Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Evliliğinizi Sürdürebilmek İçin Uygulamanız Gereken Yedi İlke
John Mordecai Gottman, evliliği sürdürebilmek konusunda kırk yılı aşkın bir süredir araştırmalar yapan, Amerikalı psikolojik araştırmacı ve klinisyendir. Evliliği sürdürebilmenin yedi ilkesi içeriğimizde.👇
John Gottman ilişki üzerine ve evliliği sürdürebilmek üzerine araştırmaları ile tanınıyor.
1. Aşk haritanızı geliştirmelisiniz.
2. Sevgi ve hayranlığınızı canlı tutun.
Bu ilke de eşinizi ilk tanıdığınız andaki hayran duyduğunuz özelliklerini anımsamanızla gerçekleşir. Zamanla olumsuz ve sizi rahatsız edecek özellikler edinmiş olabilir ama siz sürekli aklınıza, eşinizin aşık olduğunuz özelliklerini getirirseniz, negatif düşüncelerden korunmuş olursunuz. Bu hayatımızın her alanında böyle olmak zorundadır. Olumlu düşüncelerimizi açığa çıkarmalıyız. Sonuçta tanıdığımız kişiler, istediğimiz gibi biri olmak zorunda değil. Sevmediğimiz en küçük bir huyu onu o yapan özelliktir. Onun bu özelliğinden vazgeçmesini istemek veya böyle bir özelliği olduğu için hayatımızdan çıkarmak sonunda sizin yalnızlaşmanıza neden olacaktır. Eşinizi küçük görme, yaptıklarını beğenmeme veya bazı nedenlerden dolayı, ilk tanıştığınızdaki gibi fiziksel özellikleri olmaması gibi şeyleri sürekli düşünmeniz evliliğinize yapacağınız en büyük yanlıştır. Eşinizin sizi güldüren ve içinizde güzel hisler uyandıran özelliklerini düşünmelisiniz, çünkü insan hayran olduğu ve şefkat duyduğu birini ömür boyu sevebilir.
3. Birbirinize sırtınızı değil, yüzünüzü dönün.
Aranızda yaşadığınız her ne olursa olsun, her zaman birbirinize destek olmalısınız. Evlilik tek bir kişinin sevgisi veya çabası ile ilerleyecek bir şey değildir. İki kişinin çabası ve sevgisi ile bekleneni karşılar. Karşılaştığınız problemleri birbirinizden destek alarak çözmeniz ve bu süreçte birbirinizin yanında olduğunuzu hissettirmeniz son derece önemlidir. Karşılaştıklarını problemler üçüncü kişiler vasıtasıyla da olabilir veya kendi aralarında yaşadıkları problemler de olabilir. Bu hiçbir sonucu değiştirmez. Yani yetişkin bireyler problemlerini diyalog kurarak çözüme kavuştururlar. Bir tartışma sonucu uzun süre konuşmamak veya başka yerlerde yatmak evliliği derinden sarsan unsurlardır. Birbirinizle uzaklaşmak yerine yakınlaşmayı tercih etmelisiniz. Bir tartışmada nasıl bir tutum seyretmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Ani öfke ve sinir halinizde kendinizi durdurabilmeli ve sarf ettiğiniz cümleleri özenle seçmelisiniz. En basitinden her gün eşinize gününün nasıl geçtiğini sormak, birlikte egzersiz yapmak, gece dışarı çıkmak, dedikodu yapmak bile sizi birbirinize yakınlaştırır.
4. Çözülebilir sorunları çözün.
Çözebileceğiniz sorunlar hakkında uzlaşın. Problemi devam ettirmek yerine o sorunu çözmek için çaba sarf edin. Çatışmalara çözüm getirmek için bu 5 adımı uygulayabilirsiniz.
Konuşmanızın başlangıcı oldukça yumuşak bir ses tonuyla ve özenle seçilmiş kelimelerinizi kullanın.
Olanları telafi etme girişiminde bulunun. Yaşanılan olayları kabul edin.
Kendinizi ve birbirinizi sakinleştirin. Öfke ile hareket etmeyi değil, daha ılımlı bir yaklaşım benimseyin.
Özveride bulunun. Fedakarlık yaparak uzlaşmayı deneyin. Karşınızdakinin eşiniz olduğunu unutmayın.
Yapılan hataları hoş görün ve affetmeye odaklanın.
5. Paylaşılan anlamlar yaratın.
Birlikte yapacağınız aktiviteler yaratmalısınız. Bu geleneksel aile yemekleri, pazar kahvaltıları, tatil ritüelleri gibi ortak paylaşım alanlar olabilir. Herkesin sorumluluğunu bildiği ve uyguladığı alanlar olmalı. Birlikte bir liste hazırlayarak, '5 yıl içinde bunları yapalım' tarzı uzun vadeli planlar yapmalısınız. Bu sizi birbirinize yakınlaştıracak ve güven tazelemenizi sağlayacaktır. Birlikte akşam yemeği hazırlamakta ortak paylaşım alanıdır. Birlikte vakit geçirmeyi sevmeli ve özel alan adı altında, birbirinizden çok fazla uzaklaşmamalısınız. Sonuçta birlikte de kafa dinleyebilir, huzurlu saatler geçirebilirsiniz.
6. Aranızdaki tıkanıklığı açın.
Temel problemlerinin çözüme kavuşamamasının nedeni inat etmektir. İlişki içerisinde inat etmekten vazgeçmelisiniz. İnat etmek iletişimi keser. Böyle durumlarda empati kurmayı denemelisiniz. Onun düşüncelerini ve ne hissettiğini anlamaya çalışmalısınız. Aranızda daha önceden yaşanmış ve bir çözüm getirmediğiniz problemler daha sonra tekrar karşınıza çıkacaktır. O zaman yaşanan sorunun üstesinden gelmelisiniz. Ertelemek ve unutulmasını temenni etmek sizi bundan kurtarmaz. Aksine ilerde daha büyük problemler yaşanmasına iter. Önceden yaşanılan tartışma, bir sonraki yaşanılan tartışmada da gün yüzüne çıkar ve işler çözülemez duruma gelir.
7. Eşinizin size bir şeyler öğretmesine müsaade edin.
Bu durum her insan ilişkisinde yer alması gereken bir konudur. Ego her insanda bulunan, bazılarında daha baskın bazılarında ise daha çekinik bir tutumdur. Baskın kimselerde bu durum sürekli ben merkezci hareket etmek ve en çok ben biliyorum gibi karşılık bulabilir. Eşinizin size bir şeyler öğretmesine veya bir konuda fikir vermesine izin vermelisiniz. Başka bir gözden yaşanılanları görmek, sizin kaçırdığınız bir ayrıntıyı anlamınızı sağlayabilir. En önemlisi de birbirinizi dinlemeli ve fikirlerinize önem vermelisiniz. Aşk, evlilik ve ilişki olguları iki kişiyle yaşanan ve son derece fedakarlık gerektiren olgulardır. Kendinden veremeyen ve sürekli yalnız kalmak için bir kaçış yolu arayan kişiler ilişki yürütemezler. Gerçekten evliliğini sürdürmek için çabalayan insanlar, bu yedi ilkeyi uygulayabilirler.
Yorum Yazın