Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan: 'Sigara İçme Özgürlüğü Diye Bir Özgürlük Asla Olamaz'

etiket Erdoğan: 'Sigara İçme Özgürlüğü Diye Bir Özgürlük Asla Olamaz'

Onedio Medya
09.02.2016 - 16:05

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki resepsiyonda yaptığı konuşmada, sigara içme özgürlüğü diye bir özgürlüğün asla olamayacağını belirterek, 'Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa, kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü yoksa neticesi bu sonuçlara çıkan zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlük de olamaz. Asıl olan sigara içenin değil sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır' dedi.

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir resepsiyon verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:

'Sağlık Bakanlığımızın düzenlediği program sayesinde birçok vatandaşımız sigarayı bırakmıştır. Birçok vatandaşımıza Bakanlığımız ücretsiz ilaç temininde bulundu. Sağlık Bakanlığı, 2016 yılını tütünle mücadele yılı ilan ederek mücadelesini sürdürecektir. Sigarayı bırakarak verdikleri sözünde duran arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Cumhurbaşkanlığı personellerinden 200 kişide bugün bu vesilesiyle sigarayı bırakma kararı almıştır. Devletin gençleri kötülüklerden koruması gerekir. Asıl önemli olan sigara içmeyenin sağlının korunmasıdır. 

Gelişmiş ülkelerde sigara içme oranı azalmaktayken gelişmekte olan ülkelerde bu oran artıyor. Sigara endüstrisi açığını bu ülkelerde kapatıyor. 1960'ların ve 1970'lerin filmlerinde sigara ve alkol ön plandaydı. Türkiye çıkardığı kanunlarla ciddi bir yol almıştır. Bugün gelişmiş ülkelerde sigara içenler toplumdan dışlanıyor. Burada yasaların haricinde çok ciddi toplumsal bir bilinç var. Bu bilincin bizde de oluşması lazım. Bir STK olarak Yeşilay'ın üzerinde çok ağır bir görev bulunuyor. En yakınımızdan başlayarak sigara içenleri uyarmalı ve kurtarmalıyız. Biz sevdiğimiz için yapıyoruz. İnsan sevdiğinin ölmesini izlemek ister mi? Obezite vb. sorunlar yaşam tarzlarıyla ilgilidir.

'Türkiye'nin tamamını dumansız hava sahası haline getirene kadar mücadelemiz devam edecek'

'Türkiye'nin tamamını dumansız hava sahası haline getirene kadar mücadelemiz devam edecek'

Fotoğraf: Selahattin Sönmez / Hürriyet

Sigara, nargile ve puro gibi tütün ürünleriyle daha iyi mücadele için gözüm yetkili kurumların üzerindedir. Nikotin bağımlığının ticari bir sömürü olarak kullanılmasına karşıyız. Milletçe bir seferberlik başlatmalıyız. Sağlık Bakanlığımızın adımlarını bu doğrultuda atılmış bir adım olarak görüyorum. Türkiye'nin tamamını dumansız hava sahası haline getirene kadar mücadelemiz devam edecek.'

Erdoğan, bugüne kadar kimin cebinde sigara paketi gördüyse hemen pakete el koyarak, sigara paketinin sahibine sigarayı bırakma telkininde bulunduğunu belirterek, bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda sigarayı bırakmasını tavsiye ve ısrar ettiği kişilere ilişkin resimler, sigara paketleri ve Sağlık Bakanlığının konuyla ilgili çalışmalarından oluşan serginin açıldığını söyledi.

Sosyal medyada tartışılan cümle: 'Sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan alışkanlıkları teşvik eden, müzik, film, roman, şiir tarzı eserlerin arkasında aynı endüstrinin büyük finans gücünün yattığına da inanıyorum'

Bazı ülkelerde sigara içenlerin ikinci sınıf insan muamelesi gördüğünü dile getiren Erdoğan, roman, şiir ve filmlerle bağımlılığın teşvik edildiğine inandığını söyledi:

'Sigara endüstrisinin gelişmiş ülkelerde kaybettiği pazar payını diğer yerlerde telafi etme peşinde olduğu anlaşılıyor. Açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan alışkanlıkları teşvik eden, müzik, film, roman, şiir tarzı eserlerin arkasında aynı endüstrinin büyük finans gücünün yattığına da inanıyorum. 

Ülkemizde de bu yöntemin özellikle bir dönem yaygın olarak kullanıldığını biliyoruz. Dikkat ederseniz 1960'ların, 1970'lerin filmlerinin neredeyse tamamında sigara ve alkolün ön planda olduğunu görürsünüz.'

Fotoğraf: Selahattin Sönmez / Hürriyet

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: '2 milyondan fazla kişi sigarayı bıraktı'

Programda konuşma yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de 2 milyondan fazla kişinin sigarayı bıraktığını söyledi. Müezzinoğlu şöyle konuştu:

'Tütünle mücadele kapsamında bizi zor bir mücadele bekliyordu. Sigara içmek marifet değil sağlığa büyük bir zarar veriyor. Avrupa'ya rağmen sigara ile mücadeleye geç başladık. Bilinçlendirme kampanyası oluşturduk ve sigara içilen alanları kısıtladık. Türkiye'nin çabası Dünya sağlık Örgütü tarafından desteklendi. Tütün kullanma oranlarında büyük bir düşüş gerçekleşti. Ülkemizde 2 milyondan fazla kişi sigarayı bıraktı. Tütünle mücadele yasa ve kısıtlama ile sınırlı değil. Bütçe ayırarak poliklinik ve telefon hatları oluşturduk. '

Ferdi Tayfur 'Sigarayı bıraktım' şarkısını söyledi

Resepsiyonda, 7 yaşından itibaren başlayan sigara bağımlılığına geçtiğimiz yıllarda son veren sanatçı Ferdi Tayfur da 'Sigarayı bıraktım' adlı şarkısını söyledi.

Ajanslar

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
355
239
106
32
28
12
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Arda Doğan

Çalma özgürlüğü,dini siyasete alet etme özgürlüğü nasıl oluyorsa sigara içme özgürlüğüde olur.

haylaz adam

satma ozaman. aldığın o vergileri gözden çıkar ve satma. götün yiyomu yemez.

uzundonlu_kisot

sigara içmiyorum ama içme özgürlüğü bal gibi olur... günah işleme özgürlüğü oluyorda sigara içme özgürlüğümü olmayacak ?

KoSeKu

başkalarının yanında içmekten bahsediyor