç kez toplanmaktadır.

FATF Başkanı, Genel Kurul tarafından FATF üyeleri arasından iki yıllık bir süre için atanmaktadır.

FAFT Gri Liste Ne Anlama Geliyor?

FAFT Gri Liste Ne Anlama Geliyor?

FATF’in kendi sitesindeki tanıma göre, gri liste aslında kapsadığı ülkelerin artırılmış bir izlemeye tabi olmasını öngörüyor. FATF, gri listeye alınan bir ülkenin stratejik eksikliklerini belirlenen zamanda giderme taahhütünde bulunduğunu belirtiyor.

Hangi Ülkeler FAFT Gri Listede?

Hangi Ülkeler FAFT Gri Listede?

FAFT’ın son olarak 21 Şubat 2020’de güncellediği gri listesinde şu ülkeler bulunuyor;

Arnavutluk, Bahamalar, Babardos, Botsvana, Kamboçya, Gana, İzlanda, Jamaika, Mauritius, Moğolistan, Myanmar, Pakistan, Nikaragua, Panama, Suriye, Uganda, Yemen ve Zimbabve

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın